Majika Hogy van beállítva a hálózatod?
cat /etc/network/interfaces

cat /etc/netplan/*.yaml

(közben én is tanulok, ismeretlen vizeken járunk, tetézi ezt, hogy csak telefonról tudok kipróbálatlan ötleteket adni..)

OFF
    Majika
    Csak egy-egy AltGR+7-ek voltak, nem három-három és klt megemlítése után kellett egy enter.
    Azt hiszem így szeretted volna.

klt
    "cat /etc/netplan/01-network-manager-all.yaml "
    # Let NetworkManager manage all devices on this system
    network:
    version: 2
    renderer: NetworkManager

interfaces egyáltalán nincs. network alatt "if-..." könyvtárak vannak, de abban sincs.

Majika 192.168.0.1 dev eno1 proto static scope link metric 100

Ezt is szeretném kiütni.

ip route del 192.168.0.1

Nem tünteti el?
    Ha igen, utána próba.
    Ha jó, akkor reboot.
    Ha visszajönnek a törölt útvonalak, akkor valószínűleg nmcli környékén kell még kotorászni.

klt
      Nos, ezzel így működik minden.
      Ám újraindítás után minden visszaállt, tehát ismét nincs Lan... 🙁

• klt válaszolt erre.

Majika Jó, akkor ha tüzet kell oltani, ismét kidobhatod azt a két hibás útvonalat.
        Közben kerestem, hogy nmcli -vel hogyan lehet kitörölni statikus útvonalakat,
        mert a korábbi egyik válaszod szerint minden hálózatot a network manager kezel.

És feljött egy ilyen találat:
        https://askubuntu.com/a/1317070

Neked pont az ellenkezője kell, kapcsold csak át "automatikus" opcióra az útvonalakat.
        A zsigeri megérzésem azt mondja, hogy valahogy ezt sikerül félrebarkácsolni.

klt
          Hát köszönöm, de ezt már sajnos nem értem. Tisztában vagyok az alapokkal, és próbáltam guglizni, de angolom is poor, és alig van a NetworkManager a témában. Inkább a networkd - gondolom, az volt ezeddig...
          Szóval fogalmam sincs, mit kell a yaml fájlba írni...

• klt válaszolt erre.

Majika

Majika Szóval fogalmam sincs, mit kell a yaml fájlba írni...

Semmit, szerintem.
            Nézd meg a linket, amit küldtem!

You can also use the graphical user interface for persistent routes. Go to Settings->network and edit IPv4 settings.
            For eg. If you want to route to 10.190.10.16/32 via 172.18.29.1 router

A deepl.com lefordítja:

A grafikus felhasználói felületet is használhatja a tartós útvonalakhoz. Válassza a Beállítások->hálózat menüpontot, és szerkessze az IPv4-beállításokat.
            Ha például a 10.190.10.16/32 címre szeretne útvonalat létrehozni a 172.18.29.1 routeren keresztül.

Nem rakétatudomány megfordítani a dolgot, és a GUI-n lekapcsolni az előzőleg kézileg megadott útvonalakat, és hagyni simán csak automatikusnak.

klt
              Néztem a linket, de nekem csak az első 3 sor van benne.
              Nincs semmi statikusan megadva, minden automatikus a gépen is, routeren is.

• klt válaszolt erre.

Majika Gombóc jobb alul: "Utak..." Ott mit találsz?

klt

Ezt mondjuk nem értem, hogy lehet 0.106.?.
                  Töröltem, de nincs változás.

• klt válaszolt erre.
                    • Legjobb válaszMajika állította be

Majika Nna, hát ot van ni!
                    Szerintem töröld azt a sort, és vedd ki a pipát a "..mellőzése" opcióból.

Majika Ezt mondjuk nem értem, hogy lehet 0.106

Szerintem azt te adtad valamikor.

klt
                      Nna, újraindítás után is minden működik! 😃
                      Köszönöm!

• klt kedveli ezt.
                      Majika a következőre módosította a címet: Megoldva - Internet megy, LAN nem megy (NAS, belső hálózaton).
                      meskobalazs a következőre módosította a címet: Internet megy, LAN nem megy (NAS, belső hálózaton).
                      Ennyivel később: 12 nap