klt Laptop látja a NAS-t?

Igen, Laptop látja, ott minden működik.

Majika
NAS-on van valami fail2ban szerűség? Nem blokkolhatta az a szgép1-et?

klt Sajnos mivel router1-et sem látom, így nem ott a hiba.

• klt válaszolt erre.

Majika Probáljuk csak ki;
      ip route del 192.168.0.1/16
      szgép1-en.
      Aztán próba.
      Esetleg nézzük meg újra ip rote kimenetét.

klt

majika@Glasshouse:~$ ip route del 192.168.0.1/16
        RTNETLINK answers: Operation not permitted
        majika@Glasshouse:~$ sudo ip route del 192.168.0.1/16
        [sudo] majika jelszava: 
        Error: Invalid prefix for given prefix length.

Jaj, én csak másoltam, 0.0/16 lett volna a vége 🙂
        Itt az új "ip route"

default via 192.168.1.1 dev eno1 proto dhcp metric 100 
        192.168.0.1 dev eno1 proto static scope link metric 100 
        192.168.1.0/24 dev eno1 proto kernel scope link src 192.168.1.109 metric 100 
        192.168.122.0/24 dev virbr0 proto kernel scope link src 192.168.122.1 metric 425 linkdown 
        • klt válaszolt erre.

@csuhas32 Köszi a javítást, de rossz helyen vágtad ketté.
          És megkérdezhetem, mivel csináltad? Sajnos nem találok az oldalon tutoriált a formázásokról...

OFF
            Majika
            Bocsánat, remélem így már jó!
            A legegyszerűbb, ha egy kóddá formázni kijelölt szöveg egészét kijelölöd és megnyomod a szövegdoboz alján a „Kód beillesztése” gombot, ami így néz ki: </>
            Az is nagyjából ugyanezt eredményezi, ha egy többsoros kóddá formázni szöveg elé és mögé három-három olyan karaktert teszel, ami az AltGr+7 hatására jelenik meg.
            Hasznos lehet az „Előnézet” gomb használata...

klt
              Nos, továbbra sem tudom pingelni a router1-et, viszont a Nas már válaszol.
              Félsiker, de köszönöm.
              Gyanítom azonban, hogy ez a del parancs következménye újraindítás után ismét fennáll, hogyan lehet ezt véglegesíteni?

• klt válaszolt erre.

csuhas32 Utóbbi hozzászólásaim így történtek, de mégsem olyan szép színes, tabulátoros és átlátható.

Majika Hogy van beállítva a hálózatod?
                  cat /etc/network/interfaces

cat /etc/netplan/*.yaml

(közben én is tanulok, ismeretlen vizeken járunk, tetézi ezt, hogy csak telefonról tudok kipróbálatlan ötleteket adni..)

OFF
                    Majika
                    Csak egy-egy AltGR+7-ek voltak, nem három-három és klt megemlítése után kellett egy enter.
                    Azt hiszem így szeretted volna.

klt
                    "cat /etc/netplan/01-network-manager-all.yaml "
                    # Let NetworkManager manage all devices on this system
                    network:
                    version: 2
                    renderer: NetworkManager

interfaces egyáltalán nincs. network alatt "if-..." könyvtárak vannak, de abban sincs.

Majika 192.168.0.1 dev eno1 proto static scope link metric 100

Ezt is szeretném kiütni.

ip route del 192.168.0.1

Nem tünteti el?
                    Ha igen, utána próba.
                    Ha jó, akkor reboot.
                    Ha visszajönnek a törölt útvonalak, akkor valószínűleg nmcli környékén kell még kotorászni.

klt
                      Nos, ezzel így működik minden.
                      Ám újraindítás után minden visszaállt, tehát ismét nincs Lan... 🙁

• klt válaszolt erre.

Majika Jó, akkor ha tüzet kell oltani, ismét kidobhatod azt a két hibás útvonalat.
                        Közben kerestem, hogy nmcli -vel hogyan lehet kitörölni statikus útvonalakat,
                        mert a korábbi egyik válaszod szerint minden hálózatot a network manager kezel.

És feljött egy ilyen találat:
                        https://askubuntu.com/a/1317070

Neked pont az ellenkezője kell, kapcsold csak át "automatikus" opcióra az útvonalakat.
                        A zsigeri megérzésem azt mondja, hogy valahogy ezt sikerül félrebarkácsolni.

klt
                          Hát köszönöm, de ezt már sajnos nem értem. Tisztában vagyok az alapokkal, és próbáltam guglizni, de angolom is poor, és alig van a NetworkManager a témában. Inkább a networkd - gondolom, az volt ezeddig...
                          Szóval fogalmam sincs, mit kell a yaml fájlba írni...

• klt válaszolt erre.

Majika

Majika Szóval fogalmam sincs, mit kell a yaml fájlba írni...

Semmit, szerintem.
                            Nézd meg a linket, amit küldtem!

You can also use the graphical user interface for persistent routes. Go to Settings->network and edit IPv4 settings.
                            For eg. If you want to route to 10.190.10.16/32 via 172.18.29.1 router

A deepl.com lefordítja:

A grafikus felhasználói felületet is használhatja a tartós útvonalakhoz. Válassza a Beállítások->hálózat menüpontot, és szerkessze az IPv4-beállításokat.
                            Ha például a 10.190.10.16/32 címre szeretne útvonalat létrehozni a 172.18.29.1 routeren keresztül.

Nem rakétatudomány megfordítani a dolgot, és a GUI-n lekapcsolni az előzőleg kézileg megadott útvonalakat, és hagyni simán csak automatikusnak.

klt
                              Néztem a linket, de nekem csak az első 3 sor van benne.
                              Nincs semmi statikusan megadva, minden automatikus a gépen is, routeren is.

• klt válaszolt erre.

Majika Gombóc jobb alul: "Utak..." Ott mit találsz?

klt

Ezt mondjuk nem értem, hogy lehet 0.106.?.
                                  Töröltem, de nincs változás.

• klt válaszolt erre.