Üdv

kezdő vagyok linuxban ,kártyát sikerült életre keltenem mint alatt,de a videóbementre lenne szükségem digitalizáláshoz, erre nem találtam sehol infot.

köszönöm ha segítesz

szat1 Szia!
    Én egy lspci kimenet megtekintésével kezdeném.

szat1 kártyát sikerült életre keltenem mint alatt,

Miben nyilvánul meg, hogy sikerült életre kelteni? Tudsz rajta TV-t nézni? Milyen szoftverrel?

szat1 a videóbementre lenne szükségem digitalizáláshoz,

Ha a kártya tuner bemenete működik, akkor valahol a kezelőszoftverben kéne inputot váltani.
      (De ha megjött az lspci -nnk eredmény, akkor akár a /dev alatt is lehet majd keresgélni.)

csuhas32
        02:00.0 Multimedia video controller: Conexant Systems, Inc. CX23880/1/2/3 PCI Video and Audio Decoder (rev 05)

a mester

vlc -alat van analog tv tuner zaj ,gondolom akkor müködik

mit jelent dev alatti keresés ?

csuhas32
          vlc-vel probálom,de ott hogy választok bemenetet? csak analog és digi tv bemenet van ,kamerabemenetre
          a tuner analog zaját teszi ki.

szat1

• A kernel megtalálja a PCI-be vagy USB-be dugott eszközt.
          • Ha "felismeri", megpróbálja betölteni a hozzávaló kernelmodult (vindózos néven drivert)
          • Ha az eszköznek firmware-re van szüksége, a driver megpróbálja azt megtalálni a gépen, majd betölteni az eszközbe.
          • Ha ez is sikeres, létrehoz a /dev alatt egy (kettő, három) bejegyzést, amiket a felsőbb szintű programok tudnak használni az eszköz kezeléséhez. (pl. /dev/video0, /dev/video1)

szat1 Ezeknek NINCS tartalma. MIND üres.
            De ha egy program "olvassa", akkor dől belőle az adat.

a mester akkor segits kérlek hogy tudnám pl vlc alatt szóra bírni a bemenetet

szat1 Az engem zavar, ha csak /dev/video0 létezik. Szerintem ha a kártyának több bemenete van, akkor logikusan több csatornán kéne elérni a kimenetét. Kipróbálni nem tudom, nincs ilyen eszközöm.

szat1
                  OFF
                  Erre azt szoktam mondani: hozd át, megnézem 🙂

a mester csak ez van ,beállitva a vlc-be tunerzajt látok ,ezekszerint nem él a kártya videobemenete. hogyan tovább?

szat1 Én a VLC helyett kipróbálnék más szoftvert is.
                    Régen, nagyon régen voltak analóg Tv-kártyáim, aztán lett DVB-T, majd DVB-C. Mindegyikhez más szoftvert használtam.
                    Most olyan helyen lakom, ahol csak többszázezres kártyával tudnám nézni a Voda kínálatát, hát lemondtam a számítógépes TV-nézésről.

a mester me tv-t probáltam de ott eddig se jutottam,ajánlj kérlek valamit ,mivel probálkozzak
                      köszönöm

szat1 Ha jól emlékszem, az analóghoz az xawtv volt. Erre most rákeresve már DVB-s-ről ír a link.
                        A me-tv-vel a DVB-T adásokat tudtam nézni, a DVB-C-hez nálam a Kaffeine passzolt.
                        Jó lehet a VLC is, csak nekem nincs vele tapasztalatom.

De még egyszer: ha az eszköznek két bemenete van, akkor vagy két /dev/videox tarozzon hozzá, vagy meg kell találni a (kernel)modulban azt a kapcsolót, ami az egyetlen kimenetre kiadja a kiválasztott bemenetet.

Keresném a dmesg-ben a kártya-modul-firmware üzeneteit. Ha a feladat az enyém lenne. A te dmesg-et nincs kedvem végigbogarászni, ahhoz már elég rosszul látok, főleg délután.

a mester szuper ,köszönöm ,ezzel már van kép ,még a hangot kéne összehozni 🙂

a mester már ennek is örülök,köszönöm,mára ennyi volt,hétfőn esetleg még zaklatnálak ha a hanggal nembirnék.
                            még 1x köszönöm