- Szerkesztve
Kedves Fórumtársak!
Van nekem ez a Giada i200 mini PC-m, ami Xubuntu 22.04 LTS-sel (Kernel: 6.2.0-26-generic x86_64) derekasan szolgál.
A LAN-ról az lspci
azt mondja, hogy:
00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Connection I218-LM (rev 04)
Az inxi -N
szerint:
Network:
Device-1: Intel Ethernet I218-LM driver: e1000e
a reá vonatkozó. Ezzel a rendszerrel remekül szuperál.
Tegnap játszadoztam és USB-s külső lemezre feltelepítettem ezen a gépen az LMDE 6-ot (aki nem ismerné, ez a Debian alapú Linux Mint). Már a live alól és később feltelepítve sem hajtotta meg ezt a kártyát.
Elővettem a már jól ismert Debian 12 netinst telepítőt, melyről bebootolva az első telepítési lépések közül megkérdezte, hogy ezt vagy a szintén a gépben lévő WiFi-adaptert szeretném-e elsődlegesként használni az internet elérésére. Kiválasztottam hát boldogan, szépen végig is ment a telepítés ezzel, aztán jött a hideg zuhany, a telepített rendszer első indításakor csak a WiFi-adaptert által kínált hálózatokat értem el.
(Ezt most a Xubuntu alól írtam, leállítom és bootolok a Debiannal.)
A Xubuntu alól a /lib/firmware könyvtárat rámásoltam a Debianra, gondoltam én, hátha abban van ami hiányzik, aztán benne lesz a Debianban, de ez nem jött be (vagy rosszul csináltam).
csuhas@debian12:~$ inxi -N
Network:
Device-1: Intel Ethernet I218-LM driver: N/A
Device-2: Qualcomm Atheros AR242x / AR542x Wireless Network Adapter
driver: ath5k
Merre induljak?
- 05. 12.:
Úgy néz ki, hogy a megoldás végül ez lett: Áramtalanítani kell egy időre gépet, mielőtt másik rendszerrel szeretnénk bebootolni. Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget!