gyoom Azt írtad, hogy ha Xubuntu alatt vezetékesen ment utána egyből kipróbálva liveról mondjuk a LMDE és Debian alatt is működőképes maradt?
Nem. Xubuntu alatt mindig ment és megy is. Én arra tippelek, hogy itt nem a Xubuntu különleges, hanem az lett elsőnek kipróbálva és telepítve és gyakorlatilag szinte mindig az bootol, ezért övé a LAN kártya.
Ha más disztribúció lett volna elsőnek kipróbálva és telepítve, azzal is ugyanilyen jól menne.
Amennyiben sokáig nincs áramtalanítva a gép, akkor az éppen aktív disztro fogságába esik a LAN-kártya, néha látják más rendszerek, néha nem. Írtam feljebb, hogy a kísérletezgetés során nagy cserehellyel lettek telepítve a külső lemezre a teszt rendszerek, így megjelentek olyan funkciók mint az hibernálás és alvás melyek az én Xubuntumon a kisebb swapfájl miatt nincsenek, én meg fáradt voltam és az (akkor még egyetlen) Debianon a hibernálást választottam. Ezután másképp bootolt be a rendszer mint szokott, én úgy érzékeltem, hogy van is egy kis zavar, ezután lett jó ezen a Debianon és a másnap reggel mellé telepítésre kerülő ugyanilyen rendszeren már telepítés közben és az éles rendszeren is a LAN.
Ezt követően próbáltam az LMDE 6-ot ahol már se live alatt se a telepített rendszeren nem volt LAN, de ezt követően a Debian 1-t bootolva már ott sem.
A Xubuntun közben mindig volt LAN.
Az áramtalanítás után az összes rendszeren és valamennyi telepített kernellel rendben működik a LAN.
Most hogy kérdezted, bebootoltam az LMDE 6 live-ról és ott nem volt vezetékes net.
Áramtalanítottam. Nem vártam túl sokat, talán két percet sem.
Újra bebootoltam az LMDE 6 live-ot és van vezetékes net. :-)
Zavart, hogy egyik rendszeren működik, a másikon meg nem és látszólag nincs oka. Kicsi a gépben a lemez, ha egyszer úgy alakul a Xubuntu mellé nem nagyon tudok tenni mást, csak a helyére, és az elég gáz lett volna, ha vezetékes net nélkül maradok vele, a WiFi-vel nagyon lassú.
Lehet, hogy ez olvasva valami vészes dolognak tűnik, de valójában általában csak a telepített rendszert bootolom, az '27 áprilisáig támogatott és ha akkor még meglesz a gép, akkor egy áramtalanítás után simán tehetek rá bármilyen rendszert, és ha esetleg minden este le kell majd kapcsolni a hosszabbítón azt a kapcsolót, az is teljesen rendben van nekem, lehet hogy amúgy is így kellene most is eljárni, ez nem gond.
(Régebben így is volt, de belekerült ebbe az elosztóba a monitor villásdugója is, ez a Giada-nál az elsődleges monitor, de a másik gépnek meg ez a másodlagos monitora, szóval így nem tudom kikapcsolni a GIada-val együtt. Egyszerű, a monitort átdugom máshová, ebbe meg olyan jön olyan ami a Giada-val együtt lelőhető.)