Ha mar megtalaltad, letoltotted ... adtal neki futasi jogot ... inditottad ... talalt valamit a rendszereden?? 🙂

• [törölve]

lala2 Nem talált. *<;-)

• [törölve]

Régen évekig használtam a Systemback által generált live-cédét. Ott aztán nem volt vírusveszély. De már nincs működő Systemback.

[törölve]
        Ha Windowst hasznaltal volna annyi ideig viruskereso nelkul mig a Linuxot, gondolod hogy azon
        sem talalt volna semmit?
        U.i ... Nekem VAN mukodo Systemback-em! Es vele a belakott rendszerrol keszitett .iso (telepitom).

• [törölve]

• Szerkesztve

lala2 Működő? Bővebben?

[törölve] Ezek szerint van!

Ezt abból a szavazásból szűrted le?

[törölve] Van vírusveszély linuxon?

Nem vírusveszély van, hanem "víruseltávolító eszköz" van.

[törölve] Van vírusveszély linuxon?

Szerintem van, de nem feltétlen azért, mert vírusirtó is létezik. 🙂
            A linuxnál az első védelmi vonal maga a szabad elérhetőség és a közösség, hiszen így bárki ellenőrizheti és jelezheti, ha valami sérülékenység van benne. A gond akkor van, ha ezt senki sem nézi, vagy senki sem veszi észre, mert hát ugye tuti rendben van, hiszen bárki belenézhet.....
            Erre sajnos az utóbbi években rengeteg példa akadt, akár szándékos módon (mint legutóbb, ami miatt pár nappal a kiadás előtt kellett átnézni a teljes kódot), vagy olyan sérülékenységek formájában, amelyek akár évtizedek óta ott lehetnek (Bash). És persze már léteznek olyan sérülékenységek is, amelyek OS függetlenek.
            Az egyes OS-ek érintettsége teljesen más , de az a tétel, hogy a linux maga a teljes biztonság, mára már erősen megkopott. Mint mindent, ezt is ésszel kell használni, és a fene tudja, hogy ebben mekkora szerepe lesz pl. egy ilyen "vírusirtónak".

[törölve] Régen évekig használtam a Systemback által generált live-cédét. Ott aztán nem volt vírusveszély. De már nincs működő Systemback.

El kellene dönteni, hogy mi a preferencia. Live rendszer? Akkor olyan rendszer kell, amiről lehet live rendszert készíteni.
              Szerintem jó eséllyel van működő Systemback még ma is, lehet, hogy csak annyi van a dolog mögött, hogy a Snap csomagokat nem szeretni, szóval ha Ubuntuban gondolkodsz, arról ezeket le kell kapni és utána sikeres lesz a live készítés Systembackkel.
              Vagy más rendszert is kipróbálsz.
              Vagy ott a Refracta, meg kell nézni, hogyan ízlik neki a Snappel megtűzdelt Ubuntu.

• [törölve]

csuhas32 Miben gondolkodok? Abban, hogy egyszer lesz egy valóban működő, valóban védett linux rendszerem. Ebben gondolkodom. De láthatóan egyre távolodunk tőle. 🙁

[törölve]
                  A Qubes OS-nél védettebbet nem igazan találsz!
                  Csak hát annak a megismeréséhez, használatához kell bizonyos mennyiségű szürkeállomány.

[törölve] Abban, hogy egyszer lesz egy valóban működő, valóban védett linux rendszerem.

El kell vágni a gépet a nettől, jól átvizsgálni az állományokat és többé nem szabad hozzá semmilyen adathordozót csatlakoztatni. Ez védett lesz csak szerintem nem sok értelme az átlagos felhasználási igényeket figyelembe véve.

Saját router tűzfallal, adatmentés, rendszermentés külső lemezeken és valami víruskergető. Szerintem ez elég. (Nekem ennyi sincs. Adatmentés, rendszermentés az igen, de a lemezt törölni, a rendszert újratelepíteni nem gond, de mióta Linuxot használok, soha semmilyen vírussal összefüggő problémám nem volt, abból adódott mosolyszünet, hogy bénáztam és pofán vágtam a rendszert, az meg válaszul megsértődött. A problémák túlnyomó többségét PEBKAC okozza.)

• [törölve]

lala2 Ugyanezt mondják a chromebookról is, amiből most nekem is van egy.

csuhas32 A problémák túlnyomó többségét PEBKAC okozza

A PEBKAC vírusra még nem jelent meg vírusirtó.
                        Fórumon olvastam a probléma egyik lehetséges megoldását:
                        User Error!
                        Change User and Reboot!

[törölve]
                        Egyre több az "immutable' (megváltoztathatatlan) kiadás mint pl. az Endless OS - ezek vagy csak snap, vagy
                        csak flatpak csomagtelepítővel rendelkeznek.
                        Próbálj ki egy ilyet, és döntsd el hogy együtt tudnál-e ilyennel élni.

• [törölve]

lala2 Immutable??? Adj egy linket.

• [törölve]

klt Köszönöm.

[törölve]
                            Az előzetes tervek szerint, a 24.04 kiadásával 1 időben ki kellett volna adni egy immutable Ubuntu
                            kiadást is - de ez nem jött össze - jelenlegi állás szerint, a 24.10 kiadásával egy időben fogják kiadni. (?)