• [törölve]

csuhas32 Nah, frissítettem. Jó sokáig csinálta. Köszönöm.

• [törölve]

Nos? Akkor mi a véleményetek? Melyik rendszer a legbiztonságosabb?

[törölve] Többféle felfogás van, mindenhez egyszerre nem tudsz igazodni.
    Legyen gyors, könnyű, atombiztos, ne tartalmazzon „semmi” feleslegest!
    Ez nagyjából a Debian Xfce.

Legyen alapból minden benne!
    Ez mondjuk az Ubuntu és a Linux MInt
    Utóbbiakban van alapból grafikus felületű felhasználókezelés, grafikus felületű szoftveráruház, automatikus grafikus felületen megjelenő frissíthetőségi ellenőrzés.
    Azonban, ha magától fut a frissíthetőségi ellenőrzés, olyankor is, amikor én tutira nem is szeretném a rendszerem frissíteni, akkor az lehet, hogy az én szememben felesleges, a működést gátló, lassító folyamat.

A Debian Xfce viszonylag puritánan érkezik, nem a legfrissebb csomagokat használja és lehet bővíteni a képességeit igényed szerint. Ha te ezt szeretnéd, akkor neked való.

• [törölve]

csuhas32 Ezt szeretném. Használom minden nap. Tökéletes! Nade nem a kérdésre válaszolsz? Biztonságos? A legbiztonságosabb?

[törölve] Én megjelöltem, hogy mire válaszolok. Ezt nem tartom valami értelmes kérdésnek. A biztonság és a használhatóság sokszor ellentétei egymásnak.
        Biztonságos az a rendszer, ami magában ketyeg, nincs semmiféle külső kapcsolata se neten, se pendrive-on, se sehogy semmivel, pláne nem nyomkodja ember.
        Csakhogy ez neked nem lesz jó, tuti netre akarod kötni majd és ami a nagyobb baj, még nyomkodni is. Egyik sem lesz biztonságban, amit te nyomkodhatsz, pláne, amelyiken változtathatsz is.
        Én ma életveszélybe sodortam a Mintemet. Csak nem érdekelt, játszadozom, legfeljebb újrarakom. Viszont így egyre jobb tippeket kapok a Debian csomagos Skype kiváltására.
        A legnagyobb veszélyforrás az ember, ne biztonságos rendszert keress, inkább átgondolt, higgadt adminisztrátort és ha ő megvan, akkor nagyjából biztonságos lesz bármelyik rendszer, feltéve, hogy a felhasználók is rendelkeznek a szükséges mértékben ezekkel az értékekkel és csak annyi jogot, hozzáférést kapnak a rendszerhez, ami az elvégzendő feladathoz feltétlen szükséges.
        Fakezűnek és -fejűnek egy (akár másik fiók beállításain alapuló személyre-szabott) vendégmunkamenet, ahol semmin nem tud változtatni, semmihez nem fér hozzá, gyakorlatilag a RAM-ban lévő ideiglenes fájlok által dolgozik, legfeljebb külső adathordozóra tud menteni és biztonságban lesz a rendszer. Ez nagyjából hasonlít a te live rendszeredhez. Ha a rendszer-adminisztrátor hebehurgya, azon nem tudunk segíteni, legfeljebb, azzal, ha leváltjuk.

• [törölve]

csuhas32 Ok, értem.

[törölve] Melyik rendszer a legbiztonságosabb?

Az, amelyiket a céljának megfelelően, legalább minimális ismeretekkel használnak.

[törölve] Használd a Debiant, amit rendszeresen frissítesz!
            Vagy a Rocky Linuxot, ami egy RHEL fork.
            Mindkettő a stabil, kiforrott irányvonalat képviseli, komoly helyeken is bíznak bennük.

• [törölve]

klt Értem, köszönöm.

[törölve] Nekem a Windows, a többieknek itt, valamelyik Linux, vagy épp a SUSE (mert az nem linux).
              De, van aki ChromeOS-re esküszik és abban is van logika.

• [törölve]

tenkes A ChromeOS is linux. Debian alapú.

• [törölve]

klt Vagy a Rocky Linuxot, ami egy RHEL fork.

Nem ismerem. Miért lenne jó azt használni?

• klt válaszolt erre.

[törölve]
                  Mert sokáig lesz támogatott. Akinek ez érték, hogy most összerak egy rendszert, azt sokáig tudja majd használni, annak ez jó.
                  A 9-eshez 2032-ig ígérnek biztonsági frissítéseket.

https://endoflife.date/rocky-linux

Nekem személy szerint a Debian a legjobb. Mert csak. Mert meg azt szeretem (istápolni is, meg használni is).
                  Mert még sosem hagyott cserben.
                  Ha rám hallgatsz, azt használsz, amit csak akarsz.

klt Ha rám hallgatsz, azt használsz, amit csak akarsz.

Pont azt nem akarja 🙂

Neki mondjátok meg pontosan, hogy milyen rendszert használjon! De azt is, hogy miért azt!
                    Aztán ha bepebkacol valamit, akkor ti lesztek a hülyék, hogy azt javasoltátok.

a mester De nekem tökmindegy, mit használ...
                      Akkor legyen Arch! Állítólag, vannak előnyei amellett (figyeltem a dupla t-re! 😃 ), hogy nagyon részletesen dokumentált.

https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fpreview.redd.it%2Fs3ohd7rfc4b61.jpg%3Fwidth%3D640%26crop%3Dsmart%26auto%3Dwebp%26s%3D240fca4a83e308fc38b2e269276b55d1b1076a6e&f=1&nofb=1&ipt=e069e1f59739dca387b33636dcc7396c6d6c3e9ac279293a713fa35dc0b861eb&ipo=images

😃

• [törölve]

klt Ha rám hallgatsz, azt használsz, amit csak akarsz.

Van egy asztali gépem w11-el. Van egy chromebookom amin Debian 12.6 Xubuntu fut. És van egy okostelefonom is, Android 13-al. Bankolásra Debiant, böngészésre Okostelefont használok. Az asztali gépen dokumentumokat szerkesztek.
                        Szóval mindent használok.