[törölve]
csuhas32 Nah, frissítettem. Jó sokáig csinálta. Köszönöm.
csuhas32 Nah, frissítettem. Jó sokáig csinálta. Köszönöm.
Nos? Akkor mi a véleményetek? Melyik rendszer a legbiztonságosabb?
[törölve] Többféle felfogás van, mindenhez egyszerre nem tudsz igazodni.
Legyen gyors, könnyű, atombiztos, ne tartalmazzon „semmi” feleslegest!
Ez nagyjából a Debian Xfce.
Legyen alapból minden benne!
Ez mondjuk az Ubuntu és a Linux MInt
Utóbbiakban van alapból grafikus felületű felhasználókezelés, grafikus felületű szoftveráruház, automatikus grafikus felületen megjelenő frissíthetőségi ellenőrzés.
Azonban, ha magától fut a frissíthetőségi ellenőrzés, olyankor is, amikor én tutira nem is szeretném a rendszerem frissíteni, akkor az lehet, hogy az én szememben felesleges, a működést gátló, lassító folyamat.
A Debian Xfce viszonylag puritánan érkezik, nem a legfrissebb csomagokat használja és lehet bővíteni a képességeit igényed szerint. Ha te ezt szeretnéd, akkor neked való.
csuhas32 Ezt szeretném. Használom minden nap. Tökéletes! Nade nem a kérdésre válaszolsz? Biztonságos? A legbiztonságosabb?
[törölve] Én megjelöltem, hogy mire válaszolok. Ezt nem tartom valami értelmes kérdésnek. A biztonság és a használhatóság sokszor ellentétei egymásnak.
Biztonságos az a rendszer, ami magában ketyeg, nincs semmiféle külső kapcsolata se neten, se pendrive-on, se sehogy semmivel, pláne nem nyomkodja ember.
Csakhogy ez neked nem lesz jó, tuti netre akarod kötni majd és ami a nagyobb baj, még nyomkodni is. Egyik sem lesz biztonságban, amit te nyomkodhatsz, pláne, amelyiken változtathatsz is.
Én ma életveszélybe sodortam a Mintemet. Csak nem érdekelt, játszadozom, legfeljebb újrarakom. Viszont így egyre jobb tippeket kapok a Debian csomagos Skype kiváltására.
A legnagyobb veszélyforrás az ember, ne biztonságos rendszert keress, inkább átgondolt, higgadt adminisztrátort és ha ő megvan, akkor nagyjából biztonságos lesz bármelyik rendszer, feltéve, hogy a felhasználók is rendelkeznek a szükséges mértékben ezekkel az értékekkel és csak annyi jogot, hozzáférést kapnak a rendszerhez, ami az elvégzendő feladathoz feltétlen szükséges.
Fakezűnek és -fejűnek egy (akár másik fiók beállításain alapuló személyre-szabott) vendégmunkamenet, ahol semmin nem tud változtatni, semmihez nem fér hozzá, gyakorlatilag a RAM-ban lévő ideiglenes fájlok által dolgozik, legfeljebb külső adathordozóra tud menteni és biztonságban lesz a rendszer. Ez nagyjából hasonlít a te live rendszeredhez. Ha a rendszer-adminisztrátor hebehurgya, azon nem tudunk segíteni, legfeljebb, azzal, ha leváltjuk.
csuhas32 Ok, értem.
tenkes És szerinted az melyik?
klt Értem, köszönöm.
tenkes A ChromeOS is linux. Debian alapú.
klt Vagy a Rocky Linuxot, ami egy RHEL fork.
Nem ismerem. Miért lenne jó azt használni?
[törölve]
Mert sokáig lesz támogatott. Akinek ez érték, hogy most összerak egy rendszert, azt sokáig tudja majd használni, annak ez jó.
A 9-eshez 2032-ig ígérnek biztonsági frissítéseket.
https://endoflife.date/rocky-linux
Nekem személy szerint a Debian a legjobb. Mert csak. Mert meg azt szeretem (istápolni is, meg használni is).
Mert még sosem hagyott cserben.
Ha rám hallgatsz, azt használsz, amit csak akarsz.
a mester De nekem tökmindegy, mit használ...
Akkor legyen Arch! Állítólag, vannak előnyei amellett (figyeltem a dupla t-re! ), hogy nagyon részletesen dokumentált.
klt Ha rám hallgatsz, azt használsz, amit csak akarsz.
Van egy asztali gépem w11-el. Van egy chromebookom amin Debian 12.6 Xubuntu fut. És van egy okostelefonom is, Android 13-al. Bankolásra Debiant, böngészésre Okostelefont használok. Az asztali gépen dokumentumokat szerkesztek.
Szóval mindent használok.