[törölve] Én megjelöltem, hogy mire válaszolok. Ezt nem tartom valami értelmes kérdésnek. A biztonság és a használhatóság sokszor ellentétei egymásnak.
Biztonságos az a rendszer, ami magában ketyeg, nincs semmiféle külső kapcsolata se neten, se pendrive-on, se sehogy semmivel, pláne nem nyomkodja ember.
Csakhogy ez neked nem lesz jó, tuti netre akarod kötni majd és ami a nagyobb baj, még nyomkodni is. Egyik sem lesz biztonságban, amit te nyomkodhatsz, pláne, amelyiken változtathatsz is.
Én ma életveszélybe sodortam a Mintemet. Csak nem érdekelt, játszadozom, legfeljebb újrarakom. Viszont így egyre jobb tippeket kapok a Debian csomagos Skype kiváltására.
A legnagyobb veszélyforrás az ember, ne biztonságos rendszert keress, inkább átgondolt, higgadt adminisztrátort és ha ő megvan, akkor nagyjából biztonságos lesz bármelyik rendszer, feltéve, hogy a felhasználók is rendelkeznek a szükséges mértékben ezekkel az értékekkel és csak annyi jogot, hozzáférést kapnak a rendszerhez, ami az elvégzendő feladathoz feltétlen szükséges.
Fakezűnek és -fejűnek egy (akár másik fiók beállításain alapuló személyre-szabott) vendégmunkamenet, ahol semmin nem tud változtatni, semmihez nem fér hozzá, gyakorlatilag a RAM-ban lévő ideiglenes fájlok által dolgozik, legfeljebb külső adathordozóra tud menteni és biztonságban lesz a rendszer. Ez nagyjából hasonlít a te live rendszeredhez. Ha a rendszer-adminisztrátor hebehurgya, azon nem tudunk segíteni, legfeljebb, azzal, ha leváltjuk.