KiralyMarta Felment de amikor eljutott a nvidia driveréhez kellet a biztonsági beállítás mi több külön jelszót kért.

Ez nekem nagyon nem tiszta.
Eddig úgy tudtam, hogy látszólag települt a Debian, de az Ubuntu GRUB-jából sem lehetett bebootolni.
Tudtommal az nvidia-driver telepítése akkor jön, amikor a telepített Debian már fut.
Hol jutott el az nvidia-driverhez, milyen biztonsági beállítás kellett és milyen jelszót kért?

csuhas32
    Ez lassan egy középkori misztériumjáték lesz.
    Szerintem érdemesebb volna Windowsostól, mindenestől újratelepíteni az egészet (kiválasztva egy szükséges linux rendszert), mintsem egy elcseszett valamit reparálgatni itt-ott és a végén csak egy működésképtelen valamivel végzi az ember.

csuhas32
    Két telepítés volt. Első megpróbáltam feltenni Debian Xfce-t de első indításkor nem volt a Grub-ba, majd mikor a sudo upgrade grub-ot futtattam bekerült a grub-ba de kiválasztásakor hibaüzenetet adott, valamilyen "hibás betét aláírás" meg kernel indításról. Majd próbálkoztam a Secure Boot. Elösször azt hittem átállítottam, de rosszul mentettem ezzel együtt újra telepítettem a Debiant de most már a Cinnamonos változatot. Ugyan az az eredmény. Grub után hiba üzenet. Ekkor a ventolyt indítottam ezen volt egy Ubuntu22.04 06 havi sblive ami felemásan elindult. Erről hittem (mert ekkor is jött hiba üzenet ami nagyon gyorsan elment lehetetlenség volt elolvasni) hogy a fent levő Ubuntu míg apró jelekből rá nem jöttem hogy ez a ventoyon levő sblive. Ekkor már annyi zavaró tényező volt az előzőekkel se tudtam mit kezdeni hogy a /home partíció fontos munkakönyvtárát amit láttam az sblive alól átmásoltam a Windowsos(NTFS) rendszerre. Át mentem Windowsra és itt töröltem a partíciókat és lére hoztam 3 partíciót boot, gyökér, home. Ezekkel is volt egy kis gond, a bios-ban bent maradt a régi Ubuntu és Debian, ezeket kiszedtem, így helyre rázódott minden. Ezután most a harmadik telepítés egy Ubuntu 24.04 amiről most írok. Az előzőeket lezártam nem tudtam megoldani, de közben sokat tanultam a bios rendszerindítás és grubról particionálásról. Lehet nem ez lesz a végleges rendszer majd ma kitalálom.
    Miden esetre mindenkinek köszönöm a segítséget még ha nem is tudtam megfelelően használni vagy értelmezni.

KiralyMarta Kiindulás: Neked az Blenderhez és a Kritahoz kellene az NVIDIA zárt driver, ám te is, és én is úgy tapasztaltam, hogy Ubuntu (alapú) rendszeren ezzel a meghajtóval megjelenik egy zavaró plusz fantomkijelző.
      Ugyanezen gépen én úgy tapasztaltam, hogy Debian esetében az NVIDIA zárt driverrel is csak a valós kijelzők jelennek meg, vagyis minden rendben.
      Eredeti célunk, tehát, hogy azon a gépen kipróbálj egy frissen telepített Debiant (és ebből a szempontból engem nem érdekel, hogy azon a gépen telepíted-e, vagy áthozol egy másik gépről egy ott telepítettet, csak bootolj be róla) és telepítsd fel rá a zárt NVIDIA meghajtót.
      A kijelzők rendben vannak?
      A Blender és a Krita rendben fut? A rajztábla is rendben?
      Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
      Ehhez képest most megint telepítettél egy Ubuntut. Itt tartunk.

csuhas32 Igen ennek a telepítőjével sokkal tisztábban vagyok mint a debian telepítőjével. Most felfogom tenni a debiant lehet délután és megpróbálom teleépítgetni a dolgokat. De el akartam indítani a Windows és a Linux rendszert. Mondtam az előző próbálkozások sok tapasztalatot adtak. Tehát lesz Debian majd meglátom hogy boldogulok.

ktl felhasználónak lehet igaza. Gépen fent hagytam az Ubuntu24.04 ez és Ventoyról csináltam egy telepítést ami lefutott és ki írta minden rendben. Indításkor nem volt a Grub-ban tehát Ubuntu alól sudo update-grub. Most már a grub-ban megtalálható volt a Debian Xfce, de indításra most angolul jelent meg a két hiba üzenet sora. Újra indítottam a gépet, bios-ban Debiant tettem előre második az Ubuntu harmadik Windows. Most a Debianról írok. Elkezdem a telepítéseket. Lehet systemback-kal kéne kezdeni, és maradnék egyenlőre a grafikusnál.

Nem tudom ezt a bejegyzést itt zárjam le és kezdjek újat debian belakásával kapcsolatban.

Ott vagyok ahol voltam. Kiléptem szabályosan a Debianból, hogy kipróbáljam az ubuntu ill a windows indulást. Az Ubuntu nem indult. Bios sorrend változtatás, Ubuntu előre és indul.(akkor mi van? ahhoz hogy valamit eltudjak indítani mindig a biost kell állítani?) Jó kilépek az Ubuntuból szabályosan, bios, Debian előre hát nem indul, nem jön be még a grub se indul előtte kiríja kb 5 másodpercig majd kikapcsol a gép.
        üzenet:

Verifiying shim SBAT data failed:Security Policy Violation
        Something has gone seriously wrong: SBAT self-check failed: Security Policy Violation

Most már fogalmam sincs mi van, de azt gondolom ez nálam valamilyen biztonsági beállítás miatt nem működik. Érdem e LinuxMintel próbálkozni az jól felment.

klt
          Köszönöm a választ igen értem. Mi lenne a helyzet a Windows és LMDE együttessel. Ubuntura már tettem nyomtatót megcsináltam a külön partíción a home könyvtárat rendszer visszaállítási pont stb be tudom lakni. Volna még egy elfogadható gépem 1200LGA 10 gen. gépem de még egy videó kártyám nincs ilyen mint a 3070Ti

• klt válaszolt erre.

KiralyMarta Mi lenne a helyzet a Windows és LMDE együttessel.

LMDE = Debian (a motorháztető alatt).
            Mondjuk kibicnek semmi sem drága, de én a Windowst meg az Ubuntut hagynám ki a képből 🙂
            (Ami linkeltem, meg amit @lala2 is hozott máshonnan, arra utal, hogy a Windows csavarja ki az UEFI boot-ot saját ízlése szerint).

klt Én engedélyezném az UEFI-ben (BIOS) a legacy bootot és most már csak azért is feltennék (akár másik gépen) egy külső lemezre MSDOS táblára legacy-ban egy Debiant.
              Amúgy a Mint fórumon T.István már többször is írt olyasmit (pontosan nem tudom idézni), hogy egyes gépeken lehet hibás a BIOS és az Secure Boot kikapcsolása esetén se inaktiválódik, hanem kézzel ki kell törölni valami kulcsokat. Ebben nem vagyok otthon, de lehet, hogy idevág.

Ritkán teszem kockára az éles rendszerem fórumtéma kedvéért. Most nem tudok úgy segíteni, ahogy szeretnék, itt nem a rendszerrel küzdünk, hanem az UEFI-vel (BIOS-szal), ebben a szakaszban így nehéz is.
              Annyit tudtam tenni, hogy bajtársiasságból egy visszaállítási pont készítése után kiadtam a Debian 12 Xfce rendszeremen egy sudo apt install blender krita parancsot. Hangsúlyozom, én ezeket az alkalmazásokat nem használom, de elindultak, Deb 12-őn a zárt NVIDIA meghajtó mellett is tudnék tükrözött kijelzőt kérni és nincs fantomkijelzőm.
              Kitartás!

• klt kedveli ezt.

lala2
              Bocsánat!
              Összefoglalnád röviden azoknak - köztük nekem is - akik kevéssé értik a franciát?
              Köszönöm.

sömike @lala2 nyilván nálam jobban megoldja ezt majd, de ha sürgős a dolog, mondjuk van egy nem induló Linuxod, akkor addig talán megteszi:
                Van egy 2022-ben felfedezett sérülékenység a GRUB2-ben, a Microsoft most kiadott erre egy javítást, azt ígérte, hogy a más rendszereket is futtató gépeket ez nem fogja érinti, de nem így lett.
                A frissítés telepítése után számos párhuzamosan telepített Linux rendszert (Debian, Ubuntu, Linux Mint, Zorin OS, és Puppy) nem lehetett elindítani, helyette a „Something has gone seriously wrong” (Valami komolyan elromlott) hibaüzenet jelentkezett.
                Ha jól értem, egyes estekben az USB-re ISO-ból megírt telepítő is áldozatul esett.

A Microsoft egyelőre hallgat, a cikk egyrészt a Secure boot kikapcsolását említi, mint lehetséges megoldási lehetőséget, de úgy néz ki, hogy ez is működik.

1. Kapcsold ki a Secure Boot-ot.
                2. Indítsd el az Ubuntut és nyiss egy terminált.
                3. Törölj minden SBAT policy-t így:
                  sudo mokutil --set-sbat-policy delete
                4. Indítsd újra a számítógépet és az Ubuntuba történő bejelentkezéssel frissítsd a SBAT policy-t. (Én legalábbis úgy értelmezem ezt a mondatot, hogy a rendszer ismételt indításával a törölt házirendek [azt hiszem a policy házirendet jelent ebben az esetben] automatikusan létrejönnek.)
                5. Indítsd újra a számítógépet és engedélyezd újra a Secure Boot-ot a BIOS-ban.
                  Remélem, nagyjából jól értettem és nem vittelek be az erdőbe!
                  Ha „csak” a GRUB2-vel induló Linuxokat érinti, akkor én halkan mellé teszem a rEFInd telepítésének lehetőségét is.
                  sudo apt install refind
                  @KiralyMarta Én a helyedben megpróbálnám, lehet, ha megcsinálod a Debianon, akkor rendbe jön a Debianod indítása.

Ez is egy lehetőség:https://launchpad.net/~graphics-drivers/+archive/ubuntu/ppa/+packages?field.name_filter=&field.status_filter=published&field.series_filter=noble
                Most még nincs benne az 560-as az Ubuntu 24.04-hez ( illetve az azon alapuló Mint 22-höz), de talán érdemes néha ránézni, mert ezt viszonylag könnyű felvenni a rendszerhez és feltelepíteni belőle a meghajtót.
                Hátha így eltűnne az a fránya fantomkijelző.