- Szerkesztve
sömike @lala2 nyilván nálam jobban megoldja ezt majd, de ha sürgős a dolog, mondjuk van egy nem induló Linuxod, akkor addig talán megteszi:
Van egy 2022-ben felfedezett sérülékenység a GRUB2-ben, a Microsoft most kiadott erre egy javítást, azt ígérte, hogy a más rendszereket is futtató gépeket ez nem fogja érinti, de nem így lett.
A frissítés telepítése után számos párhuzamosan telepített Linux rendszert (Debian, Ubuntu, Linux Mint, Zorin OS, és Puppy) nem lehetett elindítani, helyette a „Something has gone seriously wrong” (Valami komolyan elromlott) hibaüzenet jelentkezett.
Ha jól értem, egyes estekben az USB-re ISO-ból megírt telepítő is áldozatul esett.
A Microsoft egyelőre hallgat, a cikk egyrészt a Secure boot kikapcsolását említi, mint lehetséges megoldási lehetőséget, de úgy néz ki, hogy ez is működik.
- Kapcsold ki a Secure Boot-ot.
- Indítsd el az Ubuntut és nyiss egy terminált.
- Törölj minden SBAT policy-t így:
sudo mokutil --set-sbat-policy delete
- Indítsd újra a számítógépet és az Ubuntuba történő bejelentkezéssel frissítsd a SBAT policy-t. (Én legalábbis úgy értelmezem ezt a mondatot, hogy a rendszer ismételt indításával a törölt házirendek [azt hiszem a policy házirendet jelent ebben az esetben] automatikusan létrejönnek.)
- Indítsd újra a számítógépet és engedélyezd újra a Secure Boot-ot a BIOS-ban.
Remélem, nagyjából jól értettem és nem vittelek be az erdőbe!
Ha „csak” a GRUB2-vel induló Linuxokat érinti, akkor én halkan mellé teszem a rEFInd telepítésének lehetőségét is.
sudo apt install refind
@KiralyMarta Én a helyedben megpróbálnám, lehet, ha megcsinálod a Debianon, akkor rendbe jön a Debianod indítása.