simike
"Így nem tudom használni az biztos."
Akkor ne tedd! Senki sem fog fegyvert a fejedhez, hogy használd!
simike
"Így nem tudom használni az biztos."
Akkor ne tedd! Senki sem fog fegyvert a fejedhez, hogy használd!
simike Neked most nem sikerült könnyen hordozhatót telepítened. De ott a másik témádban a bizonyíték, te nem tudtad kiválasztani a Xubuntu 24.04-ben, hogy a pendrive-odra telepítsen, én meg nálam az én hardvereimen simán. Egyáltalán nem néztük meg, hogy miért nem látja az a telepítő a te pendrive-odat.
Gyorsan telepítettél helyette egy Debian Xfce-t, azzal „Beállítottam egy bétés hangeszközt. Kiválasztottan. Nem megy ki a hang rá.” és már törölted is, nem jártál utána a dolognak, hogy mitől lehet, nem próbáltad meg rendbe tenni. Azóta egy újabb témában a már nem is támogatott Xubuntu 23.10-re vadászol. Jaj. Ha esetleg ez se jön be majd, akkor próbálj ki egy Linux Mint Xfce-t, esetleg a 21.3-at és a 22-t is. Lehet, hogy ezek közül valamelyik teljesen igazodik majd az igényeidhez, a hardveredhez.
Szerintem probalkozz a Debian 12 alapu Linuxmint-el -LMDE 6- ami biztosan jol fog müködni es a Bluetooth is alapban megy.
https://linuxmint.hu/letoltesek#LMDE
Videok hozza:
Sok sikert!
A xubuntu 23.10. fölment, frissült, mentes ezektől a problémáktól. Köszönöm.
23.10? Az nem sokara agyhalott lesz, mert rövid tamogatasu, tehat nem LTS.
A 24.04.1 -et probaltad mar?
Ez most jó, a többi nem számít.
A Xubuntu 24.04 telepítője bebootolt a pendrive-ról. Egy perzisztens live esetleg?
Azt lehet alakítani, reményeim szerint képes bootolni legacy és UEFI módban egyaránt (ezt le kellene tesztelni). Hordozható is, pendrive-ra is lehet írni és hosszú ideig támogatott.
https://itsfoss.com/ubuntu-persistent-live-usb/
Úgy látom, az mkusb vagy UEFI vagy Legacy perzisztens live-ot tud készíteni. Na bumm, a kérdezőnek pendrive-ra annyi, hogy ihaj, így hát megírhat kettőt is.
Nyilván ilyenkor felötlik az emberben a Ventoy és azon egy kisebb pendrive-ra írt Legacy perzisztens live-ból készített lemezkép bebootolása is, hisz a Ventoy tud UEFI és Legacy bootot egyaránt.
Persze ott a Refracta is személyreszabott live készítésére, van mit variálni.
Csakhát a pendrive tetűlassú az SSD-hez képest, ki a fene szeret csigatempójú rendszerrel dolgozni? Legalább a reménye legyen meg, ha találunk USB3-as portot a célgépen, akkor fogunk tudni haladni a hordozható rendszerünkkel.
Ez egy laptop. Nem lehet bele mégegy winchestert beletenni. A benne lévő meg kicsike és alaplapra forrasztott emmc. Ezen van a fő rendszerem. Megosztani sem tudom, mert kicsike. Marad a pendrájv a linuxnak, amivel nem végzek fontos dolgot, csak nézegetem, szagolgatom, hogy mifán terem a linux. Ti meg csak adjátok a saját eszközeitekre alkalmas tipjeteket. Köszönöm, de nekem megvan a saját problémém. Pendrájvra megy a linux. Ha tönkremegy, kiveszek a fiókból egy másikat és arra újra felrakom a linuxot.
Van egy asztali pécém
Ezzel kezdted annak idején. Ne haragudj, de mi csak abból az információból tudunk kiindulni, ami rendelkezésre áll. Beszéltünk levelezésről, pendrájvokról, csak épp a lényegről nem, hogy az eszközöd mire alkalmas.
Ezt még most sem tudjuk, csak annyit, hogy eMMC van benne. Ha leírod a típusát, esetleg egyéb paramétereit, memória, CPU, USB csatik, akkor talán relevánsabb tippeket tudunk adni.
OFF
simike Görcsösen akarnál segíteni.
Ez van. De ne velem foglalkozz, úgy titkolod a fontos információkat, mint korábban itt azonosítóval rendelkező, de annak törlését kérő fórumtársunk, esetleg inkább ezen próbálj meg változtatni.
ON
Ha csak pendrive van és USB2-es port, akkor én elsősorban live rendszert javasolnék, mert az nem irkál olyan sokat a pendrive-ra, a RAM-ba dolgozik vagy ha már telepített rendszerben gondolkodsz, akkor az mindenképp legyen valamilyen nem naplózó fájlrendszerű, hogy a pendrive minél tovább élhessen. Naplózó fájlrendszerrel rendszert pendrive-ra nem telepítünk, mert ez az eszköz korai meghibásodásásához (tönkremeneteléhez) vezethet.
Amúgy meg (hordozható) rendszert USB3-as csatlakozással rendelkező SSD-re telepítünk, mert ezt a célgéphez USB3-as porton csatlakoztatva egész hasonló (azonos, esetleg még jobb) sebességet, ezáltal felhasználói élményt kaphatunk, mintha az adott gépben belül lévő SSD-ről futna a rendszer.
Ha mást írnék, az a tisztelt olvasók szándékos félretájékoztatása volna részemről.
tenkes Ez lehet, hogy a fórumtárs szemszögéből megoldva. Ha jól gondolom, akkor korábban is a legjobb rendszer az eszközéhez számára az Ubuntu 23.10 volt. Van egy gépe és egy rakat pendrive a fiókjában, ebből kell gazdálkodni.
Talán elvesztette a Xubuntu 23.10 lemezképet, ezért most a Xubuntu 24.04-gyel próbálkozott, aztán meg más rendszerekkel, sikertelenül. Kapott egy linket Xubuntu 23.10 lemezképhez, ezzel célhoz ért. Feltelepítette a Xubuntu 23.10-et a pendrive-jára, most tud róla bootolni, linuxozhat kedvére. Ha megfekszik a pendrive, előhúzza a fiókból a következőt. Részéről ennyi.
Persze, én csak tippelgetek, a tutit ő tudná megírni.
Vihar egy lavórban. Mit kevertek feleslegesen? Most a 23.10 megoldotta. Van minden és jó minden. Sajnos, hogy már nem frissül, de úgysem csinálok vele olyasmit, ahol számítana a biztonság. Szóval köszönöm a segítségeteket, ez a topik is betöltötte a rendeletését. Szevasztok.