simike
"Így nem tudom használni az biztos."

Akkor ne tedd! Senki sem fog fegyvert a fejedhez, hogy használd!

simike Neked most nem sikerült könnyen hordozhatót telepítened. De ott a másik témádban a bizonyíték, te nem tudtad kiválasztani a Xubuntu 24.04-ben, hogy a pendrive-odra telepítsen, én meg nálam az én hardvereimen simán. Egyáltalán nem néztük meg, hogy miért nem látja az a telepítő a te pendrive-odat.
Gyorsan telepítettél helyette egy Debian Xfce-t, azzal „Beállítottam egy bétés hangeszközt. Kiválasztottan. Nem megy ki a hang rá.” és már törölted is, nem jártál utána a dolognak, hogy mitől lehet, nem próbáltad meg rendbe tenni. Azóta egy újabb témában a már nem is támogatott Xubuntu 23.10-re vadászol. Jaj. Ha esetleg ez se jön be majd, akkor próbálj ki egy Linux Mint Xfce-t, esetleg a 21.3-at és a 22-t is. Lehet, hogy ezek közül valamelyik teljesen igazodik majd az igényeidhez, a hardveredhez.

A xubuntu 23.10. fölment, frissült, mentes ezektől a problémáktól. Köszönöm.

23.10? Az nem sokara agyhalott lesz, mert rövid tamogatasu, tehat nem LTS.
A 24.04.1 -et probaltad mar?

mondte 23.10? Az nem sokara agyhalott lesz

Reméljük élni fog addig a pendrive, amire telepítve lett, mint ahogy azt is, hogy nem az automatizmus telepített a maga naplozó fájlrendszerével.

Ez most jó, a többi nem számít.

simike
      Ez most jó, a többi nem számít.

Én így csinálom és kész.

Ok, de a világ többi része tud erről?
      Minden rosszindulat nélkül, mivel láthatóan a linux rendszerek nem a te elképzeléseid szerint készülnek, nem kellene Windows-ra, vagy macOS-re váltani?

A Xubuntu 24.04 telepítője bebootolt a pendrive-ról. Egy perzisztens live esetleg?
        Azt lehet alakítani, reményeim szerint képes bootolni legacy és UEFI módban egyaránt (ezt le kellene tesztelni). Hordozható is, pendrive-ra is lehet írni és hosszú ideig támogatott.
        https://itsfoss.com/ubuntu-persistent-live-usb/

Úgy látom, az mkusb vagy UEFI vagy Legacy perzisztens live-ot tud készíteni. Na bumm, a kérdezőnek pendrive-ra annyi, hogy ihaj, így hát megírhat kettőt is.
        Nyilván ilyenkor felötlik az emberben a Ventoy és azon egy kisebb pendrive-ra írt Legacy perzisztens live-ból készített lemezkép bebootolása is, hisz a Ventoy tud UEFI és Legacy bootot egyaránt.
        Persze ott a Refracta is személyreszabott live készítésére, van mit variálni.
        Csakhát a pendrive tetűlassú az SSD-hez képest, ki a fene szeret csigatempójú rendszerrel dolgozni? Legalább a reménye legyen meg, ha találunk USB3-as portot a célgépen, akkor fogunk tudni haladni a hordozható rendszerünkkel.

Ez egy laptop. Nem lehet bele mégegy winchestert beletenni. A benne lévő meg kicsike és alaplapra forrasztott emmc. Ezen van a fő rendszerem. Megosztani sem tudom, mert kicsike. Marad a pendrájv a linuxnak, amivel nem végzek fontos dolgot, csak nézegetem, szagolgatom, hogy mifán terem a linux. Ti meg csak adjátok a saját eszközeitekre alkalmas tipjeteket. Köszönöm, de nekem megvan a saját problémém. Pendrájvra megy a linux. Ha tönkremegy, kiveszek a fiókból egy másikat és arra újra felrakom a linuxot.

simike Nem tudhatjuk mid van, míg le nem írod. Ha van a gépen USB3-as port, akkor USB-n SSD-t tudsz hozzá csatlakoztatni.
          (Volt itt egy fórumtárs, akinek Chromebookja, sok pendrive-ja, és sok live rendszerrel kapcsolatos kérdése volt, a gépéhez a legjobban a Xubuntu 23.10 stimmelt.)

csuhas32 Nincs USB3 csak USB2. Meg pénzem sincs, hogy ilyesmit vegyek. Görcsösen akarnál segíteni. Tiszteletre méltó dolog, de nem tudsz mindenben, csak ara tudsz, amit kérdezek.

Van egy asztali pécém

Ezzel kezdted annak idején. Ne haragudj, de mi csak abból az információból tudunk kiindulni, ami rendelkezésre áll. Beszéltünk levelezésről, pendrájvokról, csak épp a lényegről nem, hogy az eszközöd mire alkalmas.
              Ezt még most sem tudjuk, csak annyit, hogy eMMC van benne. Ha leírod a típusát, esetleg egyéb paramétereit, memória, CPU, USB csatik, akkor talán relevánsabb tippeket tudunk adni.

• Szerkesztve

simike
              Hogy Te magad tisztában légy a géped hardware összetételével, telepítsd az inxi nevű programot.
              sudo apt install inxi
              Ezután
              inxi -b
              Ez kilistázza a géped fő összetevőit.
              Ennél lényegesen többet mutat a:
              sudo inxi -Famzy

OFF

simike Görcsösen akarnál segíteni.

Ez van. De ne velem foglalkozz, úgy titkolod a fontos információkat, mint korábban itt azonosítóval rendelkező, de annak törlését kérő fórumtársunk, esetleg inkább ezen próbálj meg változtatni.
              ON
              Ha csak pendrive van és USB2-es port, akkor én elsősorban live rendszert javasolnék, mert az nem irkál olyan sokat a pendrive-ra, a RAM-ba dolgozik vagy ha már telepített rendszerben gondolkodsz, akkor az mindenképp legyen valamilyen nem naplózó fájlrendszerű, hogy a pendrive minél tovább élhessen. Naplózó fájlrendszerrel rendszert pendrive-ra nem telepítünk, mert ez az eszköz korai meghibásodásásához (tönkremeneteléhez) vezethet.
              Amúgy meg (hordozható) rendszert USB3-as csatlakozással rendelkező SSD-re telepítünk, mert ezt a célgéphez USB3-as porton csatlakoztatva egész hasonló (azonos, esetleg még jobb) sebességet, ezáltal felhasználói élményt kaphatunk, mintha az adott gépben belül lévő SSD-ről futna a rendszer.
              Ha mást írnék, az a tisztelt olvasók szándékos félretájékoztatása volna részemről.

tenkes Ez lehet, hogy a fórumtárs szemszögéből megoldva. Ha jól gondolom, akkor korábban is a legjobb rendszer az eszközéhez számára az Ubuntu 23.10 volt. Van egy gépe és egy rakat pendrive a fiókjában, ebből kell gazdálkodni.
              Talán elvesztette a Xubuntu 23.10 lemezképet, ezért most a Xubuntu 24.04-gyel próbálkozott, aztán meg más rendszerekkel, sikertelenül. Kapott egy linket Xubuntu 23.10 lemezképhez, ezzel célhoz ért. Feltelepítette a Xubuntu 23.10-et a pendrive-jára, most tud róla bootolni, linuxozhat kedvére. Ha megfekszik a pendrive, előhúzza a fiókból a következőt. Részéről ennyi.
              Persze, én csak tippelgetek, a tutit ő tudná megírni.

Vihar egy lavórban. Mit kevertek feleslegesen? Most a 23.10 megoldotta. Van minden és jó minden. Sajnos, hogy már nem frissül, de úgysem csinálok vele olyasmit, ahol számítana a biztonság. Szóval köszönöm a segítségeteket, ez a topik is betöltötte a rendeletését. Szevasztok.

tenkes Én így csinálom és kész.

Mi meg így csináljuk. Ha neked nem kell egy esetleges jobb megoldás lehetősége, akkor nem kell.
              A topik tényleg zárható.