mercipapa
Sokat körmöltem, látom közben írtál hozzászólást, de most már itt hagyom, hátha valaki hasznát veszi.
Üdv a fedélzeten!
A net eléggé fontos összetevő.
Nekem azt tanították, hogy már a telepítőt bebootolva, az úgynevezett live rendszer alatt ellenőrizzem, hogy van-e internetkapcsolat. Ha nincs, akkor lehet olyat is csinálni, hogy laptopnál a WiFi hiánya miatt csatlakozzunk vezetékesen az internetre vagy hozzádughatunk a géphez egy USB-s WiFi-adaptert, méghozzá egy olyat, amit az adott Linux disztribúció Plug&Play kezel. Így lehetőség van a gépben lévő LAN vagy WiFi-adapter típusát felderíteni, ha létezik, akkor a hozzá szükséges meghajtót hozzáadni a rendszerhez...
mercipapa tetepítettem egy ubuntu-t (firiss verzió)
Ebből én azt feltételezem, hogy ez egy Ubuntu 24.04, jelezd kérlek, ha ez nem így van!
Bebootoltam egy telepítőt úgy, hogy elvettem tőle az összes hálózati adaptert.
Az általad jelzett hibát így sikerült reprodukálnom, a képernyő jobb felső sarkában valóban hiányzik a hálózatkezelő ikonja.
Engedélyeztem a LAN kártyát és pár másodperc múlva megjelent a hálózatkezelő ikonja:
Ebből én azt valószínűsítem, hogy maga a hálózatkezelő (vagy mi a neve) nálad is fut, a hálózati kártyád nincs meghajtva.
Tudsz valamit esetleg mondani a gépről? Milyen módon csatlakoznál a netre? WiFi-n vagy vezetékkel?
Láttunk már több olyan témát is, ahol a WiFi-adapter meg volt hajtva, de ki volt kapcsolva, így aztán nem működött. Ha WiFi-adapterrel van dolgunk és laptopod van, akkor próbáld meg megnézni a billentyűzeten, nincs-e valamilyen gomb vagy billentyűkombináció (Fn+valami), amivel ki-be lehet kapcsolni a WiFi-t.
Ha nyitsz egy terminált (Ctrl+Alt+T) és beírod hogy
rfkill list
majd nyomsz egy entert, akkor az ott amúgy elárulja, hogy be van-e kapcsolva a WiFi-adapter.
Szintén terminálban, de a felderítéshez kapcsolódóan:
lspci
majd nyomsz egy entert, illetve beírod, hogy
lsusb
majd nyomsz szintén egy entert, lesz egy csomó sor a képernyődön. Normálisan, ha lenne neted, azt mondanám, hogy másold ide vissza nekünk az egészet, de ebben a helyzetben még az is nagy kérés, hogy keress olyan sort amiben Ethernet controller, WLAN, WiFi, valami ilyesmi, szóval internetre utaló van és azt pötyögd ide be nekünk, vagy kivételesen, ha tudod úgy, hogy el is tudjuk olvasni, fényképezd le nekünk a telefonoddal.