Sziasztok vén ember vagyok, (65) és tetepítettem egy ubuntu-t (firiss verzió) nem jelenik meg jobb fent a hálózat ikon. van erre valami parancs ? Ez az első linux telepítésem teljesen kopasz vagyok benne. Arra gondoltam tanulgatom hogy kell állítgatni, de net nélkül nem megy... :-) köszönöm ha segítetek.

Gyorsan válaszolok is magamnak. Beraktam az usb telepítőt és viccből az iso-t felmásoltam az asztalra, közben érdekes módon megjelent a hálózat ikon. úgy érzem feladom. 😅 A windows 3.1- kezdve wint használok. Nekem ez a linux meg a parancssoros möpőzés sok. Szuper közben elindult ismét a telepítő... Hogy ne maradjak kérdés nélkül találok a beállításokban olyat mint a win-ben , hogy vezérlőpult amiben megnézhetem hogy minden cuccot felismert ami a gépben van ? Ne haragudjatok ha hülyén kérdezek ez az első próbálkozásom.

mercipapa
      Sokat körmöltem, látom közben írtál hozzászólást, de most már itt hagyom, hátha valaki hasznát veszi.
      Üdv a fedélzeten!
      A net eléggé fontos összetevő.
      Nekem azt tanították, hogy már a telepítőt bebootolva, az úgynevezett live rendszer alatt ellenőrizzem, hogy van-e internetkapcsolat. Ha nincs, akkor lehet olyat is csinálni, hogy laptopnál a WiFi hiánya miatt csatlakozzunk vezetékesen az internetre vagy hozzádughatunk a géphez egy USB-s WiFi-adaptert, méghozzá egy olyat, amit az adott Linux disztribúció Plug&Play kezel. Így lehetőség van a gépben lévő LAN vagy WiFi-adapter típusát felderíteni, ha létezik, akkor a hozzá szükséges meghajtót hozzáadni a rendszerhez...

mercipapa tetepítettem egy ubuntu-t (firiss verzió)

Ebből én azt feltételezem, hogy ez egy Ubuntu 24.04, jelezd kérlek, ha ez nem így van!
      Bebootoltam egy telepítőt úgy, hogy elvettem tőle az összes hálózati adaptert.
      Az általad jelzett hibát így sikerült reprodukálnom, a képernyő jobb felső sarkában valóban hiányzik a hálózatkezelő ikonja.

Engedélyeztem a LAN kártyát és pár másodperc múlva megjelent a hálózatkezelő ikonja:

Ebből én azt valószínűsítem, hogy maga a hálózatkezelő (vagy mi a neve) nálad is fut, a hálózati kártyád nincs meghajtva.
      Tudsz valamit esetleg mondani a gépről? Milyen módon csatlakoznál a netre? WiFi-n vagy vezetékkel?
      Láttunk már több olyan témát is, ahol a WiFi-adapter meg volt hajtva, de ki volt kapcsolva, így aztán nem működött. Ha WiFi-adapterrel van dolgunk és laptopod van, akkor próbáld meg megnézni a billentyűzeten, nincs-e valamilyen gomb vagy billentyűkombináció (Fn+valami), amivel ki-be lehet kapcsolni a WiFi-t.

Ha nyitsz egy terminált (Ctrl+Alt+T) és beírod hogy
      rfkill list
      majd nyomsz egy entert, akkor az ott amúgy elárulja, hogy be van-e kapcsolva a WiFi-adapter.
      Szintén terminálban, de a felderítéshez kapcsolódóan:
      lspci
      majd nyomsz egy entert, illetve beírod, hogy
      lsusb
      majd nyomsz szintén egy entert, lesz egy csomó sor a képernyődön. Normálisan, ha lenne neted, azt mondanám, hogy másold ide vissza nekünk az egészet, de ebben a helyzetben még az is nagy kérés, hogy keress olyan sort amiben Ethernet controller, WLAN, WiFi, valami ilyesmi, szóval internetre utaló van és azt pötyögd ide be nekünk, vagy kivételesen, ha tudod úgy, hogy el is tudjuk olvasni, fényképezd le nekünk a telefonoddal.

mercipapa Olyan tempót diktálsz, hogy nem tudom lekövetni.
      Akkor a live alatt van net.
      Ha most is úgy telepítesz, mint az előbb, akkor lehet, hogy a telepített rendszer alatt megint nem lesz.
      Ebben az esetben bootolj be újra a telepítőről, ott legalább van net és írd már meg, hogy milyen hálózati kártya van, mivel van meghajtva a live alatt, hogy ott megy.
      Nyitsz egy terminált (Ctrl+Alt+T)
      sudo apt install inxi
      enter, fogsz kapni egy kérdést, melyre „Y” majd entert kell ütni.
      inxi -F
      enter
      Amit válaszol a gép, azt szépen karakteresen visszamásolod nekünk ide.
      (Volt már olyan, hogy live alatt valami ment, de mivel hagyták, hogy a gép telepítés közben neten legyen, a rendszer frissítette magát és a telepített rendszer jelentősen eltért a live rendszertől, ami korábban működött a telepített rendszeren már nem.
      Ilyen esetben a bevált gyakorlat az, hogy a live rendszert elvágjuk az internettől, így telepítünk, ekkor a legnagyobb az esélye, hogy a telepített és a live rendszer meg fog egyezni. A telepítés utáni első indítást követően egyből rendszer-visszaállítási pontot készítünk és a frissítéseket csak ezután engedjük rá a gépre, megpróbáljuk kiszűrni, hogy melyik rontja el a rendszert.)

Köszönöm köszönöm mindjárt nézem amit mondasz de piszkosul nekiállt telepíteni 🙃szerintem ez nem volt rendesen felrakva most küzd magával. Kiderül mit tettem. pár perc. AZ a live vagy mi amit írsz az csak egy próba telepítés ? Én szeretném rendesen felrakni..

most sincs hálókártya 😫 ez a csomag nem található : inix

mercipapa Amikor bebootolsz a telepítőről, akkor van olyan, hogy Try Ubuntu, azaz az Ubuntu kipróbálása, na ezt hívjuk live rendszernek. Először kipróbáljuk, aztán, ha jól működik, telepítjük.

mercipapa Ha nincs net, akkor nem tudod telepíteni, mert onnan töltené le. Bootolj be a telepítőről, keresd a Try Ubuntu-t. Ha ott van net, onnan tudod másolni is a parancsokat, mert ezt most elgépelted, nem inix, hanem inxi.

mercipapa Ha megint telepíteni próbálsz, akkor vágd el a gépet a nettől a telepítés idejére, hátha...

csuhas32 Most már mindegy patricionáltam a vinyót a nagygépen. Beleszögelem a speiz gépbe és install előröl majd figyelek, hogy nem kipróbálom hanem szüzen telepítem.

mercipapa Pont fordítva, ki kellene próbálni. Szüzen már telepítetted legalább egyszer, az nem jött be, ha ugyanazon a hardveren próbálkozol, változtass valamin, a nettől vágd el a telepítés idejére.
                Én kipróbálnék egy LMDE 6-ot is.

csuhas32 Miért ? Nem szabad net alatt telepíteni ? Ha partitionáltam a vinyót honnan tudná hogy már volt telepítve ? Fogalmam sincs mi az az LDME 6 🤣 Fárasztó vagyok mi ? Win alatt minde sokkal egyszerűbb de nem adom fel ! Mire nyugdijjba megyek (1év) meglesz !!

csuhas32 Egy nagy banknál vagyok hálózati és rendszer biztonsági mester. Annyira vak paraszt nem vagyok ám. Csak mivel soha az életben nem vacakoltam debian cuccokkal most a saját szórakozásomra kipróbálom otthon. De rosszul álltam hozzá már az elején. Szépen utána kellett volna nézni a dolgoknak. Amit nagyon utálok a linuxban az az, hogy 99 millió kiadása verziója van. A kinti gép amivel vacakolok egy fujicu ősrégi server. volt már azon android , és sok más free oprendszer. Mind elketyegett de gondoltam kipróbálok egy linuxot is. Hát kenhetem a hajamra a windows-os tudásom. Egy rohadt hálózati parancsot sem tudok beirni. Bent a cégnél ha elmesélem kiröhögnek a fiatalok. Akik kenik vágják a mostani dolgokat. Én amikor keztem egy 120 Mb-os winchester akkora volt mint egy kredenc fiók... 🤣most meg egy 10 terás akkora mint egy cigis doboz. Háááát ez van. Minden esetre köszönöm szépen a segítséged. Mindjárt végez a telepítés ha most sincs net beleverek egy csákányt a vasba..

Siker ! Igazad volt ! Net nélkül telepítettem maj amikor elkészült net vissza és megjelent a hálózat. Ez varázslat !!

mercipapa Akkor most először csak a Timeshiftet tedd fel, csinálj egy mentést. A frissítések közül én a hálókarihoz valót és a kernelét NEM tenném fel. Utána újraindítás. Ha még mindig van net, akkor újabb pont készítése, ha nincs net, akkor rendszer-visszaállítás.

mercipapa Miért ? Nem szabad net alatt telepíteni ?

Szabadni szabad, általában nincs gond vele, de a fórum a szívások gyűjtőhelye, amikor megy minden, mint a karikacsapás, az itt nem jelenik meg. (Ha nagyon tippelnem kell, akkor a frissítésekkel felmászik egy újabb kernel, az nem stimmel össze a vasaddal. Ha ez így van, akkor a problémás kernelt ki kell hagyni, ezt amivel meg jó, zárolni kell. Egy hamarost megjelenő kernellel vélhetően megint jó lesz, akkor fel lehet oldani ennek a zárolását. Amúgy ha felteszel egy frissebb kernelt és az nem jó a gépedhez, akkor a gépet újraindítva a GRUB menüben ki tudod választani az eggyel korábbit...)

mercipapa A mostani kedvenc rendszerem (Linux Mint Debian alapokon), de ha megy az Ubuntu, akkor maradhat nyugodtan az.