Az opt/omegat/plugins mappába nem tudok belemásolni egy fájlt, mert nincs írási jogosultságom.
Próbáltam terminálban a sudo chmod -R u+w omegat/plugins parancsot, de az sem vezetett eredményre. A grafikus felületen, amikor megnéztem a jogosultságokat, azt mondja, hogy nem módosíthatom a mappa jogosultságait, mert nem én vagyok a tulajdonos.

• csuhas32 válaszolt erre.
  • puho sudo chmod -R u+w omegat/plugins parancsot

Ez így biztos nem jó.
    Ha tényleg csak másolni kell a fájlt, akkor ne a könyvtár jogosultságait piszkáld, másold oda rendszergazdaként.
    sudo cp /ahol_a_fajlod_van/fajlod /opt/omegat/plugins
    (Az opt/omegat/plugins elejéről is lehagytál egy karaktert, így helyes: /opt/omegat/plugins. Nem mindegy.)

puho sudo chmod -R u+w omegat/plugins parancsot

Ez így biztos nem jó.
    Ha tényleg csak másolni kell a fájlt, akkor ne a könyvtár jogosultságait piszkáld, másold oda rendszergazdaként.
    sudo cp /ahol_a_fajlod_van/fajlod /opt/omegat/plugins
    (Az opt/omegat/plugins elejéről is lehagytál egy karaktert, így helyes: /opt/omegat/plugins. Nem mindegy.)

Én ezzel a paranccsal próbálnám:

sudo chmod +x /opt/omegat/plugins

Szerk.:

csuhas32 Ha tényleg csak másolni kell a fájlt, akkor ne a könyvtár jogosultságait piszkáld, másold oda rendszergazdaként.

Teljesen jogos

csuhas32 A "+x" kapcsoló az írás és olvasást is lehetővé teszi. (legjobb tudásom szerint) a "777" számot helyettesíti.

Bigyó bácsi Akkor ez még a 666-nál is rosszabb, pedig egyesek már annak láttán is sűrűn vetik a kereszteket! :-D
          Lesz egy könyvtár a rendszeren belül talán egyedüliként, melyben lévő tartalmat bárki olvashatja, írhatja, futtathatja.
          Jó ez? Szükséges ez? Szerintem picit túlzás.

Bigyó bácsi

Bigyó bácsi "777" számot helyettesíti.

Ez pontatlan vagy inkább téves információ. A chmod +x futtatási jogosultságot ad a tulajdonos, csoport, és mindenki egyéb számára. Ez nem egyenlő a 777 jogosultsággal.

csuhas32 Ide nem számokat szoktak írni? 664 vagy ilyesmi?

Kinek ízlése szerint lehet a chmod után a jogosutságokat írni, lehet számokkal vagy a r - w - x különböző kombinációjával is.

Beírtam azt, hogy sudo chmod u+w /opt/omegat/plugins és az volt a válasz, hogy a művelet nem engedélyezett.

.

Köszönöm. Végre sikerült átmásolni rendszergazdaként a fájlokat.

meskobalazs Úgy tűnik, használt. 🙁

Mindenki nyomja a céhámod különféle verzióit, az egyetlen emberre, aki a jó megoldást írja, rá de bagóznak.
              Rúgjatok ki ismét, ha zavar az igazság.

puho Tehát megvan a legjobb válasz? Jelölhetnéd...

a mester Rúgjatok ki ismét, ha zavar az igazság.

OFF
                Szerintem a stílust kifogásolták nem a hozzászólás igazságtartalmát.
                Persze nem értek ehhez sem. Csak nyomkodom itt a gombokat. Hol ezt, hol azt.

a mester Minek? Úgy is visszajössz. :-D

(Nyelvészek, kiestem a gyakorlatból: úgy is vagy úgyis?)

Htibi Úgyis lesz valaki, aki azt mondja úgy is jó. Pedig nem. 🙂

• klt válaszolt erre.