mumorec De ugye ez nem egy Systemback legacy live rendszer volt és abból csináltál UEFI-s eszközként
a rendszermásolás/rendszertelepítés opcióval egy „klónt”?
Én azt jeleztem, hogy tapasztalatom szerint az el fog hasalni.
Egyébként én ezt írtam:
csuhas32 ha nagyon kell a rendszerem hordozhatóvá tenni, akkor inkább másolnám egy külső lemezre, akár az egész lemezt, úgy ahogy van, akár csak zsugorított partíciókat (ilyenkor persze azért kell egy rendszerbetöltőt kézzel telepíteni), ez tuti működik, nincs gond se snappel se flatpakkel. Ha fizikai méret a kifogás, valakinek nagy a 2,5'-os méret, lehet kapni pendrive méretű SSD-t hozzá való tokkal.
Amúgy egy hagyományos live rendszerből, a rendszer- és adatmentésből mindent ki tudok variálni.
Talán nem esnek egymástól túl messze az álláspontjaink.
A rendszer- és adatmentésnek eléggé fontos szerepe van a Linuxok világában már csak a szerverek miatt is, mondhatni, hogy ez ki van forrva. Tapasztalatom szerint a hagyományos asztali felhasználók is nagyon jól el tudnak lenni a rendszer- és adatmentések birtokában, náluk a rendszer másolására azért ritkán van szükség, de ha igen, akkor ezekből kiindulva megoldható úgy, ahogy most te is csináltad. Így például lehet a belakott rendszert is másolni külső eszközre és akkor hordozható.
Szerintem nagyon szűk az a kör, aki a saját belakott rendszerét live rendszer formájában szeretné magával hordozni, ezért is nem fordítódik erre a területre nagyobb figyelem, energia. Igazából nem nagyon van rá szükség.
Itt a kérdezőnknek is ez az egyik felvetése:
2a1g Szóval olyan lenne, mint a gyári telepítő, de az én rendszeremet tartalmazná, illetve azt tudná telepíteni.
Ő ezt live rendszerrel gondolta első körben, de szerintem egy jó rendszermentés és a tudás, ahogy abból más helyre is migrálni tudja a rendszerét ugyanúgy megfelelne a célnak, sőt annyiból jobb is lenne, hogy én ezt egy biztosabb módszernek érzem.
Ehhez persze tudni kell rendszert (vagy partíciót, esetleg teljes lemezt) menteni.
Esetleg particionálni, a mentésből visszamásolni a rendszert, rendszerbetöltőt telepíteni és esetleg szükség lehet a migrált rendszer fstab-jának szerkesztésére is.
Ezt nem csak megcsinálni, de megtanulni is meló. (Idő és energia.)
De munka egy ilyen live rendszer-készítő alkalmazást is megírni, karbantartani, illetve szerintem ez a nagyobb munka. Sok munka kevés felhasználó kedvéért.