• Szerkesztve

Lassan itt az idő az áttérésre. Próbáljatok meg tanácsokat adni ezügyben. Mi az a konfig, amire már érdemes feltenni és mire nem? Melyik a legjobban használható diszro egy windowszhoz szokott ember számára? Mik a leggyakrabban használt windowszos programokat helyettesítő linuxos programok? Stb.

csuhas32 a következőre módosította a címet: Windows 10-ről Linuxra!.

2a1g Amikor belemerültem a Linux használatába, az volt a mondás, hogy olyan disztrót válasszak, amit valaki a közelemben már használ, így könnyen segítséget kérhetek. (Persze nem fogadtam meg. Újságmellékletről kipróbáltam 2-3 disztrót, és kikötöttem az egyiknél. Akihez kérdésekkel fordulhattam, teljesen mást használt, de a Debian akkor még kemény falat lett volna nekem.)

A disztró viszont tele van segítséggel, rengeteg olvasnivaló van a feltelepített rendszeren is. Nem féltem olvasni, és próbálgatni.
    Azóta viszont már nem betárcsázós neten kell spórolni, ma már a szélessávú neten minden megtalálható.

Amit én szeretnék tanácsolni: ne "térj át" máról holnapra. Tedd fel a Linuxot a Windows mellé (ma úgy mondják dual bootban), és próbáld megszokni. Ha valamit sürgősen kell megoldanod, bootolj át Windowsba, és dolgozz ott.

A "mit mivel váltsak ki" kérdésre a neten rengeteg választ találsz. Számomra az volt a kiválasztás szempontja, hogy ne feltört programokat használjak.
    Fizetek a vízért-villanyért, a kenyeret se lopom a boltban, legyen a számítógépem is jogtiszta.

A lelkesedés dicséretes, de ez a felvetés így gyakorlatilag megválaszolhatatlan, ill. túl nagy téma. Ha konkrétabb feladat van, azon keresztül sokkal jobb válasz is adható.
      (Egyrészt mert a net tele van válaszokkal ezekre a kérdésekre, másrészt itt is az a lényeg, hogy az a hardver+szoftver kombó mire lenne használva.)

• Szerkesztve

2a1g Mik a leggyakrabban használt windowszos programokat helyettesítő linuxos programok?

Az attól függ, hogy a Windowshoz szokott ember mit használ Windowson? Ha megvan az alkalmazáslista, akkor meg lehet nézni, hogy ezeknek van-e linuxos megfelelője, ha igen, akkor ez megfelel-e neki.
      Ha minden alkalmazást ki tud váltani Linux alatt, akkor lehet áttérni. Elég akár egyetlen alkalmazás is, amit nem tud kiváltani és máris nem lesz számára a Windows helyett teljes értékűen használható a Linux.

2a1g Mi az a konfig, amire már érdemes feltenni és mire nem?

Milyen alkalmazások használatára? Már megint ez a kérdés. Ha „csak” böngészik, egy kijelzőt használ, szerintem
      8 GB RAM (ami azért idővel bővíthető), SSD és i5-ös vagy annak megfelelő processzor a minimum. De ha játszik, sok monitoron dolgozik egyszerre, sok alkalmazást futtat egyszerre, sok számítást végeztet a géppel, videót vág, szerkeszt, konvertál..., akkor persze ahhoz igazodó vas kell. Sokszor látok 24 vagy 32 GB RAM-ot egy-egy konfigurációban.

2a1g Melyik a legjobban használható diszro egy windowszhoz szokott ember számára?

Használja csak a Windowst, vagy maga is telepíti, állítja be?
      Kezdésnek a legkevesebb beállítani való talán a Linux Mint-tel van.
      Amúgy, ha (szinte) bármit be tud állítani, vagy éppen semmit, ezért nem ő telepít, állítja be a gépet, akkor nála disztribúcióról nem érdemes beszélni, csakis felületről.
      Egy pátyolgatásra szorulónak tök mindegy, hogy egy Xubuntu egy Linux Mint Xfce vagy egy Debian Xfce van-e fenn, észre se veszi, ha kicserélem, neki teljesen lényegtelen, hogy mi van a motorháztető alatt. Ő mindig azt mondja, hogy neki egy Linuxa van és szentül meg is van győződve róla, hogy ez a fogalom azt takarja, amit ő ismer. Fogalma sincs a felületek sokaságáról (szerencsére).

2a1g Mi az a konfig, amire már érdemes feltenni és mire nem?

Amire a Windowst (használhatóan) fel tudod tenni, az a Linuxnak is jó. A túl új, sok újdonságot tartalmazó gépekkel az a tapasztalat, hogy néha akár pár évet is várni kell, hogy a Linux rendesen tudja használni, elkészüljenek hozzájuk a driverek.

• Szerkesztve

a mester Tedd fel a Linuxot a Windows mellé (ma úgy mondják dual bootban), és próbáld megszokni. Ha valamit sürgősen kell megoldanod, bootolj át Windowsba, és dolgozz ott.

Ezt már csak egyetlen félmondattal tudom kiegészíteni: Szánj egy külön SSD-t a Linuxnak, a telepítés idejére húzz le minden más lemezt a gépről (A Windowsost is!), így minimalizálható az adatvesztés és a telepítés közben a hozzáértés hiányából adódó akaratlan károkozás esélye.

• Szerkesztve

Még egy gondolat. Ha a Windows, vagy Windows-on megszokott programok helyettesítése a cél, az általában nem lesz nagy sikerélmény, mert ezekre önmaguk a legjobbak. Ha, egy adott feladat linux környezetben való megoldása, akkor már sokkal ígéretesebb a dolog. Itt általában 3 variáció van:

• A feladatra a Windows szoftverkörnyezet jó/jobb, vagy megszokott, érdemes ott is maradni
      • A feladatra a Linux, mint OS ugyanúgy alkalmas és a már ismert, igényelt szoftverek keresztplatformok, a formátumok kompatibilisek, szabad a választás.
      • A feladat Linux környezetben, a felhasználó számára új szoftverekkel jól/jobban megoldható és a felhasználó hajlandó ebbe a munkát is belefektetni, irány a Linux.

Próbálgass. Sokan úgy kezdtük és (szerintem) egyikünk sem bánta meg. Túlbonyolítod ezt az egészet szerintem.

• Szerkesztve

2a1g
      Szerintem kezdjük ott, hogy töltsd le a Linux Mint 22.1 Cinnamon felületű verzióját.
      (Ez is Ubuntu alapú, kinézetre közelebb van a Windows-hoz, és megkockáztatom hogy
      felhasználóbarátabb mint az Ubuntu.)
      (Valamelyik közelebbi ország tükörszerveréről.) https://www.linuxmint.com/edition.php?id=319
      Valamelyik segédprogrammal írd ki egy pen.-re és indítsd erről a gépedet.
      Miután betöltődött a rendszer/megjelent az asztal, nyiss terminált - alul a panelon (tálcán)
      levő ikonra kattintva, vagy Ctrl+Alt+T és írd be:
      inxi -b
      Ez kilistázza a rendszer és a géped főbb paramétereit. Ezt másold be a válaszodba.
      Ennek alapján tudunk célzottabban tanácsokat adni a gépnek (is) megfelelő kiadásokról.

• Szerkesztve

lala2 Hajnalban beleolvastam a friss irományokba, és már akartam is említeni a Linux Mintet.
        Szerintem Windows-menekülteknek a legjobb választás, aztán majd később átnyergelhetnek más disztróra, ha úgy tartja a kedvük...

Én (kényszerűségből) azt az utat követtem, hogy fokozatosan álltam át. Jó darabig dual-boot rendszerben üzemelt a gépem, és Windowson igyekeztem leszokni a csak windowsos programokról, és cross-platform megoldásokkal helyettesíteni azokat.
        Átszokva ezekre, már nemhogy fájdalommentes volt az átállás, hanem megkönnyebbülés volt, hogy nem kell kínlódni a Windows-zal.
        Így lett előbb MS Office-ból Softmaker Office, EM Client-ből Thunderbird (később Evolution), Windows media player-ből VLC, Visio-ból Dia, ACDSee-ből Xnview MP, Delphi personal edition-ből Lazarus, satöbbi.
        (A legenehezbb a Vegas-pro pótlása volt.)

A javaslatom az, hogy legyen dual bootos a rendszer, és igyekezzen az ember minél többet a Linuxot használni.
        Ha sürgős feldata adódik, amit éppen még nem tud ott megcsinálni, indítsa el a megszokott, jól ismert szoftvereket, és a feladat végeztével, ha van rá idő, próbálkozzon megoldani az alternatív szoftverkészlettel is.
        Előbb utóbb nem lesz szükség a Windows-ra, meg a csak Windows-on működő izékre.
        Akkor lehet kukázni big-tech cuccot, addig viszont nem érdemes, mert adódhat szívás....

lala2 "Miután betöltődött a rendszer/megjelent az asztal, nyiss terminált - alul a panelon (tálcán)"

Ez az amitől egy windowshoz szokott felhasználó megretten. Ilyenekkel lehet őket egyből elüldözni a linuxtól.

2a1g

2a1g egy windowshoz szokott felhasználó megretten. Ilyenekkel lehet őket egyből elüldözni a linuxtól.

"Ez kilistázza a rendszer és a géped főbb paramétereit. Ezt másold be a válaszodba."

Fű, de rettentően ijesztő!!!!

Összehasonlításul:

Type powershell in the search box, click on the Run as administrator option, and click the Yes button. A blue Command Prompt-like screen should popup on your computer screen.

Type the following command in the PowerShell window and hit Enter.

Get-AppxPackage -Name king.com.CandyCrushSaga
            Now, in the results displayed on the screen, look for the following:

king.com.CandyCrushSaga_1.540.1.0_x86__khqwnzmzfus32 or something similar, under the ‘PackageFullName’ line.

Copy the complete ‘PackageFullName’ for the correct application.

completely remove Candy Crush Saga from Windows

If you get no results, maybe something changed in subsequent versions of Windows 11/10. You may run the following command to get the ‘PackageFullName’:

Get-AppxPackage
            Once you have the PackageFullName, type ‘Remove-AppxPackage’ add space, and paste or type the ‘PackageFullName’ extracted in the earlier step.

Remove-AppxPackage king.com.CandyCrushSaga_1.540.1.0_x86__khqwnzmzfus32
            Press Enter for the command to run.

remove package

After that, the uninstallation process will be completed.
            Ezoic

To verify whether the process was successful, repeat step 2. This time the command will not display anything indicating your request has been affirmed, and the Candy Crush Saga game has been removed.

Ez persze nem ijeszti meg a Windows usert 😂

• Szerkesztve

2a1g
            Pedig ez grafikus felületen történik. 🙂
            Katt a "tálcán" levő terminál ikonra, a megjelenő csúnya sötét ablakba írd be.
            inxi -b
            enter
            Jelöld ki a szöveget (kimenetet) és illeszd be a válaszodba.
            Ez még egy megrögzött Windowsostól sem túl nagy mutatvány! 🙂

lala2 "Windows has started. You can safely remove the keyboard." 🙂

• klt válaszolt erre.

2a1g Ilyenekkel lehet őket egyből elüldözni a linuxtól.

Persze ebben az is szerepet játszik, hogy a felhasználó az elején abban a tévhitben van, hogy a Windows "helyett" fog Linuxot használni, de a valóság az, hogy a Linux egy másik rendszer és így nem "helyettesít".
                Igazából egy feladat másik megoldása, más logikával, más eszközrendszerrel.
                És ebben az eszközrendszerben nem kizárólagosan, és egyre kevésbé, de benne van a terminál minimális ismerete is.
                Ez elsőre valóban ijesztő, ugyanakkor a Windows ismerete is tartalmazza a parancssort, és ha egy problémára megoldást keresünk a neten, sokszor bele is futhatunk a parancssoros megoldásokba.
                Linuxon is létezik a gép felderítésére grafikusabb megoldás, de mivel a delikvens egyik módszert sem ismeri, kezeli (honnan is tudná elsőre), ilyenkor egyszerűbb egy LIVE-ot indíttatni, és bepötyögtetni a terminálba pár karaktert.

• 2a1g válaszolt erre.

2a1g Ez az amitől egy windowshoz szokott felhasználó megretten. Ilyenekkel lehet őket egyből elüldözni a linuxtól.

Akkor még nem jött el az áttérés ideje. A Linuxhoz adminisztrátorrá kell válnod, ha csak nem takálsz valakit, aki feltelepíti, beállítja neked.

tenkes "És ebben az eszközrendszerben nem kizárólagosan, és egyre kevésbé, de benne van a terminál minimális ismerete is."

Minimális? Többszáz parancs és azok bonyolult szintaktikai képe? Aminél, ha elvétesz egyetlen szóközt, máris fejreáll?