2a1g Amikor belemerültem a Linux használatába, az volt a mondás, hogy olyan disztrót válasszak, amit valaki a közelemben már használ, így könnyen segítséget kérhetek. (Persze nem fogadtam meg. Újságmellékletről kipróbáltam 2-3 disztrót, és kikötöttem az egyiknél. Akihez kérdésekkel fordulhattam, teljesen mást használt, de a Debian akkor még kemény falat lett volna nekem.)
A disztró viszont tele van segítséggel, rengeteg olvasnivaló van a feltelepített rendszeren is. Nem féltem olvasni, és próbálgatni.
Azóta viszont már nem betárcsázós neten kell spórolni, ma már a szélessávú neten minden megtalálható.
Amit én szeretnék tanácsolni: ne "térj át" máról holnapra. Tedd fel a Linuxot a Windows mellé (ma úgy mondják dual bootban), és próbáld megszokni. Ha valamit sürgősen kell megoldanod, bootolj át Windowsba, és dolgozz ott.
A "mit mivel váltsak ki" kérdésre a neten rengeteg választ találsz. Számomra az volt a kiválasztás szempontja, hogy ne feltört programokat használjak.
Fizetek a vízért-villanyért, a kenyeret se lopom a boltban, legyen a számítógépem is jogtiszta.