lala2 Hajnalban beleolvastam a friss irományokba, és már akartam is említeni a Linux Mintet.
Szerintem Windows-menekülteknek a legjobb választás, aztán majd később átnyergelhetnek más disztróra, ha úgy tartja a kedvük...
Én (kényszerűségből) azt az utat követtem, hogy fokozatosan álltam át. Jó darabig dual-boot rendszerben üzemelt a gépem, és Windowson igyekeztem leszokni a csak windowsos programokról, és cross-platform megoldásokkal helyettesíteni azokat.
Átszokva ezekre, már nemhogy fájdalommentes volt az átállás, hanem megkönnyebbülés volt, hogy nem kell kínlódni a Windows-zal.
Így lett előbb MS Office-ból Softmaker Office, EM Client-ből Thunderbird (később Evolution), Windows media player-ből VLC, Visio-ból Dia, ACDSee-ből Xnview MP, Delphi personal edition-ből Lazarus, satöbbi.
(A legenehezbb a Vegas-pro pótlása volt.)
A javaslatom az, hogy legyen dual bootos a rendszer, és igyekezzen az ember minél többet a Linuxot használni.
Ha sürgős feldata adódik, amit éppen még nem tud ott megcsinálni, indítsa el a megszokott, jól ismert szoftvereket, és a feladat végeztével, ha van rá idő, próbálkozzon megoldani az alternatív szoftverkészlettel is.
Előbb utóbb nem lesz szükség a Windows-ra, meg a csak Windows-on működő izékre.
Akkor lehet kukázni big-tech cuccot, addig viszont nem érdemes, mert adódhat szívás....