Windows 10-ről Linuxra!
klt Én nem feltétlenül. Csak azt, hogy ha valaki megnézi pl. 3-4 populárisabb linux disztró oldalát, ott az ígéretek szerint mindenki póniló és nem esznek mást csak szivárványt és lepkekakit.
Ehhez képest a valósággal szembesülni, miszerint a Linux sem jó mindenre és még külön meg is kell tanulni, csalódást kelt.
2a1g Az áttérők óriási serege majd megkeresi a saját problémájára a megoldást és meg is tanulja, amit szükségesnek érez.
Ne te akard helyettük megtenni, nem érdemes és csak csalódások fognak érni.
Te foglalkozz a saját gondjaiddal, próbáld megoldani őket, kérdezz, ha nem megy.
(Tizenhat éve használok Linuxot, alig néhány terminálparancsot ismerek, de még soha nem akadtam el. Tehát amitől te tartasz, félted a tömeges áttérőket, annak semmi köze a valósághoz.)
2a1g Tévedésben vagy. Itt nem rólam van szó, hanem az áttérők óriási seregéről.
Vagy nagyon sokan vagy, vagy teljesen félreértettem a topikot.
Ha neked (nektek) kell konkrét segítség, segítünk, ha tudunk.
Általánosságban meg már minden ki lett vesézve.
Áttérni kétféleképpen lehet:
1: lassan, fokozatosan, fájdalommentesen, folyamatosan tanulva (én utam, mert kényelmes, lusta fószer vagyok)
2: zzzumek bele a mély vízbe: törölni a Windowst pillanatok műve, aztán zutty, Linux Mint telepítése, és csodálkozni, miért nincs C: meghajtó, hol wifi driver, mi a neve a pasziánsznak, mit jelent a kernel pánik, satöbbi.
2a1g az áttérők óriási seregéről
Az sajna nem létezik. Lesz áttérő, de csak az akinek a Linux megfelel a céljaira és van ideje/lehetősége/akarata megtanulni azt. Ez egyébként linux szinten (4-5%) kimutatható lesz, de az egészhez képest elenyésző.
A többség egyszerűen használja tovább a W10-et, hiszen működni fog / feltornázza a W11-et, hiszen szinte mindenre lehetséges és ehhez egyszerű leírások vannak a neten / vesznek új gépet W11-el.
Úgy látom, ha eléggé bekerül a köztudatba, kb. ugyanannyi áttérő lesz ChromeOS Flex-re is, mivel ingyenes és nagyon userbarát rendszer, ha azon azt értjük, hogy nem kell nyúlni kb. semmihez és a legtöbb gépen működik.
Arról már nem is beszélve, hogy az áttérésre rengeteg weboldal kínál összefoglalót, felesleges azokat ismételni, a fórumok - mint ez is - inkább a konkrét problémákra tudnak megoldást adni.
tenkes akinek a Linux megfelel a céljaira
Igazából az emberek döntő többségének megfelel(ne) a céljaira. Csak a célt nem mindig jól fogalmazzák meg.
tenkes linux szinten (4-5%) kimutatható lesz, de az egészhez képest elenyésző.
A világ egyes részein sokkal nagyobb lesz, mint 4-5%. Indiában nemsokára már 20% körül lesz, nincsenek adataim de szerintem egész Ázsiában hasonló lehet a trend.
A többi stimmel
Éhenhalt a troll?
- Szerkesztve
klt
Én is azt szeretném, használom is egy ideje Windows alatt, de sajnos Linuxon az én videókártyámmal nem megy. Úgyhogy csak emiatt tartom meg a Windowst.
Témánál maradva, a kérdezőnek a saját tapasztalataimat tudom megosztani. 10 éve használtam Linuxot kb. 1 évig. Cinnamon volt fent, minden jól működött, ami nekem kellett. Kivéve egy dolgot: Bluetooth. Vagy Wifi ment, vagy Bluetooth. És igen, egy HP laptop volt. Na, egy év múlva meguntam, és visszatértem az ablakokra.
Tavaly szereztem be egy Mini PC-t, Windowst raktam fel rá, de már akkor tudtam, hogy csak ideiglenesen, ha lesz időm, akkor jön rá a Linux. És itt egy fontos tényező: IDŐ! Ha át akarsz térni, próbálj ki több disztrót, olvass, próbáld, olvass, kérdezz, és próbáld, gyakorolj.
3 hete beleraktam a PC-be egy régi laptop HDD-t, felraktam rá az Ubuntu Studiot, a Debiant és az LMDE-t. Azóta másból sem állok ki, mint tesztelem, próbálom, nagyon sokat olvasok a témában, videókat, fórumokat nézek, gyakorlatilag munka után csak ezzel foglalkozok. Van, hogy naponta háromszor is újra telepítem, nincs tétje, azért erre a merevlemezre tettem fel, hogy ha van valami probléma, formázom az egészet gond nélkül.
Ja, és vettem egy spirálfüzetet, amibe eleinte csak a fontosnak vélt dolgokat jegyzeteltem, de most már szinte mindent, mert egy hiba után, persze, hogy az nem volt leírva, ami kellett volna.
Nagyon megszerettem a rendszert, sokat tanultam ezalatt a három hét alatt is - bár minél többet tanulok, annál jobban rájövök, hogy milyen keveset tudok
Szóval mindegy, hogy lassan, fokozatosan térsz át, vagy gyorsan, a lényeg, hogy legyen érdeklődésed iránta, mert ha nincs, akkor csak harcolni fogsz vele.
Ahogy itt többen említették, nem lehet ezt így előre megmondani, hogy neked mi lesz a jó. Telepítsd fel valamelyiket, akár live módban, vagy ahogy neked jobb, nézd át a rendszert, felhasználói felületet, és kezdd el használni. Menet közben derül ki sok minden. Ha pedig elakadsz, itt is vannak sokan, akik ténylegesen segítenek is.
Köszönöm mindenkinek a sok előremutató és hasznos beírást!
Közben nézelődten a Youtubon. Rengeteg videó van a windowsról luxra áttérés tárgykörében. Bíztatok mindenkit, hogy térjen átt linuxra. Nem fogja megbánni.
Szevasztok.
Én már csak óvatosan azt javaslom, akinek van rá érdeklődése, próbálja ki.
Kérem lezárni, törölni a topikot!