Van egy gépem amit az utóbbi időben nem használtam. i3 10. generáció, van benne egy 1TB M.2 nvme és egy 3TB SATA lemez. A nvme lemezt harmadoltam (nagyjából) és az 1. részre tettem egy LinuxMintet Cinnamont. 2. részre tennék egy OpenSuset Tumbleweed-et a harmadik nem biztos de esetleg Zorin OS. A 3TB lemez a LinuxMinten /home és a többiben is ez lenne. Tudom-e közösen használni ezt a lemezt /home-ként ha ua. a felhasználó neve? Miért csinálom? Mert szeretnék más rendszert is meg ismerni mint az ubuntu ami a nagy gépen van. Mi lesz a felcsatolt /home adataival ha valamelyik rendszer nem válik be és mást próbálnék? Köszönöm.

• lala2 és Htibi válaszolt erre.
  • KiralyMarta Ha jól értem létre hozok egy linket a /home/Adat könyvtárba ami a 3TB/Dokumentumok-ra mutat és törölhetem a /home/marta/Dokumentum könyvtárat.

Na várjál!
    Üres most a rendszereden a /home/marta/Dokumentumok könyvtár?

Amennyiben üres, akkor kövesd azt amit más frissen telepített rendszereken is fogsz:
    (Most még nincs a /media/marta alatt semmi, szóval először hozd létre ide mondjuk a Dokumentumok könyvtárat:
    mkdir /media/marta/Dokumentumok
    Ezt a későbbi rendszereknél már nem kell majd csinálni, mert akkor már meglesz.)
    Töröld a /home/marta/Dokumentumok ÜRES könyvtárat:
    rm -r ~/Dokumentumok
    Most csinálj egy olyan linket a másikra, amilyet szeretnél:
    ln /media/marta/Dokumentumok ~/Dokumentumok vagyln -s /media/marta/Dokumentumok ~/Dokumentumok

Amennyiben NEM ÜRES a ~/Dokumentumok könyvtárad, akkor először másold át a /media/marta alá, ellenőrizd vissza, ha minden megvan, akkor a ~/Dokumentumokat nevezd át, aztán csináld meg a linket:
    ln /media/marta/Dokumentumok ~/Dokumentumok vagy ln -s /media/marta/Dokumentumok ~/Dokumentumok
    Ellenőrizd vissza, ha minden rendben működik, akkor most már törölheted a korábban átnevezett kiindulási könyvtárat.

KiralyMarta
    Jól értem? ... 3 különböző kiadásnak közös lenne a /home partíciója? - szerintem ez nem jó ötlet.

lala2 OK. Akkor megoldható-e hogy a 3 kiadás lássa a 3TB lemezt és használja munka lemeznek.

KiralyMarta Ne csináld. Még ugyanazon rendszer különböző verziójánál elmegy, habár lehet galiba, de három különböző rendszer esetén biztosítva van a bukta.

KiralyMarta Persze. Csatolod mindhárom rendszerben, mint adatpartíciót és mindhárom rendszerben eléred. Ha egyforma felhasználót hozol létre mindhárom rendszerben, akkor valószínűleg még jogosultsági gondjaid sem lesznek.

Htibi Most az elsőrendszer /home könyvtára a 3TB-ra van csatolva. Ezt egyszerűen vissza tudom tenni az első egy harmadra vagy telepítsem ujra még nincs fent semmi.

• Szerkesztve

lala2 Igen, ez szerintem is problémák forrása lehet.
            De van jó megoldás!
            Csatolnám a 3TB-os lemezen lévő partíciót /home/home-ext (önkényesen választott név, bárhogy nevezheted) könyvtárba.
            Ha egyedül vagy, más nem használja a géped (nincs több user), akkor /home/home-ext alatt a közösen használandó könyvtárakat létrehoznám (Pl. Dokumentumok, Képek, Letöltések, stb.)
            A user home könyvtárából (pl. /home/marta) az ott lévő Dokumentumok könyvtárat symlinkelném a /home/home-ext/Dokumentumok könyvtárra.
            És így tovább minden olyan könyvtárral, ami a rendszerek között közös.
            És ezt meg kéne csinálni mindegyik rendszeren.

Nálam így néz ki (csak egy rendszer van, viszont több meghajtó között vannak szétosztva rész területek):

root@nagygep:/home# tree -L 2
            .
            ├── aron
            │   ├── Desktop
            │   ├── Dokumentumok -> /home/home-ext/aron/Dokumentumok
            │   ├── Képek -> /home/home-ext/aron/Képek
            │   ├── Letöltések -> /home/home-ext/aron/Letöltések
            │   ├── Nyilvános -> /home/public
            │   ├── Sablonok
            │   ├── SeaDrive
            │   ├── Seafile
            │   ├── Videók -> /home/home-ext/aron/Videók
            │   └── Zenék -> /home/home-ext/aron/Zenék
            ├── gazda
            │   ├── amdgpu-install_6.3.60303-1_all.deb
            │   ├── Asztal
            │   ├── BlackmagicDesign
            │   ├── Sablonok
            │   ├── SeaDrive
            │   ├── SoftMaker
            │   ├── turboprint2.tpkey
            │   └── Videók
            ├── home-ext
            │   ├── aron
            │   ├── gazda
            │   ├── laco
            │   ├── lost+found
            │   ├── marci
            │   ├── moncsi
            │   └── nandi
            ├── home-ssd
            │   ├── gazda
            │   ├── laco
            │   ├── lost+found
            │   └── moncsi
            ├── laco
            │   ├── Asztal
            │   ├── Dokumentumok -> /home/home-ext/laco/Dokumentumok
            │   ├── EXT -> /home/home-ext/laco
            │   ├── Képek -> /home/home-ext/laco/Képek
            │   ├── Letöltések -> /home/home-ext/laco/Letöltések
            │   ├── MEGA -> /home/home-ext/laco/MEGA/
            │   ├── nvmesmart.txt
            │   ├── R
            │   ├── Sablonok
            │   ├── scripts
            │   ├── SoftMaker
            │   ├── tmp
            │   ├── Videók -> /home/home-ext/laco/Videók
            │   ├── Virtualbox VMs -> /home/home-ssd/laco/VM
            │   └── Zenék -> /home/home-ext/laco/Zenék
            ├── lost+found
            ├── marci
            │   ├── Desktop
            │   ├── Dokumentumok -> /home/home-ext/marci/Dokumentumok
            │   ├── Képek -> /home/home-ext/marci/Képek
            │   ├── Letöltések -> /home/home-ext/marci/Letöltések
            │   ├── Sablonok
            │   ├── SeaDrive
            │   ├── Seafile
            │   ├── SoftMaker
            │   ├── Videók -> /home/home-ext/marci/Videók
            │   └── Zenék -> /home/home-ext/marci/Zenék
            ├── moncsi
            │   ├── Desktop
            │   ├── Dokumentumok -> /home/home-ext/moncsi/Dokumentumok
            │   ├── EXT -> /home/home-ext/moncsi
            │   ├── Képek -> /home/home-ext/moncsi/Képek
            │   ├── Letöltések -> /home/home-ext/moncsi/Letöltések
            │   ├── LFZE
            │   ├── Sablonok
            │   ├── Seafile
            │   ├── SoftMaker
            │   ├── Videók -> /home/home-ext/moncsi/Videók
            │   ├── WhiteSur-gtk-theme-2024-11-18
            │   ├── wine-of2007.tar.gz
            │   └── Zenék -> /home/home-ext/moncsi/Zenék
            ├── nandi
            │   ├── Desktop
            │   ├── Dokumentumok -> /home/home-ext/nandi/Dokumentumok
            │   ├── Képek -> /home/home-ext/nandi/Képek
            │   ├── Letöltések -> /home/home-ext/nandi/Letöltések
            │   ├── Sablonok
            │   ├── SeaDrive
            │   ├── Seafile
            │   ├── Videók -> /home/home-ext/nandi/Videók
            │   └── Zenék -> /home/home-ext/nandi/Zenék
            └── public
                ├── Dokumentumok
                ├── Képek
                ├── lost+found
                ├── Recup
                ├── Render
                ├── SB
                ├── SB.gnome
                ├── Videók
                └── Zenék

Ez a megoldás nekem bevált, és szerintem Mártának is jó lenne.
            A lényeg, hogy a home könyvtárában minden rendszeren az ottani dolgok beállítófájljai lennének, viszont az adatok közös használatban lennének.
            A jogosultságokkal kapcsolatos meglepetés elkerülése miatt érdemes rá figyelni, hogy a felhasználó uid/guid-je ugyanaz legyen mindegyik rendszeren.

klt

"Csatolnám a 3TB-os lemezen lévő partíciót /home/home-ext (önkényesen választott név, bárhogy nevezheted) könyvtárba." Tudom bennem a hiba de mielőtt belekezdek szeretném megérteni mert jónak gondolom. Jenleg a 3TB-lemez van csatolva /home-ként. A /home/kozos hol hozom létre a / -ben , ebben létre kell hozni a Dokumentumok, Képek stb könyvtárat és ebbe kell egyenként bele csatolni a 3TB-s lemez /home/Dokumentumok, Képek stb könyvtárakat. Ha létre hozok 3 rendszert mindegyikben 1 felhasználó nem ugyan azt az felhasználó ID kapja mint első egyetlen felhasználó? Ha nem hogyan kell megváltoztatni a felhasználó ID-t Hogyan tudom meg itt LinuxMinten a felhasználó ID-t Köszönöm.

• klt válaszolt erre.

Nem kell mindent előre tudni, mert akkor semmi érdekes nem történik veled az életben. :-)

Telepíted a három rendszert (mindhárom a saját partícióján és ott a saját /home-juk is, azonos felhasználónévvel). És mindháromba csatolod tárhelyként a másik lemezt.

Ezután lehet szórakozni a /home mappáinak a kiszervezésével.

KiralyMarta /home/kozos hol hozom létre a / -be

Nem, mindegyik rendszeren a saját /home alatt.
                  Telepítéskor megmondod például, hogy a csatolási pontja /home/kozos.
                  De utólag is létrehozhatod
                  sudo mkdir -p /home/kozos
                  (minden rendszeren),
                  az fstabba pedig beteszed, hogy oda csatolódjon.
                  Mintaként mutatok 2 sort az fstabból nálam:

UUID=1ae1c426-bf78-4e4b-9135-590230e0d664 /home/public   ext4    defaults,noatime 0 2
                  UUID=d3572f4a-c6bd-4301-9cb8-22573e497469 /home/home-ext ext4    defaults,noatime,discard 0 2

Így érthető?

Htibi
                    Ebből indulok ki. Most napi teendők, de utána jön a 2. verzió. Köszönöm.

KiralyMarta Most ott tartok, hogy újra telepítettem a LinuxMintet és TB csatoltam /Adatként ami nem látszik ill. a lemezekben látom és azt is hogy a csatolás /adat. A második (már amit a rendszereknek van) szeletre feltettem az OpenSuset de nem indul hanem a LM indul. Gondolom GRUB probléma, ezt kéne frissíteni akár itt a LM-en de hogy vagy ide is feltehető a refind azt használom a másik gépen? Köszönöm.

KiralyMarta
                      Az info téves volt mert amikor a OpenSuse újra indult, nem kérte a ventoy lehúzását és valószínűleg ezért indult újra a LinuxMint-tel. Újra indítottam a LinuxMint alól a gépet és már benne volt a GRUB-ban. Bár 10 perc a telepítés de el kell mennem tehát csak holnap tudom folytatni.

Htibi Ma szabad vagyok!
                      Ott tartok, feltettem a 3 rendszert. 1 LinuxMint GRUB rendben, 2 OpenSuse telepítése GRUB rendben, 3 ZorinOs telepítése után nem működik a GRUB, és a külseje is más mint a LinuxMintnek. Melyik GRUB indul. Valamelyiket meg kéne szüntetni én a ZorinOS-on levőt szüntetném meg de hogyan? LinuxMint-en futtattam:

marta@marta-Linuxok:~$ sudo update-grub
                      [sudo] marta jelszava:      
                      Sourcing file `/etc/default/grub'
                      Sourcing file `/etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg'
                      Generating grub configuration file ...
                      Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-57-generic
                      Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-57-generic
                      Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-51-generic
                      Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-51-generic
                      Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
                      Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
                      Found openSUSE Tumbleweed on /dev/nvme0n1p3
                      Found Zorin OS 17.3 (17) on /dev/nvme0n1p4
                      Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
                      done

Előre is köszönöm a segítséget.
                      Még egy infó: az OpenSuse megtalálható a Bios indítóban de a Grubba nem

• klt válaszolt erre.

KiralyMarta A GRUB azé a rendszeré, amelyik legutóbb települt. Ha azt akarod, hogy a Minté legyen újra, akkor a Mint alól telepítsd újra.
                        sudo grub-install /dev/nvme01n1
                        Majd ezután
                        sudo update-grub
                        Zorinhoz majd @tenkes szól, azzal 0 tapasztalatom van 😉

klt
                          Nagyon köszönöm a segítséget. Ma már kB 5. telepítésnél tartok. Soha nem jött össze a grub. Sorrendet cseréltem másik suse-t tettem. De a suse csak addig volt a grubba míg utána nem tettem a zorint akkor eltűnik. Végén féltettem a refindet azzal minden indítható. Újra fent a 3 rendszer. Grubba a LM és a Zorin. Mostléptem vissza a LM be és megcsinálom a javaslatod ha nem megy jön újra a refind remélem ez a vége.

• klt válaszolt erre.

KiralyMarta Szerintem kezdd akkor a Zorinnal! Más: némely rendszernél az os-prober alapból tiltva van.
                            Ezt esetleg célszerű ellenőrizni, Debian alapú rendszereken a /etc/default/grub fájlban a
                            GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
                            sornak szerepelnie kell, hogy engedélyezve legyen más OS-ek felfedezése az update-grub során.