Van egy gépem amit az utóbbi időben nem használtam. i3 10. generáció, van benne egy 1TB M.2 nvme és egy 3TB SATA lemez. A nvme lemezt harmadoltam (nagyjából) és az 1. részre tettem egy LinuxMintet Cinnamont. 2. részre tennék egy OpenSuset Tumbleweed-et a harmadik nem biztos de esetleg Zorin OS. A 3TB lemez a LinuxMinten /home és a többiben is ez lenne. Tudom-e közösen használni ezt a lemezt /home-ként ha ua. a felhasználó neve? Miért csinálom? Mert szeretnék más rendszert is meg ismerni mint az ubuntu ami a nagy gépen van. Mi lesz a felcsatolt /home adataival ha valamelyik rendszer nem válik be és mást próbálnék? Köszönöm.
Telepítés
KiralyMarta
Jól értem? ... 3 különböző kiadásnak közös lenne a /home partíciója? - szerintem ez nem jó ötlet.
lala2 OK. Akkor megoldható-e hogy a 3 kiadás lássa a 3TB lemezt és használja munka lemeznek.
KiralyMarta Ne csináld. Még ugyanazon rendszer különböző verziójánál elmegy, habár lehet galiba, de három különböző rendszer esetén biztosítva van a bukta.
KiralyMarta Persze. Csatolod mindhárom rendszerben, mint adatpartíciót és mindhárom rendszerben eléred. Ha egyforma felhasználót hozol létre mindhárom rendszerben, akkor valószínűleg még jogosultsági gondjaid sem lesznek.
Htibi Most az elsőrendszer /home könyvtára a 3TB-ra van csatolva. Ezt egyszerűen vissza tudom tenni az első egy harmadra vagy telepítsem ujra még nincs fent semmi.
KiralyMarta Ha még semmi nincs rajta, akkor egyszerűbb elölről kezdeni.
Htibi Kösz ezt teszem.
- Szerkesztve
lala2 Igen, ez szerintem is problémák forrása lehet.
De van jó megoldás!
Csatolnám a 3TB-os lemezen lévő partíciót /home/home-ext (önkényesen választott név, bárhogy nevezheted) könyvtárba.
Ha egyedül vagy, más nem használja a géped (nincs több user), akkor /home/home-ext alatt a közösen használandó könyvtárakat létrehoznám (Pl. Dokumentumok, Képek, Letöltések, stb.)
A user home könyvtárából (pl. /home/marta) az ott lévő Dokumentumok könyvtárat symlinkelném a /home/home-ext/Dokumentumok könyvtárra.
És így tovább minden olyan könyvtárral, ami a rendszerek között közös.
És ezt meg kéne csinálni mindegyik rendszeren.
Nálam így néz ki (csak egy rendszer van, viszont több meghajtó között vannak szétosztva rész területek):
root@nagygep:/home# tree -L 2
.
├── aron
│ ├── Desktop
│ ├── Dokumentumok -> /home/home-ext/aron/Dokumentumok
│ ├── Képek -> /home/home-ext/aron/Képek
│ ├── Letöltések -> /home/home-ext/aron/Letöltések
│ ├── Nyilvános -> /home/public
│ ├── Sablonok
│ ├── SeaDrive
│ ├── Seafile
│ ├── Videók -> /home/home-ext/aron/Videók
│ └── Zenék -> /home/home-ext/aron/Zenék
├── gazda
│ ├── amdgpu-install_6.3.60303-1_all.deb
│ ├── Asztal
│ ├── BlackmagicDesign
│ ├── Sablonok
│ ├── SeaDrive
│ ├── SoftMaker
│ ├── turboprint2.tpkey
│ └── Videók
├── home-ext
│ ├── aron
│ ├── gazda
│ ├── laco
│ ├── lost+found
│ ├── marci
│ ├── moncsi
│ └── nandi
├── home-ssd
│ ├── gazda
│ ├── laco
│ ├── lost+found
│ └── moncsi
├── laco
│ ├── Asztal
│ ├── Dokumentumok -> /home/home-ext/laco/Dokumentumok
│ ├── EXT -> /home/home-ext/laco
│ ├── Képek -> /home/home-ext/laco/Képek
│ ├── Letöltések -> /home/home-ext/laco/Letöltések
│ ├── MEGA -> /home/home-ext/laco/MEGA/
│ ├── nvmesmart.txt
│ ├── R
│ ├── Sablonok
│ ├── scripts
│ ├── SoftMaker
│ ├── tmp
│ ├── Videók -> /home/home-ext/laco/Videók
│ ├── Virtualbox VMs -> /home/home-ssd/laco/VM
│ └── Zenék -> /home/home-ext/laco/Zenék
├── lost+found
├── marci
│ ├── Desktop
│ ├── Dokumentumok -> /home/home-ext/marci/Dokumentumok
│ ├── Képek -> /home/home-ext/marci/Képek
│ ├── Letöltések -> /home/home-ext/marci/Letöltések
│ ├── Sablonok
│ ├── SeaDrive
│ ├── Seafile
│ ├── SoftMaker
│ ├── Videók -> /home/home-ext/marci/Videók
│ └── Zenék -> /home/home-ext/marci/Zenék
├── moncsi
│ ├── Desktop
│ ├── Dokumentumok -> /home/home-ext/moncsi/Dokumentumok
│ ├── EXT -> /home/home-ext/moncsi
│ ├── Képek -> /home/home-ext/moncsi/Képek
│ ├── Letöltések -> /home/home-ext/moncsi/Letöltések
│ ├── LFZE
│ ├── Sablonok
│ ├── Seafile
│ ├── SoftMaker
│ ├── Videók -> /home/home-ext/moncsi/Videók
│ ├── WhiteSur-gtk-theme-2024-11-18
│ ├── wine-of2007.tar.gz
│ └── Zenék -> /home/home-ext/moncsi/Zenék
├── nandi
│ ├── Desktop
│ ├── Dokumentumok -> /home/home-ext/nandi/Dokumentumok
│ ├── Képek -> /home/home-ext/nandi/Képek
│ ├── Letöltések -> /home/home-ext/nandi/Letöltések
│ ├── Sablonok
│ ├── SeaDrive
│ ├── Seafile
│ ├── Videók -> /home/home-ext/nandi/Videók
│ └── Zenék -> /home/home-ext/nandi/Zenék
└── public
├── Dokumentumok
├── Képek
├── lost+found
├── Recup
├── Render
├── SB
├── SB.gnome
├── Videók
└── Zenék
Ez a megoldás nekem bevált, és szerintem Mártának is jó lenne.
A lényeg, hogy a home könyvtárában minden rendszeren az ottani dolgok beállítófájljai lennének, viszont az adatok közös használatban lennének.
A jogosultságokkal kapcsolatos meglepetés elkerülése miatt érdemes rá figyelni, hogy a felhasználó uid/guid-je ugyanaz legyen mindegyik rendszeren.
- Szerkesztve
"Csatolnám a 3TB-os lemezen lévő partíciót /home/home-ext (önkényesen választott név, bárhogy nevezheted) könyvtárba." Tudom bennem a hiba de mielőtt belekezdek szeretném megérteni mert jónak gondolom. Jenleg a 3TB-lemez van csatolva /home-ként. A /home/kozos hol hozom létre a / -ben , ebben létre kell hozni a Dokumentumok, Képek stb könyvtárat és ebbe kell egyenként bele csatolni a 3TB-s lemez /home/Dokumentumok, Képek stb könyvtárakat. Ha létre hozok 3 rendszert mindegyikben 1 felhasználó nem ugyan azt az felhasználó ID kapja mint első egyetlen felhasználó? Ha nem hogyan kell megváltoztatni a felhasználó ID-t Hogyan tudom meg itt LinuxMinten a felhasználó ID-t Köszönöm.
Nem kell mindent előre tudni, mert akkor semmi érdekes nem történik veled az életben. :-)
Telepíted a három rendszert (mindhárom a saját partícióján és ott a saját /home-juk is, azonos felhasználónévvel). És mindháromba csatolod tárhelyként a másik lemezt.
Ezután lehet szórakozni a /home mappáinak a kiszervezésével.
KiralyMarta /home/kozos hol hozom létre a / -be
Nem, mindegyik rendszeren a saját /home alatt.
Telepítéskor megmondod például, hogy a csatolási pontja /home/kozos.
De utólag is létrehozhatod
sudo mkdir -p /home/kozos
(minden rendszeren),
az fstabba pedig beteszed, hogy oda csatolódjon.
Mintaként mutatok 2 sort az fstabból nálam:
UUID=1ae1c426-bf78-4e4b-9135-590230e0d664 /home/public ext4 defaults,noatime 0 2
UUID=d3572f4a-c6bd-4301-9cb8-22573e497469 /home/home-ext ext4 defaults,noatime,discard 0 2
Így érthető?
Htibi
Ebből indulok ki. Most napi teendők, de utána jön a 2. verzió. Köszönöm.
klt Igen tisztul. Köszönöm, jön az új próba.
KiralyMarta Most ott tartok, hogy újra telepítettem a LinuxMintet és TB csatoltam /Adatként ami nem látszik ill. a lemezekben látom és azt is hogy a csatolás /adat. A második (már amit a rendszereknek van) szeletre feltettem az OpenSuset de nem indul hanem a LM indul. Gondolom GRUB probléma, ezt kéne frissíteni akár itt a LM-en de hogy vagy ide is feltehető a refind azt használom a másik gépen? Köszönöm.
- Szerkesztve
KiralyMarta
Az info téves volt mert amikor a OpenSuse újra indult, nem kérte a ventoy lehúzását és valószínűleg ezért indult újra a LinuxMint-tel. Újra indítottam a LinuxMint alól a gépet és már benne volt a GRUB-ban. Bár 10 perc a telepítés de el kell mennem tehát csak holnap tudom folytatni.
- Szerkesztve
Htibi Ma szabad vagyok!
Ott tartok, feltettem a 3 rendszert. 1 LinuxMint GRUB rendben, 2 OpenSuse telepítése GRUB rendben, 3 ZorinOs telepítése után nem működik a GRUB, és a külseje is más mint a LinuxMintnek. Melyik GRUB indul. Valamelyiket meg kéne szüntetni én a ZorinOS-on levőt szüntetném meg de hogyan? LinuxMint-en futtattam:
marta@marta-Linuxok:~$ sudo update-grub
[sudo] marta jelszava:
Sourcing file `/etc/default/grub'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg'
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-57-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-57-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-51-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-51-generic
Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
Found openSUSE Tumbleweed on /dev/nvme0n1p3
Found Zorin OS 17.3 (17) on /dev/nvme0n1p4
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
done
Előre is köszönöm a segítséget.
Még egy infó: az OpenSuse megtalálható a Bios indítóban de a Grubba nem
KiralyMarta A GRUB azé a rendszeré, amelyik legutóbb települt. Ha azt akarod, hogy a Minté legyen újra, akkor a Mint alól telepítsd újra.
sudo grub-install /dev/nvme01n1
Majd ezután
sudo update-grub
Zorinhoz majd @tenkes szól, azzal 0 tapasztalatom van
klt
Nagyon köszönöm a segítséget. Ma már kB 5. telepítésnél tartok. Soha nem jött össze a grub. Sorrendet cseréltem másik suse-t tettem. De a suse csak addig volt a grubba míg utána nem tettem a zorint akkor eltűnik. Végén féltettem a refindet azzal minden indítható. Újra fent a 3 rendszer. Grubba a LM és a Zorin. Mostléptem vissza a LM be és megcsinálom a javaslatod ha nem megy jön újra a refind remélem ez a vége.
KiralyMarta Szerintem kezdd akkor a Zorinnal! Más: némely rendszernél az os-prober alapból tiltva van.
Ezt esetleg célszerű ellenőrizni, Debian alapú rendszereken a /etc/default/grub fájlban a
GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
sornak szerepelnie kell, hogy engedélyezve legyen más OS-ek felfedezése az update-grub során.