KiralyMarta
Jól értem? ... 3 különböző kiadásnak közös lenne a /home partíciója? - szerintem ez nem jó ötlet.

lala2 OK. Akkor megoldható-e hogy a 3 kiadás lássa a 3TB lemezt és használja munka lemeznek.

KiralyMarta Ne csináld. Még ugyanazon rendszer különböző verziójánál elmegy, habár lehet galiba, de három különböző rendszer esetén biztosítva van a bukta.

KiralyMarta Persze. Csatolod mindhárom rendszerben, mint adatpartíciót és mindhárom rendszerben eléred. Ha egyforma felhasználót hozol létre mindhárom rendszerben, akkor valószínűleg még jogosultsági gondjaid sem lesznek.

Htibi Most az elsőrendszer /home könyvtára a 3TB-ra van csatolva. Ezt egyszerűen vissza tudom tenni az első egy harmadra vagy telepítsem ujra még nincs fent semmi.

• Szerkesztve

lala2 Igen, ez szerintem is problémák forrása lehet.
          De van jó megoldás!
          Csatolnám a 3TB-os lemezen lévő partíciót /home/home-ext (önkényesen választott név, bárhogy nevezheted) könyvtárba.
          Ha egyedül vagy, más nem használja a géped (nincs több user), akkor /home/home-ext alatt a közösen használandó könyvtárakat létrehoznám (Pl. Dokumentumok, Képek, Letöltések, stb.)
          A user home könyvtárából (pl. /home/marta) az ott lévő Dokumentumok könyvtárat symlinkelném a /home/home-ext/Dokumentumok könyvtárra.
          És így tovább minden olyan könyvtárral, ami a rendszerek között közös.
          És ezt meg kéne csinálni mindegyik rendszeren.

Nálam így néz ki (csak egy rendszer van, viszont több meghajtó között vannak szétosztva rész területek):

root@nagygep:/home# tree -L 2
          .
          ├── aron
          │   ├── Desktop
          │   ├── Dokumentumok -> /home/home-ext/aron/Dokumentumok
          │   ├── Képek -> /home/home-ext/aron/Képek
          │   ├── Letöltések -> /home/home-ext/aron/Letöltések
          │   ├── Nyilvános -> /home/public
          │   ├── Sablonok
          │   ├── SeaDrive
          │   ├── Seafile
          │   ├── Videók -> /home/home-ext/aron/Videók
          │   └── Zenék -> /home/home-ext/aron/Zenék
          ├── gazda
          │   ├── amdgpu-install_6.3.60303-1_all.deb
          │   ├── Asztal
          │   ├── BlackmagicDesign
          │   ├── Sablonok
          │   ├── SeaDrive
          │   ├── SoftMaker
          │   ├── turboprint2.tpkey
          │   └── Videók
          ├── home-ext
          │   ├── aron
          │   ├── gazda
          │   ├── laco
          │   ├── lost+found
          │   ├── marci
          │   ├── moncsi
          │   └── nandi
          ├── home-ssd
          │   ├── gazda
          │   ├── laco
          │   ├── lost+found
          │   └── moncsi
          ├── laco
          │   ├── Asztal
          │   ├── Dokumentumok -> /home/home-ext/laco/Dokumentumok
          │   ├── EXT -> /home/home-ext/laco
          │   ├── Képek -> /home/home-ext/laco/Képek
          │   ├── Letöltések -> /home/home-ext/laco/Letöltések
          │   ├── MEGA -> /home/home-ext/laco/MEGA/
          │   ├── nvmesmart.txt
          │   ├── R
          │   ├── Sablonok
          │   ├── scripts
          │   ├── SoftMaker
          │   ├── tmp
          │   ├── Videók -> /home/home-ext/laco/Videók
          │   ├── Virtualbox VMs -> /home/home-ssd/laco/VM
          │   └── Zenék -> /home/home-ext/laco/Zenék
          ├── lost+found
          ├── marci
          │   ├── Desktop
          │   ├── Dokumentumok -> /home/home-ext/marci/Dokumentumok
          │   ├── Képek -> /home/home-ext/marci/Képek
          │   ├── Letöltések -> /home/home-ext/marci/Letöltések
          │   ├── Sablonok
          │   ├── SeaDrive
          │   ├── Seafile
          │   ├── SoftMaker
          │   ├── Videók -> /home/home-ext/marci/Videók
          │   └── Zenék -> /home/home-ext/marci/Zenék
          ├── moncsi
          │   ├── Desktop
          │   ├── Dokumentumok -> /home/home-ext/moncsi/Dokumentumok
          │   ├── EXT -> /home/home-ext/moncsi
          │   ├── Képek -> /home/home-ext/moncsi/Képek
          │   ├── Letöltések -> /home/home-ext/moncsi/Letöltések
          │   ├── LFZE
          │   ├── Sablonok
          │   ├── Seafile
          │   ├── SoftMaker
          │   ├── Videók -> /home/home-ext/moncsi/Videók
          │   ├── WhiteSur-gtk-theme-2024-11-18
          │   ├── wine-of2007.tar.gz
          │   └── Zenék -> /home/home-ext/moncsi/Zenék
          ├── nandi
          │   ├── Desktop
          │   ├── Dokumentumok -> /home/home-ext/nandi/Dokumentumok
          │   ├── Képek -> /home/home-ext/nandi/Képek
          │   ├── Letöltések -> /home/home-ext/nandi/Letöltések
          │   ├── Sablonok
          │   ├── SeaDrive
          │   ├── Seafile
          │   ├── Videók -> /home/home-ext/nandi/Videók
          │   └── Zenék -> /home/home-ext/nandi/Zenék
          └── public
              ├── Dokumentumok
              ├── Képek
              ├── lost+found
              ├── Recup
              ├── Render
              ├── SB
              ├── SB.gnome
              ├── Videók
              └── Zenék

Ez a megoldás nekem bevált, és szerintem Mártának is jó lenne.
          A lényeg, hogy a home könyvtárában minden rendszeren az ottani dolgok beállítófájljai lennének, viszont az adatok közös használatban lennének.
          A jogosultságokkal kapcsolatos meglepetés elkerülése miatt érdemes rá figyelni, hogy a felhasználó uid/guid-je ugyanaz legyen mindegyik rendszeren.

klt

"Csatolnám a 3TB-os lemezen lévő partíciót /home/home-ext (önkényesen választott név, bárhogy nevezheted) könyvtárba." Tudom bennem a hiba de mielőtt belekezdek szeretném megérteni mert jónak gondolom. Jenleg a 3TB-lemez van csatolva /home-ként. A /home/kozos hol hozom létre a / -ben , ebben létre kell hozni a Dokumentumok, Képek stb könyvtárat és ebbe kell egyenként bele csatolni a 3TB-s lemez /home/Dokumentumok, Képek stb könyvtárakat. Ha létre hozok 3 rendszert mindegyikben 1 felhasználó nem ugyan azt az felhasználó ID kapja mint első egyetlen felhasználó? Ha nem hogyan kell megváltoztatni a felhasználó ID-t Hogyan tudom meg itt LinuxMinten a felhasználó ID-t Köszönöm.

• klt válaszolt erre.

Nem kell mindent előre tudni, mert akkor semmi érdekes nem történik veled az életben. :-)

Telepíted a három rendszert (mindhárom a saját partícióján és ott a saját /home-juk is, azonos felhasználónévvel). És mindháromba csatolod tárhelyként a másik lemezt.

Ezután lehet szórakozni a /home mappáinak a kiszervezésével.

KiralyMarta /home/kozos hol hozom létre a / -be

Nem, mindegyik rendszeren a saját /home alatt.
                Telepítéskor megmondod például, hogy a csatolási pontja /home/kozos.
                De utólag is létrehozhatod
                sudo mkdir -p /home/kozos
                (minden rendszeren),
                az fstabba pedig beteszed, hogy oda csatolódjon.
                Mintaként mutatok 2 sort az fstabból nálam:

UUID=1ae1c426-bf78-4e4b-9135-590230e0d664 /home/public   ext4    defaults,noatime 0 2
                UUID=d3572f4a-c6bd-4301-9cb8-22573e497469 /home/home-ext ext4    defaults,noatime,discard 0 2

Így érthető?

Htibi
                  Ebből indulok ki. Most napi teendők, de utána jön a 2. verzió. Köszönöm.

KiralyMarta Most ott tartok, hogy újra telepítettem a LinuxMintet és TB csatoltam /Adatként ami nem látszik ill. a lemezekben látom és azt is hogy a csatolás /adat. A második (már amit a rendszereknek van) szeletre feltettem az OpenSuset de nem indul hanem a LM indul. Gondolom GRUB probléma, ezt kéne frissíteni akár itt a LM-en de hogy vagy ide is feltehető a refind azt használom a másik gépen? Köszönöm.

KiralyMarta
                    Az info téves volt mert amikor a OpenSuse újra indult, nem kérte a ventoy lehúzását és valószínűleg ezért indult újra a LinuxMint-tel. Újra indítottam a LinuxMint alól a gépet és már benne volt a GRUB-ban. Bár 10 perc a telepítés de el kell mennem tehát csak holnap tudom folytatni.

Htibi Ma szabad vagyok!
                    Ott tartok, feltettem a 3 rendszert. 1 LinuxMint GRUB rendben, 2 OpenSuse telepítése GRUB rendben, 3 ZorinOs telepítése után nem működik a GRUB, és a külseje is más mint a LinuxMintnek. Melyik GRUB indul. Valamelyiket meg kéne szüntetni én a ZorinOS-on levőt szüntetném meg de hogyan? LinuxMint-en futtattam:

marta@marta-Linuxok:~$ sudo update-grub
                    [sudo] marta jelszava:      
                    Sourcing file `/etc/default/grub'
                    Sourcing file `/etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg'
                    Generating grub configuration file ...
                    Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-57-generic
                    Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-57-generic
                    Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-51-generic
                    Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-51-generic
                    Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
                    Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
                    Found openSUSE Tumbleweed on /dev/nvme0n1p3
                    Found Zorin OS 17.3 (17) on /dev/nvme0n1p4
                    Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
                    done

Előre is köszönöm a segítséget.
                    Még egy infó: az OpenSuse megtalálható a Bios indítóban de a Grubba nem

• klt válaszolt erre.

KiralyMarta A GRUB azé a rendszeré, amelyik legutóbb települt. Ha azt akarod, hogy a Minté legyen újra, akkor a Mint alól telepítsd újra.
                      sudo grub-install /dev/nvme01n1
                      Majd ezután
                      sudo update-grub
                      Zorinhoz majd @tenkes szól, azzal 0 tapasztalatom van 😉

klt
                        Nagyon köszönöm a segítséget. Ma már kB 5. telepítésnél tartok. Soha nem jött össze a grub. Sorrendet cseréltem másik suse-t tettem. De a suse csak addig volt a grubba míg utána nem tettem a zorint akkor eltűnik. Végén féltettem a refindet azzal minden indítható. Újra fent a 3 rendszer. Grubba a LM és a Zorin. Mostléptem vissza a LM be és megcsinálom a javaslatod ha nem megy jön újra a refind remélem ez a vége.

• klt válaszolt erre.

KiralyMarta Szerintem kezdd akkor a Zorinnal! Más: némely rendszernél az os-prober alapból tiltva van.
                          Ezt esetleg célszerű ellenőrizni, Debian alapú rendszereken a /etc/default/grub fájlban a
                          GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
                          sornak szerepelnie kell, hogy engedélyezve legyen más OS-ek felfedezése az update-grub során.

klt
                            Míg az utolsó bejegyzést írtam a mobilról megtörtént a LM újra indítása, és az általad javasolt újra telepítés (sudo grub-install /dev/nvme01n1 helyett /dev/nvme0n1p1 csak azért írom ha valaki később olvassa) és frissítés sikert hozott Köszönöm. Most van 1 lemezem rajta 3 rendszer (egy biztos ínul de olyan jól néz ki, hogy azok is indulni fognak, de kipróbálom), és van a 3TB lemez.Ezt felcsatolom az fstab-ban másolat után egyenlőre a LM-en. Ezen 3TB-n kell létrehozni a Dokumentumok, Képek stb könyvtárat majd ezt kell becsatolni a /home/Dokumntumok, /home/Képek stb és akkor az adat a 3TB-n lesz?