klt
Míg az utolsó bejegyzést írtam a mobilról megtörtént a LM újra indítása, és az általad javasolt újra telepítés (sudo grub-install /dev/nvme01n1 helyett /dev/nvme0n1p1 csak azért írom ha valaki később olvassa) és frissítés sikert hozott Köszönöm. Most van 1 lemezem rajta 3 rendszer (egy biztos ínul de olyan jól néz ki, hogy azok is indulni fognak, de kipróbálom), és van a 3TB lemez.Ezt felcsatolom az fstab-ban másolat után egyenlőre a LM-en. Ezen 3TB-n kell létrehozni a Dokumentumok, Képek stb könyvtárat majd ezt kell becsatolni a /home/Dokumntumok, /home/Képek stb és akkor az adat a 3TB-n lesz?
Telepítés
KiralyMarta Ilyesmi ?
Lemezek: /media/marta/2378b152-f562-4d3e-a91d-0f92ac194107 3TB
fstab
UUI=2378b152-f562-4d3e-a91d-0f92ac194107 /media/marta ext4 defaults,noatime 0 2
Utána nagylemezen létrehozni a könyvtárakat, amit ln parancsokkal a /home/könytárakhoz kell linkelni. A link a /home/Dokumentumok stb ben kell lenni?
KiralyMarta 3TB-n kell létrehozni a Dokumentumok, Képek stb könyvtárat majd ezt kell becsatolni a /home/Dokumntumok, /home/Képek stb és akkor az adat a 3TB-n lesz?
Lényegében igen, de...
A lemezt becsatolni valamilyen üres könyvtárba fogod, nálam ez a /home/home-ext, de lehet /adat is, ha az tetszik.
Mondjuk, te /adat könyvtárba csatolod a 3TB-os lemezt.
Akkor szükséges lesz először is jogot formálnod rá:
sudo chown marta:marta /adat
sudo chmod 770 /adat
Ezzel marta felhaszálónak (és csoportjának) teljes joga lesz rá.
Ezután már sudo nélkül:
mv ~/Dokumentumok /adat/Dokumentumok
ln -s /adat/Dokumentumok ~/Dokumentumok
Így az adott rendszeren a home könyvtáradban a Dokumentumok csak egy link lesz.
A többi rendszeren a mv nem kell, hiszen a doksi mappa már létezik, ott az eredetit törölni kell, majd létrehozni a linket:
rmdir ~/Dokumentumok
És így tovább, minden könyvtárra, minden rendszeren
(Remélem, nem írtam el semmit!)
klt
Valamit elrontottam.
Van fstamregi fájlom. Most az sftab tartalma:
#/etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/nvme0n1p2 during installation
UUID=e37f5222-9196-4f23-91aa-8b7755f0bd9c / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/nvme0n1p1 during installation
UUID=08DD-F71C /boot/efi vfat umask=0077 0 1
# 3TB lemez csatolása
UUI=2378b152-f562-4d3e-a91d-0f92ac194107 /media/marta ext4 defaults,noatime 0 2
Ezzel el is indul. De nem vagyok a tulajdonos igy mégse férek a 3TB lemezhez. Mit tegyek?
klt Ez működhet?
sudo chown marta:marta UUI=2378b152-f562-4d3e-a91d-0f92ac194107
De újra indításkor megint root jogosultság lesz.
- Szerkesztve
KiralyMarta Ez működhet?
sudo chown marta:marta UUI=2378b152-f562-4d3e-a91d-0f92ac194107
Nem hinném. (Az fstab utolsó sorában amúgy nem UUID-nek kellene lennie UUI helyett?)
Ha már így szeretnéd, akkor a
sudo chown -R marta:marta /media/marta
lenne a javaslatom.
Én amúgy inkább UID (user ID) alapján adnék meg egy ilyen több rendszer első felhasználója által közösen használni óhajtott könyvtárra vonatkozó tulajdonlást.
Ha beírod, a terminálba, hogy echo $UID
akkor a válasz valószínűleg 1000
lesz, mert általában a rendszerek ezt adják minden telepítéskor létrejövő új felhasználónak, attól függetlenül, hogy mi annak a felhasználóneve.
Ha most a te felhasználódé 1000 és a
sudo chown -R 1000: /media/marta
parancsot adod ki, akkor most fog rá tudni írni a marta nevű felhasználó, de ha másik rendszeren dezso lesz az elsőként (telepítéskor) létrehozott felhasználó felhasználóneve, akkor is fog tudni rá írni dezso is, (feltéve, hogy az ő UID-je is 1000).
Nálam ez a Debian-Ubuntu-Linux Mint-LMDE négyes-fogatnál bevált.
klt (Remélem, nem írtam el semmit!)
Nekem így első ránézésre jónak tűnik. Eddig én is mindig symlinket használtam, de csak azért mert korábban nem ismertem a hardlinket. Szerencsére mindig tanul az ember fórumozás közben valamit:
https://linuxmint.hu/comment/68710#comment-68710
Még túl sokat nem gyakoroltam, csak egyszer próbáltam ki az tudásszomj okán, de talán érdemes megfontolni az
helyett egy ln /adat/Dokumentumok ~/Dokumentumok
parancsot. Azért az nem kis előny, ha átnevezed az /adat/Dokumentumok könyvtárat és mégse törik el a link! Remélem jól gondolom, tudom.
csuhas32
Köszönöm! UUID már észrevettem javítottam, a többit most próbálom.
csuhas32
Megcsináltam, hiba magam beírtam és másoltam:
marta@marta-Mint:~$ echo $UID
1000
marta@marta-Mint:~$ sudo chown -R 1000: /media/marta
[sudo] marta jelszava:
chown: érvénytelen meghatározás: ”1000:”
marta@marta-Mint:~$ sudo chown -R 1000: /media/marta
chown: érvénytelen meghatározás: ”1000:”
marta@marta-Mint:~$
KiralyMarta
Nem kell a ":"
KiralyMarta Bocsánat!
csuhas32 Nincs mit én is olvasok gondolkodok de köszönöm az irányt. Most már nálam is bevált. Tudok létrehozni mappákat. Most jön a link része. Ha jól értem létre hozok egy linket a /home/Adat könyvtárba ami a 3TB/Dokumentumok-ra mutat és törölhetem a /home/marta/Dokumentum könyvtárat. ls hard link, ls -s szoftlink. miután én könyvtárakat linlelek állományokkal mi lesz a különbség ha törlök egy fájlt a könyvtárban. Ha szoft és átnevezem a 3TB/Dokumentumokat törik a link törölni kell és újra létrehozni, ha hard akkor ha átnevezem a 3TB/Dokumentumokat akkor...
- Szerkesztve
csuhas32
Nem lehet az egész /3TB lemezt linkelni a /home/marta alá?
- Szerkesztve
- Legjobb válaszKiralyMarta állította be
KiralyMarta Ha jól értem létre hozok egy linket a /home/Adat könyvtárba ami a 3TB/Dokumentumok-ra mutat és törölhetem a /home/marta/Dokumentum könyvtárat.
Na várjál!
Üres most a rendszereden a /home/marta/Dokumentumok könyvtár?
Amennyiben üres, akkor kövesd azt amit más frissen telepített rendszereken is fogsz:
(Most még nincs a /media/marta alatt semmi, szóval először hozd létre ide mondjuk a Dokumentumok könyvtárat:
mkdir /media/marta/Dokumentumok
Ezt a későbbi rendszereknél már nem kell majd csinálni, mert akkor már meglesz.)
Töröld a /home/marta/Dokumentumok ÜRES könyvtárat:
rm -r ~/Dokumentumok
Most csinálj egy olyan linket a másikra, amilyet szeretnél:
ln /media/marta/Dokumentumok ~/Dokumentumok
vagyln -s /media/marta/Dokumentumok ~/Dokumentumok
Amennyiben NEM ÜRES a ~/Dokumentumok könyvtárad, akkor először másold át a /media/marta alá, ellenőrizd vissza, ha minden megvan, akkor a ~/Dokumentumokat nevezd át, aztán csináld meg a linket:
ln /media/marta/Dokumentumok ~/Dokumentumok
vagy ln -s /media/marta/Dokumentumok ~/Dokumentumok
Ellenőrizd vissza, ha minden rendben működik, akkor most már törölheted a korábban átnevezett kiindulási könyvtárat.
KiralyMarta Lehet, de pont az volna a lényeg, hogy az ADATOK legyenek egy helyen, az egyes beállítófájlok és -könyvtárak meg az adott rendszer adott felhasználója alatt, így elkerülve a keveredést, de biztosítva az adatok közös elérését. Ha az egész home-ot linkeled, akkor gyakorlatilag ugyan ott vagy, mintha csatoltál volna egy külön home partíciót.
csuhas32 Értem igaz.
csuhas32 Köszönöm, végig csináltam a könyvtárakkal (bár az asztalt nem engedte de nem is kell) most már értem mi történik.
csuhas32
kész a LM és kész az OpenSuse és oda vissza jó.
KiralyMarta
Mind a rendszeren látom a 3TB lemezt és írni olvasni is tudok. Köszönöm mindenkinek.
KiralyMarta Szia.
Egy kicsit eltérve a témától. Az OpenSuse alatt (mondjuk LEAP) hogyan tudtál video kodecet telepíteni? Az istennek nem játsza le a videókat a VLC és az SM player sem.