tenkes Ha megemlítem a linuxot, tuti elhajtanak.
klt Persze, mert te magad is 3 Windowst használsz! 🤣
Én hitelesen mutatom, hogy már n+1 éve ezzel létezem.
Igen, egy picit kevéssé hangzik hitelesnek, hogy én felteszek neked egy Linuxot, de én amúgy Windowst használok, mert szerintem sok mindenben nem tudja kiváltani a Linux. :-)
Nálam a munkahelyi gépen is természetesen Linux volt és egyszerűen begyűjtötték a kollégák a tapasztalatot, hogy tudják ugyanarra (böngészés és fájlmásolás) használni ezt a rendszert, mint az otthoni Windowst. Nem te vagy én, aki az ő szemükben „mágus” (szerintük én is zseni vagyok, nem látják a kettőnk tudása között javadra tátongó szakadékot :-D ) és talán ezért is tudja ezt a dolgot használni, hanem egyszerű földi halandók mint ők, akik életükben nem telepítettek még rendszert.
A rendszer ingyen van én jó fej vagyok, ingyen felteszem és beállítom. Amikor elhaladt a kor a windowsos gép felett, akkor szinte egyenes volt az út arra, hogy egy kis fejlesztés (több RAM, HDD helyett SSD) után a munkahelyről már ismert rendszer kerüljön az otthoni gépre is. Aztán amikor jött a kolléga és mesélte a többieknek, hogy ezzel a Linuxszal mennyire jobb a gépe, mint korábban a Windowszal...
A családban talán az első példa a feleségem volt. Ő mondta a többieknek, hogy neki mindegy mit telepítek Windowst vagy Linuxot, mindent ugyanúgy tud használni, ugyanúgy nyomtat, szkennel, gyártja az irodai dokumentumokat, netezik, mert Ő ügyes. Más olvasatban a Linux ugyanolyan jó mint a Windows.
Adott szituációban a Linux ingyenessége is komoly érv tud lenni még egy előretelepített Windows 10.000 forintos árához képest is.
Miért jó nekem, ha a családban, a barátoknál és kedves ismerősöknél Linux van a gépeken?
Bár talán van is egy ilyen bizonyos időközönként újra kell telepíteni dolog, de a legrosszabb az volt, hogy a Windowshoz mindenki IS értett. Maguk a felhasználók is bátran piszkálták, de boldog-boldogtalan, aki arra járt, az is folyton hozzányúlt, így aztán sokszor menni kellett tüzet oltani, újratelepíteni.
Mióta Linux van, hozzá se mernek nyúlni a rendszerhez, pláne idegenek, csak telepítik a felhasználók a rendszeresen érkező frissítéseket, így aztán folyton jól működik, kizárólag a rendszerek miatt nem is kell mennem, persze ha van valami nagy változás a felhasználási igényben, akkor azért igen.
(Anyukám most hozta a gépét, hogy a Skype ki fog múlni, csináljak valamit, de kiderült, hogy az unokaöcsi Viberen fogja vele ezentúl tartani a kapcsolatot az online térben, az meg már eddig is telepítve volt, kipróbáltuk, működik, úgyhogy ezzel se volt végül dolgom.)
Az ajánlást ezeken a gépeken annyiban nem követem, hogy nem szoktam frissen telepíteni a lejáró támogatottságú mellé az újat, hanem nagyjából négy évente a régi belakottról készítek egy másolatot az erre a célra tartott partícióra és a két iker közül az egyik verzióját frissítem. A fene se tudja már mik lettek beállítva, így ez nekem kényelmesebb, nem kell azzal szenvednem, hogy minden pont ott legyen, ahol korábban volt, mert ha csak megváltozik az ikonok sorrendje a panelen, már az is áthidalhatatlannak tűnő probléma tud lenni időseknél.
Ha pénzt keresnék vele, akkor Windowst telepítenék, hisz maga rendszer is pénzbe kerül, így könnyen elfogadják, hogy a munkáért is fizetni kell, másrészt nekem tök jó, ha havonta, kéthavonta menni kell valamit nyomkodni a gépen, hisz az a pénz. Persze, irtsunk vírust, mentsünk adatot, telepítsünk újra és még örüljön is neki, hogy egyáltalán valahogy belefért a táncrendbe és tudja használni.
Feltenni egy Linuxot és nem menni többé az ehhez képest nem egy nagy üzleti ötlet, ez csak így szívességből, családi vagy baráti alapon jó választás.