vé Ha visszanézed, ez a „kacsa” szó szerepel az első hozzászólásomban. Ha nem is teljesen hamis, van igazságtartalma, akkor meg erősen bulváros, ha nem jól olvasod, akkor elcsúszik az arány és azt hiheted, hogy ez jóval nagyobb kört érint, mint amit valójában. Szerintem az is baj, ha ilyen egy cikk ilyen.
A cikkben az én olvasatom szerint az van, hogy 2023 előtti Linuxot használva előfordulHAT, hogy bekapcsolt Secure Boot esetén szeptember 11 után nem indul el. Tegyük fel hogy ez igaz, miért is ne lenne az? A baj ott van, hogy valójában ez nagyon kevés Linux felhasználót érintHET. Szerintem ez egy nagyon pici kőr, amire ez igaz lehet, amikor a két feltétel egyszerre áll.
Igen kevesen használnak 2023 előtti Linuxot és még az is lehet, hogy maga az a Linux 2023 előtti kiadású, de 2023 után valamikor még megkapta az új Secure Boot tanúsítványt valamelyik frissítésnél.
A Debian 12-t 2023. június 10-én adták ki, a Debian 12.11-et 2025. május 17-én.
Az én megítélésem szerint a te rendszered nincs benne azok körében, melyek a vázolt problémával érintettek leHETnek. Még akkor se ha be van nálad kapcsolva a Secure Boot. Ha jól olvasom, akkor eddig úgy használtad a géped, hogy a Secure Boot ki volt kapcsolva. Szerintem megnyugodhatsz.