Sziráki Tamás manfreedműködhet. miért ne? grafikus felületen is kikapcsolhatod a gépet. a jogok és a folyamat ugyan az, csak a határozott jövőbeliség a különbség. esetleg 'shutdown -h'?
mate_gabor Sziráki TamásTévedés! Grafikus felület esetén a polkit ad ideiglenes jogosultságot kikapcsolni/újraindítani, a terminálban kell sudo, vagy szerkesztesz polkit szabályt.
drumond Sziasztok. Segitsegeteket kernem . A kikapcsolas parancs amit szoktam hasznalni : sudo shutdown -h 22:55 A kerdes; - Hogyan tudom ezt a parancsot megsemmisiteni,ha veletlenul nem jo mar az adott kikapcsolasi idopont? Tudna segiteni valaki? Elore is koszi :)
Peitli József drumondman shutdown OPTIONS -r Requests that the system be rebooted after it has been brought down. -h Requests that the system be either halted or powered off after it has been brought down, with the choice as to which left up to the system. -H Requests that the system be halted after it has been brought down. -P Requests that the system be powered off after it has been brought down. -c Cancels a running shutdown. TIME is not specified with this option, the first argument is MESSAGE. -k Only send out the warning messages and disable logins, do not actually bring the system down. Ha jól sejtem neked a következő parancs kell: sudo shutdown -c
asoth hibernálni időzítetten? vagy készenlétbe rakni? sudo pm-hibernate parancsot tudom hibernálásra, de nem tudom hogy lehetne időzíteni
lev258 asothEgy scriptet csinálsz, amibe beteszed a sleep parancsot is. pl. sleep 3600 (1 órát vár, majd futtatja a következő parancsot).
asoth lev258értem, suliban év végén kezdtük a shell scriptet, de csak nagyon alap műveleteket tanultunk, le tudnád írni hogy mit is kell beleírnom?
mate_gabor a mesterBocsi nem néztem mikor nyílt a topik, csak pont most foglalkozom a jogosultságkezelés megértésével, és láttam, hogy itt pont azzal kapcsolatos a hozzászólás. Bár igazad van, fölösleges volt írni, aki kipróbálja sudo nélkül, az úgy is rájön.
asoth mooattyi aki nem rootként futtatja annak: sudo sleep 3600 && sudo pm-hibernate köszi! ez nekem is eszembe juthatott volna.. windows parancs sorban is &&-el választjuk el.. xD
v1rus a mesterAz attól függ mennyi ideig tartja meg ideiglenesen nála az autentikálást. Szerintem ez csak pár perc alapértelmezetten max, úgyhogy bizony nem fog működni. Ráadásul a sleep elé nem is kell ugyebár emiatt.
asoth a mesternem megy, de ha root terminált futtatok, akkor jó, vagy tty szöveges felületen bejelentkezve rootként írom be.