Mark Shuttleworth a 2008 júliusában az Oregon állambeli Portlandben (USA) megrendezett OSCON 2008 konferencián kijelentette, hogy az Ubuntunak két éven belül fel kell vennie a versenyt a MacOS X-szel a felhasználói élmény tekintetében. A kijelentés akkor nagy visszhangot váltott ki, és az előadás után többen is feltették a kérdés, hogy mindezt mégis hogyan akarja akarja a gyakorlatban megvalósítani. Nos, a választ most kaptuk meg: Mark bejelentette a szeptember 10-i blogbejegyzésében, hogy az Ubuntu egy külön csapatot állít a felhasználói felület egységesítésére és fejlesztésére. A csapat egyszerre fog dolgozni az X, az OpenGL, a Gtk, a Qt, a GNOME és a KDE projekteken, hogy az Ubuntu valóra tudja váltani ezt a célt. A munkában dizájnerek, a felhasználói felületek szakértői, és a szoftverek megjelenésével foglalkozók vesznek részt. Az emberek egy része már tapasztalt szabad szoftveres fejlesztő, de lesznek, akik az ipar más területeiről érkeznek. A csapat tagjai elérhetővé teszik az Ubuntu koordinációs oldalán, a Launchpadon a fejlesztéseiket. Az eredményekből természetesen nem csak az Ubuntu felhasználók részesülnek majd, hiszen a csapat részt fog venni az upstream projektek munkájában is, vagyis közvetlenül is besegít azon szabad szoftverek fejlesztésébe, amelyeket az Ubuntuban is megtalálhatunk. Hamarosan pedig mi is láthatjuk a munka első eredményeit. Forrás: markshuttleworth.com
Üdvözöljük az ubuntu.hu oldalán
Új csapat alakult az Ubuntu felhasználói felületének fejlesztésére
Hozzászólások (139)
A hozzászólások nem engedélyezettek ennél a cikknél
Mark Shuttleworth a 2008 júliusában az Oregon állambeli Portlandben (USA) megrendezett OSCON 2008 konferencián kijelentette, hogy az Ubuntunak két éven belül fel kell vennie a versenyt a MacOS X-szel a felhasználói élmény tekintetében. A kijelentés akkor nagy visszhangot váltott ki, és az előadás után többen is feltették a kérdés, hogy mindezt mégis hogyan akarja akarja a gyakorlatban megvalósítani. Nos, a választ most kaptuk meg: Mark bejelentette a szeptember 10-i blogbejegyzésében, hogy az Ubuntu egy külön csapatot állít a felhasználói felület egységesítésére és fejlesztésére. A csapat egyszerre fog dolgozni az X, az OpenGL, a Gtk, a Qt, a GNOME és a KDE projekteken, hogy az Ubuntu valóra tudja váltani ezt a célt. A munkában dizájnerek, a felhasználói felületek szakértői, és a szoftverek megjelenésével foglalkozók vesznek részt. Az emberek egy része már tapasztalt szabad szoftveres fejlesztő, de lesznek, akik az ipar más területeiről érkeznek. A csapat tagjai elérhetővé teszik az Ubuntu koordinációs oldalán, a Launchpadon a fejlesztéseiket. Az eredményekből természetesen nem csak az Ubuntu felhasználók részesülnek majd, hiszen a csapat részt fog venni az upstream projektek munkájában is, vagyis közvetlenül is besegít azon szabad szoftverek fejlesztésébe, amelyeket az Ubuntuban is megtalálhatunk. Hamarosan pedig mi is láthatjuk a munka első eredményeit. Forrás: markshuttleworth.com
Na ez egy jó hír :D Remélem nem csak a hír lesz nagy de az eredmény is.
Kicsit üzlet szagú a dolog, de éppen ez a jó benne, hogy látják a pénzt az Ubuntu-ban (és egyben a Linux-ban is) így fejlesztenek rá elég erősen, nem takargatva akarnak konkurálni a többiekkel. Helyes! Úgy gondolom az oprendszer piac még mindig egy szereplős (bár az ubuntu szemtelenül hódít :)), de a fejlesztések során egyre nagyobb konkurencia lehet az Ubuntu a többieknek. Hajrá!
szerintem is jó hír. valahogy a jó felület megcsinálása külön tudást igényel. és ez még kicsit szerintem hiányzik a linuxos és a szabad szoftveres táborból, mert annyira nem érdekli ez a többséget talán. jó példa a google böngészője is. funkcionalitásában szeritem nagyon veri a firefox, de külcsínben már nem. valahogy egyszerű és mégis milyen szép. szerintem valami ilyesmi egyszerű harmóniát kellene elérni az ubuntunál is. bár azért, ha a win az összehasonlítási alap, akkor most sem állunk rosszul ;)
Nekem a rednszer eddig is nagyon bejött grafikailag, jó hallani hogy még ezen is javítani akarnak. :)
[törölve]
Azért szerintem inkább a Gnome-on kell javítani, mert a KDE 4 külsőleg mindent ver, azt hiszem nem sok alap külső van, amire azt mondja az ember, hogy nem cseréli le, mert olyan jól néz ki. Az Oxygen telitalálat volt. Persze lesz majd Gnome 3, de addigra a KDE 4 a mostani 3-as stabilitásánál és funkcionalitásánál jóval többet tud majd (bizonyos részei már most jobbak).
[törölve]
hansRajtam kívül pedig rengeteg embernek nem tettszik (pl 2 ember Linus és Volkerding) a gnome kinézete. :) Egyébként eddig még a felmérésekben 1x sem sikerült még túlszárnyalni a KDE népszerűségét a Gnome-nak. Szerintem nem is a kinézet a baj a Gnome-mal, hanem a filozófiájuk. Na de most hagyom abba. :D Ui: Sok program pedig még a közelében sincs a KDE-seknek.
Végre.
[törölve]
hansArra azért kíváncsi lennék, hogy mondjuk hány órát töltöttél el a KDE 4 megismerésével? Ja és remélem senki nem hozza fel azt a hülyeséget, hogy a KDE úgy néz ki, mint a Windows, csak azért, mert lent van a bal alsó sarokban a menü gombja. :)
[törölve]Ízlések és pofonok... Én meg a KDE-vel nem tudok kibékülni :) Valahogy nem esik kézre... De hát szabad a választás, szóval nincs nagy probléma :)
[törölve]pedig kíváncsi lennék, hogy szerinted mi a gond a gnome személetével. egyébként szerintem a kde funkcionalitásában talán gazdagabb és programok is jobbak, de a külső(csak hármast ismerem) szerintem pont nem az erőssége. nekem túl sok az izgő mozgó, meg ilyen szín-átmenetesen csillogó szerűre csinált felület. persze ez átszabható és letiltható minden, de akkor is. még annyit, hogy szerintem nem ártana, ha lenne kétfajta a telepítés közben választható alaptéma, mert egy munkára szánt gép, esetleg idősebb felhasználóval valószínűleg egy egyszerű elegáns felületet akar, míg egy otthoni gép, esetleg fiatal felhasználóval, talán valami merészebb színesebbet, több alap effecttel. a kettő eléggé kizárja egymást. és OK, hogy utólag testre szabható, de az első benyomás eléggé számíthat egy kezdőnél, hogy azt kapta e amit akar. vagy lehet a kde, és a gnome egyike jöhetne egy ilyen, a másik meg egy olyan alaptémával. de lehet ez túlzás :)
[törölve]
inigoA problémám a szemléletükkel, hogy a felhasználó csak azt láthatja amit ők fontosnak itélnek meg (beállítások szűkösek, még a gedit-config-gal is), ez szerintem nem igazán illik a linux-hoz. A témázással pedig nem értek egyet. Mindenki úgy állítja be a saját ablakkezelőjét, ahogy neki jól esik. Így is két ablakkezelő különböző stílusban települ. Tehát lehet választani. :)
[törölve]Az Ubuntu Linuxra épül, de a cél a felhasználók kényelme. Képzeld el, hogy elmész egy helyre dolgozni, ahol totál ismeretlen gépek meg kütyük vannak. Két hely közül választhatsz. Az egyik, ahol van 10 gomb, amiket használhatsz, és tökéletesen megoldod a problémát, vagy azt, ahol 1422 gomb van, és majdnem ugyanazt a feladatot tudod elvégezni? Ha a felhasználónak kevés, amit a GNOME felület nyújt, majd választ mást. Vagy akár más Linuxot is. De ameddig kezdő, nagyszerűen megfelel ilyen kevés is. Most mondjam, hogy hasonlítsd össze a Windows testreszabhatóságával? Van 3 lehetőség, meg ha a 2000-es kinézetet választod, akkor színezheted..
[törölve]
Attila:D Mik azok? OpenOffice?? Gimp??
[törölve]
DcNdrewNe haragudj, de szerintem ebben nincs teljesen igazad, mert itt nem "gombokról" van szó, nincs több "gomb" mint mondjuk a Gnome-ban, de a felhasználók (tök kezdők is) szeretik csinosítani feldobni a saját desktop-jukat (compiz, vagy gnome-ban van az úszó menüsor), erre viszont sokkal jobb/több megoldást nyújt a KDE. A gnome fejlesztők is hasonló érvekkel védekeznek minden, ilyen vitában, de gondold végig, mi szerinted a helyes hozzáállás? Elrejtünk sokmindent, vagy nem is adunk rá lehetőséget, hogy be lehessen állítani, vagy ott van és csak rajtad múlik, hogy használod! A KDE-t meg sokak azzal támadják, hogy sok felesleges funkciója van, de könyörgöm nem kell mindent használni!
[törölve]
AttilaOk Firefox, thunderbird, de ezeknek is lesz hamarosan qt portjuk. Gimp is szuper csak mondjuk én nem használom az OO-val egyetemben, de az Eclipse helyett a sun féle netbeans (jó nem qt) szerintem jobb, valamint c/c++ fejlesztésre nincs Kdevelop-nál jobb, webfejlesztésre pedig a quanta-nál. Fájlkezelésre pedig a krusadernek nincs gtk párja. Mondjuk a firefox helyett ott van a konqueror. Annyi hibája van a firefox-hoz képest, hogy nincs annyi plugin hozzá. De sok hasznos programot sorolhatnék.
Nem mindegy hogy ki mit használ? KDE vs Gnome vs Xfce - marhaság. Remélem ide nem tör be a politika - vagy velem vagy ellenem - szövege. Amig a linux felhasználók széthúznak, addig senki se csodálkozzon azon hogy a Windows vezet. Egységben az erő - és ez nem vélemény, ez az igazság.