Tölts le innen témákat csomagold ki valahova és nézd meg milyen összetevőkből áll. Igy látod, hogy melyik elemnek mekkora a mérete stb. Mindegyikben van egy gtk.rc vagy hasonló fájl, annaka tanulmányozása is segit, mivel az a téma leirófájlja.

te kevered a fogalmakat, egy tok uj guit nehezen fogsz csinalni, de mondjuk a gnome megjelenesen valtoztathatsz eleg sokat, legegszerubb ha a http://gnome-look.org oldalrol leszedegetsz ami neked kell, ha te akarsz kesziteni dolgokat ahhoz elobb el kellene melyulnod nehany dologban, hogy egyaltalan mi micsoda a felhasznaloi feluleten mondjuk a gnomeban, milyen megjelenitesi motorok vannak, melyiket hogyan kell hasznalni. a gnomeban az ablakokok belul levo tartalom, es a panelek megjeleneseert legtobb esetben a gtk tema felel, aminek a beallitasait egy gtkrc fajlban talalod. azonban hasznalhatsz sokfele motort ami hajta clearlooks, murrine, aurora a teljesseg igenye nelkul. az ablakkereteket a metacity motor hatja ezt lecserelheted emeraldra, de nem ajanlom, mert az eleg bugos es mar nem fejlesztik, a compiz csapat dolgozik egy uj motoron, az viszont meg nincs kesz. a metacityt meg egy xml fajl szerkesztesevel tudod valtoztatni, amihez ugyancsak szukseg van nemi ismeretre. ha valami teljesen uj "gui"-t szeretnel akkor valts valts kde-re, xfcere, valamelyik boxra, e17re, ha esetleg ilyesmire vagysz.

zsolnaigabesznekem az az érzésem, hogy inkább csak valami saját külalakot akar csinálni és nem egy saját kde-t vagy gnome-ot írni :) szóval csak témát nem egy egész asztali környezetet vagy ablakkezelőt.

inigoAkkor lehet, hogy félreértettem valamit! :P De a GUI (Graphical User Interface) az a Grafikus Felhasználói Felület, grafikus felület. :) Javítsatok ki ha tévednék!

inigohát pedig azt szeretnék nem témát mert azzal már ügyködtem és az egész jól megy csak bátyám elszánta magát hogy megpróbálja (mellesleg egész jó flash programozó meg hasonló)

ilo120elszanta magat hogy fejleszt egy grafikus kornyezetet? :) nagyon elszant lehet.

Igazából két választásod van gtk-ra építesz mint a Gnome, vagy qt-ra mint a KDE, de ha jól értem egyikkel se foglalkoztál még, úgyhogy először meg kéne tanulnod valamelyik nyelven programoznod elég magas szinten, ami évekbe is beletelhet, majd elkezdheted megírni a saját GUI-dat, ami szintén évek múlva talán elér egy olyan szintet mint a blackbox, vagy ha sokan vagytok, akkor mint az xface:( De azért sok sikert :D Egy kis segítség: gtk: http://www.blumsoft.eu/pere_gtk.html qt: http://pspxworld.com/book/programming/qt.php

• [törölve]

oslinerÉs a box még nem is GUI hanem csak sima ablakkezelő...

Hát végig olvastam a témát de fogalmam nincs, hogy te most csak szimpla témát akarsz csinálni vagy komolyan gondolod a GUI dolgot. (Az utolsónak két verziója lehet, vagy profi programozó vagy és menne, de akkor nem itt kérdeznél, hanem már az Ubuntut fejlesztenéd, vagy pedig nem vagy kellően tisztába ennek a folyamatával/nehézségeivel).

ricsi-pontazNincs valahol erről egy jól áttekinthető diagram, vagy nem szakember számára is érthető leírás? Hogy mi köze egymáshoz az x-windownak, a különféle grafikus felületeknek (gnome, kde, xfce...) a különböző témáknak (gtk, gdm, emerald...), meg hogy hogy viszonyul az egész a compizhoz, meg a linuxhoz általában? Sok félreértést tisztázhatna.

oslinerigazad van, vannak más nyelvek is amelyek alkalmasak, én csak a két leginkább használtat említettem meg.

• [törölve]

sutee84Egy apró megjegyzés a két link elég elavult dolgokat tartalmaz.

gabroToros elkezdett írni egy sorozatot "Ami a Compiz mögött van" címmel, de abbamaradt, mert Az Ubuntu világa ment helyette. Nézz bele a dokumentációkba. :)

Ennyivel később: 14 év