Sziasztok!
Nem gondoltam volna, hogy erre is sor fog kerülni, de (~)hosszú idő után megírom első blogbejegyzésem. Nem szoktam "blogolni", így olyan lett, amilyen.
Nos a lényeg az, hogy alakult (jó ideje) egy csoport a KDE4.x Microsoft Windows (2000 és felette) portjának elkészítésére.
Mondjuk lehet, hogy most sokan felkapják a fejüket, de én nem tartom elvetélt ötletnek, mivel közülünk is sokan használnak Windows-t és GNU/Linux-ot párhuzamosan. (akinek nem inge...)
De, hogy a lényegre térjek, lehetőség nyílik a KDE alkalmazások futtatására Windows operációs rendszereken. A projekt szépen halad, bár vannak nehézségek a portolás folyamán a linux-specifikus dolgok miatt, meg persze kevés a fejlesztő...
A projekt jelenlegi állapota megtekinthető itt.
Jelenleg futtatható programok listája megtalálható itt.
A telepítés folyamata -mint blogírás közben kiderült- elérhető itt, így nem részletezném. Bár kissé régi, de abszolút használható. De azóta a telepítő pl. automatikusan letölti és telepíti Microsoft Visual C++ 2005 SP1 Redistributable Package-t is, Vista is támogatott rendszer lett, belekerült a KDE4.x támogatása is (az alverzió száma telepítésnél választható, jelenlegi „stabil”: 4.1.3.) stb...
Tapasztalatok:
- A kicsit nagyobb programok (amarok, konqueror stb...) elindítása eltarthat egy ideig
- Eléggé _nagy_ a memória használata (érthető okokból), pl Amaroknál
- Konqueror nem teljes értékű flash-plugin nélkül (lehet hogy valahogy fel lehet rá varázsolni, nem tudom...)
- Egy-egy program néha nem indul elsőre (elkellhet a kompatibilitási mód Vista-nál), ilyenkor „takarítani” kellhet utána (futó folyamatok „ritkítása”)
- Minden eddig kipróbált programba sikerült életet lehelni
- Néha „nem válszol”-nak az alkalmazások, ilyenkor legtöbb esetben csak várni kell picit
- Amarok-nál a szkriptek kezelése még kicsit problémás, viszont van szkript a Windows Live Messenger-ben való számkijelzéshez is (ami működik is)
Összegezve:
Fut és használható. Nyilván úgy kell gondolni rá, mint valami mostohagyerek-szerűségre, mivel a KDE nem a win32 API-n való futtatására lett kitalálva. És még csak elvárni sem lehet, hogy a GNU/Linux-on elvárt felhasználói élményt nyújtsák e programok használata. (nem teljes „desktop environment”, effektek hiánya, stabilitás stb.)
Tehát a hangsúly a fut és a használható-n van.
Én igazából nem vagyok nagy KDE-fan, de az Amarokot szeretem, véleményem szerint a kategória legjobbja. Sőt, ugye ez nem is Ubuntu-specifikus (gnome – kde), viszont sok itt az Amarok-ot használó emberke szerintem.
Ui.: Köszönöm az olvasást. Ha esetleg szüksége van valakinek (általam készített) aktualizált telepítési leírásra, képekkel illusztrálva, esetleg a működés közbeni képekre az szóljon. Bár tényleg nem művészet a feltelepítése.
Szerk.: A teljes telepítés mérete kb. 643 megabájt.