Több éve használok linuxot, de inkább csak használom, - sajnos - nem vagyok guru :)
Napok óta bogarászom a fórumot, próbáltam megkeresni a kérdéseimre a válaszokat, sajnos nem sok eredménnyel. De lehet ez az én hibám, lehet, hogy rossz kulcsszavakat használtam....
Eddig UHU-t használtam, és elnézést, hogy fogok rá hivatkozni, de úgy talán érthetőbben tudom leírni a kérdéseimet.
A 8.10-es kubuntut tettem fel, a KDE-hez vagyok szokva. A gép egy IBM ThinkPad R52.
1. Van-e olyan - lehetőleg magyar - archívum, ahol csomagonként megtalálható és leszedhető az ubuntu, visszamenőlegesen a régebbi verziókra is? Akárhogy keresgélek, mindig csak a telepítő CD készletekbe botlom, nem találom meg direktben az egyébként netről telepíthető csomagokat. Azért lenne ez nekem lényeges, mert néhány alkalmazás jobban a kezemre áll a régi verziójában, illetve hibásan működik az újabb. (pl. kate, kpdf) Ezeket szerencsére a Debiánon megtaláltam.
2. Ki lehet-e tiltani az automatikus frissítésből alkalmazásokat? (kate, kpdf) Mindig egyenként ki kell kapcsolni, mellényúlhatok, aztán vacakolhatok újra a régire cseréléssel.
3. Megtaláltam, hová archiválja a telepített csomagokat, el is mentettem azokat. Meg lehet-e oldani, hogy másik gépen, vagy winyó csere esetén ne az internetről kelljen újra telepítgetni ezeket? Mennyiségi korlátos netem van, ha túllépem, azt külön fizetni kell. (Az UHU-ban betettem egy könyvtárba, ezt a könyvtárat megadtam a sources.list-ben, és kiadtam az uhu-scanpkgs parancsot. Az csinált két pakages.. filet, és már láttam is a csomagokat a synaptic-ban.)
4. Ez inkább csak szépséghiba, de hátha el lehet tüntetni. Új ablak nyitáskor megjelenik az ablak kerete, benne szétesett csíkos kép, mielőtt a rendes tartalom megjelenne. Ez hardware sajátosság lehet, vagy csak be kéne állítani valamit? A "device" Intel "Mobile 915GM/GMS/910 GML Express Grafics Controller".
Bocsánat a szószátyárságért, egy 30 éves ismerősöm szerint mindig litániákat írok. De én 59 évesen már nehezen szokom meg a "chat stílust".
Üdv: András