Sziasztok! Szoda hozzászólását használtam fel bevezetőnek... Már több topicba beleírtam, de mivel könyvtáros vagyok, ezért a vesszőparipám: készüljön könyv az Ubunturól!!! Az Ubuntu világa jó, de inkább azoknak, akiket az elméleti háttér érdekel. Olyan kellene, ami szájbarágósan elmagyaráz néhány alapvető dolgot. Ha például egy nyugdíjas ismerkedik a géppel, nem mondhatom, hogy nézegesse az ubuntu.hu oldalt, de ha lenne nyomtatott könyv, akkor a kezébe adnám. És természetesen nem csak szövegelni akarok, 1-1 fejezetet meg is írnék akár, de nem érzem magam akkora szakértőnek, hogy én magam szervezzek egy ilyen komoly munkát. De hasznos lenne, ha egy guru összeírna mondjuk 20 fejezetcímet, ami mindenképp szerepeljen a könyvben, és ebből 10-re rögtön adna egy linket, ahol lényegében fent is van a szükséges anyag, csak át kell tördelni, és akkor a fennmaradó 10 fejezetet hamar össze lehetne hozni. Persze ismerem az ellenérvet: a gyors fejlődés miatt hamar elavulna a könyv... de még egy kicsit elavult könyv is jobb a semminél, továbbá ha az egyes fejezetek kapnak egy-egy gazdát, akkor fél évente lehet frissíteni. És természetesen a könyvben is szerepelne sok helyen, hogy érdemes a neten tájékozódni naprakész információkért. A topic eredeti bevezetője nem ez volt, de ez sokkal érdekesebb, és témánál marad :) Az ötlet szoda-tól származik, remélem nincs harag, ha mégis akkor törlöm...

Roviden kell es erthetoen. A "letisztult felulet" es a "szemelyre szabott megoldasok" az atlag felhasznalonak nem mondanak semmit. Valami ilyesmi kell: ingyenes, virusmentes, nem fagyik le. ENNYI!!!!!! Vagy pedig elkepzelek egy TV-reklamot. Azt mondja egy ferfihang: Ne adjon penzt a virusokert, valassza az ingyenes biztonsagot. Es akkor megjelenik egy kisgyerek es azt mondja selypitve: LINUX - AHOL NINC VIRUX es akkor az emberek kacagnak rajta, hogy milyen aranyos kisgyerek, milyen szepen selypit, es megjegyzik a lenyeget. Nem kell olyan hosszu erthetetlen szoveg. Senki se olvassa vegig, es meg a felet sem erti meg.

Az első pont első és utolsó része ugyanaz. :) Nézz utána a szabad szoftver és a nyílt forráskód fogalmának. Engem már kiigazítottak. :) A kettő nem ugyanaz. :) A Linux asztali felhasználása legjobb tudomásom szerint alig 1%. Nem szükséges nyílttá tenni a drivereket! Az Nvidiának pl van remekül használható zárt drivere.

phoenixSztem meg nagyon agyoncsépelt... eszembe jutott a robituszí-s kislány, aki köhögésre mond baromságokat... adnék neki szívlapáttal, ha szembe jönne velem az utcán... na jó, őt nem bántanám, de aki kitalálta, meg agyvérzésig nyomja tv-ben, azt felkoncolnám!! Egy-két jól sikerült kisfilm, és frappáns szöveg kivételével a legjobb reklám még mindig az elégedett felhasználó, és az összetartó, aktív közösség. Én nem akarom senkire rátukmálni az ubuntut, nem vagyok porszívó ügynök.

Az elterjedés legjobb módját gondoltam ki. Számtech boltos vagyok. Minden új géphez adnék 1 telepítő cd-n ubuntut vagy fel is raknám. Bár amilyen hülyeségeket halottam már "felhasználó zseniktől" a linuxról sajnos nem sokmindenkinél marad hosszútávon de ha 3 % hagyja is fent az már jó :) Ehhez az egyik legjobb a már elkészült magyar ubuntu verzió még nem próbáltam mennyire támogatja az elterjedt hardvereket de megteszem. Ami fontos lenne és bár sokan nem szeretik még hallani sem de kellene 1 olyan témát alárakni ami 1-1 ben win hasonmás. Tudom tudom ez nem win de pistike ha azt tanulja az iskolában és a kikapcsolót sem talája az apja nem azt fogja mondani hogy hülye a fiam ! Hanem a boltban szart kaptunk, nos emiatt lenne jó a megtérőknek kézenfekvő kivitelű win téma mondjuk xp és vista formában. Sajnos hogy készítsek 1 ilyen telepítőt és 1 100% kompatibilis témát én kevés vagyok. Tud valaki segíteni ?

Előre is bocsánatot kérek, hogy csak kötekszem, de jól teszem :) Csak a Kawa által felvetett pontokhoz fűzök pár dolgot... A kiemelések a javítások természetesen. szinte minden programnak megtalálhatjuk az ingyenes "alteregó"-ját (99% fölött, ha nem számolunk a lődözős dedóval) +1 N-drew, igencsak korrekt megemlíteni az 1%-ot, ezzel a sor elejére inkább az elhivatottságra hajlamosabbak állnak :) Hardvergyártók folytatva: Persze a legjobb megoldás akkor születik meg, ha a linux használati aránya eléri a hardvergyártók ingerküszöbét. Ez nem is lehet annyira messze, elég ha körülnézünk a nagy Intel háza táján :) (pár aktuális hír, mint most a netbookos disztró, mindig odafér) Még ami eszembe jut ilyen esetekben: Elég nagy fába vágja a fejszéjét, aki direkt terjeszteni szeretné linux-ígét ma. Jól mondja N-drew, fel kell tápolni magunkat egy egészséges "képben vagyok" szintre, mielőtt akcióinkkal esetleg ellentétes hatást érnénk el (ne vedd magadra!!), mert bár a probléma nem tűnik nehéznek, nem is egyszerű. Véleményem szerint tipikusan az ilyen feladatoknál ideális az a megközelítés, amikor nem gond, ha nem pontos a terved, de legyen egy irány, nem baj, ha rohadtul hosszúnak tűnik az út, mert haladhatsz kis lépésekben, nem gáz az se, ha szemmel láthatóan sokan egyáltalán nem akarják azt, amit kínálsz, mert mások akarják, és ők tökéletesek egy induláshoz, elégedettebbek lesznek azzal, amit kapnak. Gondolom észrevehető könnyen, hogy ez a kövér mondat elég sok lehetséges projektre ráhúzható :) Remélem valamennyire segítettem..:)

petya1980Jó lenne ha nem utólag kellene ezeket a témákat felrakni mert sajnos sok idő. Az megoldható hogy telepítőben benne legyen és ezzel a témával álljon fel a rendszer első induláskor ?

Asszem akkor hagyjuk elsüllyedni ezt a topicot. Azért köszönöm a hozzászólásokat. :)

privatigen, elvileg a saját telepített rendszeredről is tudsz csinálni live dvd-t. A blogok között nemrég esett róla szó, hogyan kell csinálni

• puho válaszolt erre.

kawaclipseNem kell hagyni, de sztem privat kezdeményezése célratörőbb bármiféle szórólapnál, vagy spamnél... Viszont én nem mindegyik gépre ugyan azt a disztrót nyomnám fel... A gyengébb gépekre xp-sített ubuntut, az erősebb gépekre viszont valami játékra szakosított linuxot - van valami live dvd-s linux, amiben alapból benne van a torcs, openarena, alien arena, wesnoth, stb. Ugye az erősebb gépet pont a játék miatt viszik az emberkék. Az egyedüli hátulütője, hogy minden típust le kell ellenőrizni, hogy melyik gép mennyire használható, mi megy benne, és mi nem. Előnye viszont, hogy olcsóbban tudod eladni a gépeket kevésbé hozzáértő embereknek - viszont ennek az a hátránya, hogy a terjesztőt fogják bgatni supportért... viszont egy jó számtechbolt figyel a vevőire, és minden vevőből törzsvásárlót akar csinálni, nem csak egy cuccot akar elsózni ;-)

stageEz erdekel. Melyik blogban volt rola szo?

PhazeCNem bagatell, de volt már szó ilyenről. Egy "hogyan" is készült belőle. Itt van valahol a fórumon, csak elő kell ásni. :) Én személy szerint megpróbálom a lehető legkorrektebb képet megtudni a Linuxról, hogy aszerint tudjam mondani másoknak. Persze ez csak hosszú távon előnyös, rövid távon sok sikert nem hoz. Mindenki maga dönti el, hogy szeretne a saját nevében a Linuxról beszélni, de azért nem lenne túl kellemes, ha minden 2-3. topic arról szólna, hogy miért nem megy az XY játék vagy alkalmazás, meg miért nem olyan a vezérlőpult, mint az XP-n, holott ezt ígérték, és sz*ralinux...

Már több topicba beleírtam, de mivel könyvtáros vagyok, ezért a vesszőparipám: készüljön könyv az Ubunturól!!! Az Ubuntu világa jó, de inkább azoknak, akiket az elméleti háttér érdekel. Olyan kellene, ami szájbarágósan elmagyaráz néhány alapvető dolgot. Ha például egy nyugdíjas ismerkedik a géppel, nem mondhatom, hogy nézegesse az ubuntu.hu oldalt, de ha lenne nyomtatott könyv, akkor a kezébe adnám. És természetesen nem csak szövegelni akarok, 1-1 fejezetet meg is írnék akár, de nem érzem magam akkora szakértőnek, hogy én magam szervezzek egy ilyen komoly munkát. De hasznos lenne, ha egy guru összeírna mondjuk 20 fejezetcímet, ami mindenképp szerepeljen a könyvben, és ebből 10-re rögtön adna egy linket, ahol lényegében fent is van a szükséges anyag, csak át kell tördelni, és akkor a fennmaradó 10 fejezetet hamar össze lehetne hozni. Persze ismerem az ellenérvet: a gyors fejlődés miatt hamar elavulna a könyv... de még egy kicsit elavult könyv is jobb a semminél, továbbá ha az egyes fejezetek kapnak egy-egy gazdát, akkor fél évente lehet frissíteni. És természetesen a könyvben is szerepelne sok helyen, hogy érdemes a neten tájékozódni naprakész információkért. szoda

szodaAz Ubuntu Kung-Fu elvileg ilyen, csak angol. A másik cikksorozat, ami abbamaradt, az pont ilyenről szólt, "Ami a Compiz mögött van" címmel.

http://ubuntu.hu/forum/kozosseg/ubuntu-tv-reklam-mit-gondoltok FAIL Úgy sem lesz semmi. :)

szodavalami ehhez hasonlóra gondoltál: http://hup.hu/cikkek/20090102/a_mandriva_linux_2008_hasznalata ?