brekiMondom érthetöen. Miközben windows alatt szó nélkül megy Ubuntu alatt az istennek sem. Hogy még cifrább legyen a dolog, a kalóz DVD-k és az egy-két évvel ezelötti jogtiszta bolti DVD-k gond nélkül nézhetök. Karácsonyra kapott a lányom egy jogtiszta tuti "Mamma mia" cimu DVD-t ami elindul, reklámok, elözetesek simán megnézhetök de a filmnél hibaüzenet jelenik meg, hogy nincs lemez a meghajtóban. Miközben ugyanezen a gépen XP alatt meg tudom nézni. Na eztb add össze. Igen ez bizonyos esetekben segitett. http://download.videolan.org/pub/libdvdcss/1.2.9/deb/libdvdcss2_1.2.9-1_i386.deb

mondok vmit aztán aki ért hozzá elmondja hogy jó-e vagy se:-): én nem a /dev/scdx-ből rakom be a lemezt hanem a /media/cdromx-ből...a /dev/scdx-ből nekem sem tolja sem a vlc sem semelyik de a másik pathból igen.

zaultschyA /dev-ben nálam egyedül scd0 szerepel, mert csak egy meghajtóm van. Viszont ugyancsak a /dev-ben ezek a szimbolikus linkek vannak az scd0-ra: cdrom, cdrv, dvd, dvdrw. Aztán van egy szimbolikus link: /cdrom, ami a /media/cdrom-ra mutat, aztán van szimbolikus link: cdrom a /media alatt, ami a /media/cdrom0-ra mutat. Az fstab-ban viszont a /dev/scd0 a /media/cdrom0-hoz csatolódik. Mindenesetre nekem is át kellett írnom a /home/felhasznalo/.config/vlc/vlcrc-t, hogy a a vlc eredeti DVD hozzárendelését a /dev/scd0-hoz megváltoztassam a /cdrom-hoz. Nálam is csak ekkor tudom megnyitni VLC-ben a DVD lemezt a Media/Lemez megnyitása panelon a Lejátaszás gombbal. Mindegy is, maradok a kézi vezérlésnél. Saját magamnál tudom, hogy mit kell csinálnom DVD lejátszása érdekében. A rendszerem beállított arculatát pedig nem akarom módosítani. Fazakas Albert

és ha átütöd az alapértelezett lemezeszköz beállítást a vlc-ben akkor se?

zaultschyFentebb írtam, hogy átírtam a/home/user/.config/vlc/vlcrc-t! Így: #string (DVD meghajtó) dvd=/dev/scd0-ról dvd=/cdrom-ra

a gyári írásvédett DVD lemezek lejátszásához fel kell rakni egy csomagot addig nem fog minden lemez menni... anno itt kérdeztem én is ezt :) a választ be is másoltam ide ami segített http://ubuntu.hu/forum/alkalmazasok/810-dvd-lejatszasi-problema Ezt írd be terminálba: sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/intrepid.list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list majd ha ez megvan: sudo apt-get update && sudo apt-get install medibuntu-keyring && sudo apt-get update a telepítés pedig: sudo apt-get install libdvdcss2

fantanaham.sztem a /cdrom nem jó...próbáltad a /media/cdromx-szel (x az a szám amelyik a dvd lejátszód)?

fuloprZaultschy-nak: Nálam a /cdrom jó, jelenleg is úgy megy. Fülöp Róbertnek: Minden szükséges csomagom fent van, nem az okozta a jelzett problémát, hanem amiről már megírtam az igazságot a fentiekben. Fazakas Albert

fantannos találtam itt egy másik linket ugyanazon problemával,hátha: http://ubuntu.hu/forum/hardverek/se-dvdcd-se-usb-auto-mount-nem-megy

Ennyivel később: 5 hónap

Sziasztok! Ubuntu 9.04 rendszeremem gond van a dvd lejátszással. Berakom a lemezt, de nem csatolja auto (hang cd-t igen) A helyek > számítógép > CD-RW/DVD±RW meghajtó-ra kattanok, ezt írja: Nincs adathordozó a meghajtóban Ha a vlcn próbálom a lemezt megnyitni ezt: Lejátszási hiba: A DVDRead nem tudta megnyitni a(z) „/dev/sr0” lemezt. A bemenet nem nyitható meg: A VLC nem képes megnyitni a(z) „dvd:///dev/sr0” MRL-t. Az fstab ez van: /dev/sr0 /home/zopa udf,iso9660 defaults 0 0 A /desktop/gnome/volume_manager/automount_media kipipálva. Mit tegyek? A válaszok előre köszönve :)

zopa57Ha Sony, akkor egy legalább 10 másodpercig lenyomva tartott eject gombbal becsukás segíthet. Ha más lemezzel is ugyanaz, akkor itt a válasz a topikban...

PhazeCHa itt a válasz, akkor az nem megoldás a problémára :( Minden, ami alant le van írva, kipróbáltam, de semmi eredmény ....

zopa57Tehát minden dvd, vagy csak video? Más rendszeren ugyanaz az olvasó mutat valamit? (Csak nem LG?:)

PhazeCAz igazság az, hogy nem nagyon illetve egyáltalán nem nézek dvd-t :) Ez egy kresz teszt, ami asztali dvd-n is használható + persze pc-n is. Win xp- szalad. De most betettem egy másik dvd-t, ott azt írja a hibaüzi, hogy: DBus error org.gtk.Private.RemoteVolumeMonitor.Failed: An operation is already pending

zopa57Lenyomtam a google torkán az egész hibaüzenetet, több okból is kapják ezt (na jó, ők is várható ok nélkül), egyik pl azt írja, hogy a /media/.hal-mtab fájl törlésével megoldódik. http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=7387017

PhazeCÉn is csináltam google keresést, ezt is megtaláltam, de nekem ilyen filém nincs :(

PhazeCÉn az "ls -a" kombinációt nyomtam :) zopa@zopa:/media$ ls -a . .. cdrom cdrom0 .directory floppy floppy0 .hidden zopa@zopa:/media$ És ez van

PhazeCzopa@zopa:/media$ mount cdrom mount: a(z) cdrom nem található a(z) /etc/fstab vagy a(z) /etc/mtab alatt Pedig ott van: /dev/sr0 /home/zopa udf,iso9660 defaults 0 0 És ez mitől lehet?