tzalayNézd, én nem szeretek válogatni. Nem utasítom vissza a változatosságot,sőt! De nekem azt tanították, egyem, ami van. A kenyér nem lenne rossz, mert akkor is más és más csinálná. Lenne különbözőség.
Ami nem mindegy, hogy az államnak van-e beleszólása a dolgok működésébe vagy nincs. Ha globális piaci felügyelet van, akkor az egész világ egyetlen rendszerré válik, az államok aligha tudják magukat kivonni alóla.
Addig nincs baj, ameddig nem borul fel a rendszer. Még szerencse, hogy semmi ilyen nem történt sem 1929-ben, sem 2008-2009-ben.
Mert akkor egy pár ország botlása miatt az egész világ válságba került volna.
Ha Magyarország úgy rendezkedik be, hogy helyileg közel mindent elő lehet állítani, ami elég az ország népességének fenntartásához és életkörülményeinek biztosításához, tudod, mit éreztünk volna meg? Nem sokat.
Elhiszem, hogy élvezed, hogy oda utazol, ahova akarsz, hogy azt veszel, amit akarsz, de rajtad kívül vannak olyan emberek is, akik félnek jövőtől, mert nincs pénzük gázra, nincs pénzük vízre, és az állam sem tudja, mit kezdjen velük.
1 ember nem 6 helyett dolgozik, csak 4. Azt mondtam, 4 ember munkáját eddig 6 végezte, most 1. A munka, a feladat, a stressz több lett, de kevesebb munkaerőt foglalkoztatnak. Természetesen nem mindenütt, de elég sok helyen. Ja, és egyszer azt mondta valaki a TV-ben: "Nálunk 5%-os a munkanélküliség, ez nyugaton is normális". Erre mondtam: "Legyél te is abban az 5%-ban."
A fejlődés is jó dolog, egészen addig, amíg nem megy a Föld, vagy az emberiség rovására. Köszönjük, tényleg hasznosak a járművek, a rengeteg gép, a szórakozás; viszont vicces lesz, ha a 9. generációs Playstation-nel próbáljuk magunkat legyezni az 50°C-os melegben, miközben sárgásbarna vizet próbálunk leerőszakolni a torkunkon, két fuldokló köhögés között..
Ez nem csak arról szól, hogy most perpillanat jelent-e fejlődést a kapitalizmus, vagy hogy jó-e az, hogy most szabad vagy. Ez a jövőről is szól. Arról, hogy az embereknek egy picivel felelősebben kellene gondolkodniuk.
A túlélésünk kulcsa, hogy tudunk-e olyan rendszerben élni, ami nem sodorja veszélybe a jövőnket. A kapitalizmus arról szól, hogy gyárts, termelj, pocsékolj, fejlődj. De ha pocsékolsz, szemetet csinálsz, feleslegesen eregeted a szén-dioxidot meg a metánt, feleslegesen vágod ki a fákat azért, mert épp az hoz neked profitot és fejlődést. Ez a különbség!
Hogy mi a fontosabb. A saját kényelmed, vagy a túlélésed. Én sem vagyok szent. De áramtalanítom a gépet, ha kikapcsolom. Nem esik ki a rágó a számból az utcán, hanem elviszem egy kukáig - már egy pár hónapja nem is rágózok. Ha üveg van nálam, akkor keresek egy szelektív kukát.
Tudod, hogy miért? Azért, mert engem nem a saját "szabadságom", meg a kényelmem, meg a válogathatnékom érdekel. Hanem az, hogy ez a szerencsétlen félresikerült homo sapiens sapiens végre csinálja azt, ami a nevében van - gondolkodás, bölcsesség -, és fennmaradjon a faj. ha kell, a kényelem árán is.