Ismét segítségre lenne szükségem. UHU linux 2.1-ben be van építve az ntfs fájlrendszerek automatikus csatolása indításkor. És ezáltal azt szeretném megkérdezni, hogy itt Ubuntu 8.10 en lehetne e valami hasonló beálítás. előre is köszi a választ.

Hát, ha megnézed mi van beleírva az UHU rendszered /etc/fstab fájljába, akkor azt a sort szépen kimásolod és beilleszted az Ubuntu /etc/fstab fájl végére! :) Kb. ennyi! De erre magadtól is rájöhettél volna! :P Amúgy ha így nem menne valami oknál fogva, akkor írj és segítek! szerk.: ezt illeszd be (a megfelelő értékkel) az /etc/fstab fájl végére, de előtte: sudo su apt-get install ntfs-3g mkdir /media/ntfs-particio chmod 777 /media/ntfs-particio echo "/dev/winchestered-neve /media/ntfs-particio ntfs-3g rw 0 0" >> /etc/fstab reboot ennyi kb. :) !-> A "winchestered-neve" helyére a winchestered nevét írd, ami lehet pl.: hda1,hdb1,hdb2,sda1,sdb2, stb... (ezt már neked kell tudni!)

Egyszerűbb megoldás: Alkalmazások/Kellékek/Terminal és beírod: sudo apt-get install ntfs-config (Jelszó beírásakor nem fogsz látni csillagokat, de attól még beírja.) Telepítés után Alkalmazások/Rendszereszközök/NTFS Configuration Tool Bepipálod a csatolandó partíciókat, majd a következő oldalon, hogy internals(belső) merevlemezek legyenek írhatóak is és kész. Restart. Üdv!

zsolnaigabeszÉn is, csak ha van gyorsabb és szegény usereknek pedig egyszerűbb akkor inkább azt írom be ami nekik könnyebb... :)

Helló én megcsináltam amit garferi írt,bepipáltam a csatolandó partíciót,de a következő oldalon csak external lehetőséget tudok választani,internalt nem!Mi lehet a baj?Ha újraindítom a programot eleve az az oldal jön be ahol az externel lehetőséget tudom választani!Legalább ti segítsetek,mert más oldalon akármi gondra kérek segítséget,nem kapok,vagy ha néha mégis,az nem úgy van leírva,hogy értsem!Egyáltalán nem tudok angolul,úgy írjátok már le a segítséget,hogy nagyon nem értek az ubuntuhoz(Intrepid Ibex),hiába használom már hónapok óta.Nem akarok visszaállni win-re.mert az nem jó,de ha nem lesz más megoldás,akkor muszály lesz!SEGÍTSETEK!!!

kukimukiCsak próbáltad az itt leírtakat vagy Te is partíciókat szeretnél automatikusan csatolni? Kérlek írd le pontosan a problémád.

Esetleg van a tarolokban egy masik alkalmazas megprobalhatod azt ha nem megy, a Storage Device Manager, ezzel nem csak ntfs-t, mast is eleg reszletesen beallithatsz. Osliner

Sammyka! A helyzet a következő:Van 1db 40gb hdd,irányított telepítéssel(Kb 8gb kiwi linux 8.12+kb 2gb swap+30gb /home),van 1db 17gb hdd ntfs formázással(azért ntfs,mert ha át kell rakni win gépbe,akkor látja)ami nem csatolódik rendszerinduláskor.Elvárás a rendszerrel szemben:Esetleges új telepítéskor a 30gb /home +17 gb ntfs érintetlen marad,rendszerinduláskor automatikusan csatolódik mindenféle trükközés,bűvészkedés,beállítás nélkül.Mandriva 2008.1 alatt ez tökéletesen működik,de én ubuntu-t akarok és fogok használni,itt is kell működnie.Nagyon kevés tapasztalatom van az informatika terén,amit tudok,arra magamtól jöttem rá.Angolul nem tudok,csak néhány szót.Terminálban tudok néhány beállítást eszközölni(pl:net beállítás)de szoftvertelepítésnél pl fogalmam sincs,mit jelent az hogy sudo apt-get install.Na jó az install azt tudom mit jelent.Szóval ennyit értek az ubuntuhoz.Kb:10 hónapja használok linux-ot,azóta átlag HAVONTA!!! újra telepítem a rendszert,az én tudatlanságom miatt.Ezért van szükségem segítségre.Nagyjából ennyi.Köszönöm előre is a segítséget!

kukimukiMegértettem:)! Javaslatom a következő: 1.)terminál megnyit 2.)sudo gedit /etc/fstab (gedit: szövegszerkesztő fstab:fájl rendszer információs állomány sudo:jogosultság megszerzése) 3.)/dev/"HDD azonosítója" /media/"csatolási pont neve" ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0 (új sornak beszúr) (nálam ilyen:/dev/sda1 /media/disk ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0) (a /media/"csatolási pont " könyvtárat létre kell hozni) 4.) fstab mentése 5.) umount -a (minden csatolt kötetet leválaszt) 6.) mount -a (minden csatolást elvégez fstab alapján) Ha minden jól ment csatolja a partíciót illetve induláskor is csatolni fogja. Jó magam is csak 6 hónapja használom igaz napi szinten. Már ubuntun dolgozom illetve laptopon linux mintet használok. Sokat fórumozok és olvasok. Tény hogy az angolra nagyon szükség van:).

SammykaTudsz segíteni úgy hogy felveszel amsn-re vagy kopete-re? A címem:akoslajos@windowslive.com Még így is kínai!

kukimukiSorry nem voltam már gép közelben. Holnap felveszlek és segítek online.

akinek esetleg végkép semmi nem jön össze itt egy biztosan működő 3 kattintásos megoldás: csomagkezelőben leszeditek a mountpy csomagot ami egy ntfs csatoló script. ha felraktátok akkor terminal-ból a "sudo mountpy" parancsal csatol mindent egyszerre. nálam úgy van megcsinálva hogy az asztalon van létrehozva egy szöveges fájl és bele van írva hogy "sudo mountpy", a jobb gomb tulajdonságok menüben pedig be van pipálva a futtatás terminálban vagy mi és ennyi. így minden gép induláskor annyi a dolgom hogy kétszer kattintok a szöveges fájl-ra és megkérdezi futtatás vagy megnyitás, futtatásra nyomok elkéri a jelszót és megjelenik az összes meghajtó szépen sorban az asztalon, így is lehet mindent csatoló "ikont" csinálni :P :)

RETRO05Sokkal egyszerűbb lenne ha beraknád az /etc/fstab fájlba..., és akkor nem kéne még kattintanod sem, hanem minden induláskor automatikusan felcsatolná a meghajtókat! De te tudod..., ha te ennyire szeretsz kattintani! :)

SammykaSammyka! Várom hogy segíts!De nagyon!Kb:holnap 9-kor be lesz kapcsolva a csevegő kliensem!