Üdv! Remélem jó helyre írok. Friss Ubuntu van fent a gépemen, ami egy idő után kifagy. Néha egész gyorsan, néha órákig működik, viszont nem túl kiszámítható a dolog. Valahol mélyen hal meg, mert semmi nem működik, gombokra nem reagál, hang beragad, kép marad ahol van, az animációk is megállnak. Nem létfontosságú, mert van még fent egy Windows XP és egy Zenwalk Linux, de azért érdekelne, hogy mitől csinálja. Alap Ubuntu, 64 bites (32 biten is csinálta, nem ettől függ) Core 2 Duo E4400, 2x1 Gb RAM, Sapphire Radeon 9600XT 128Mb Van még egy TV tuner, más extra hardver nincs. Minden partíció FAT32 vagy ext3. A processzor meleg, mert alapjáraton 50 fok körül mozog, de Zenwalk nem fagy ki tőle, és XP alatt is bírja a Dawn of War-t, úgyhogy a melegedést kizárnám.
Ubuntu 8.10 teljes fagyás
Memtest?
Rendszernaplóban kellene olvasgatni, hogy mivel van gondja olyankor.
Compiz megy? kapcsold ki, lehet azzal van a gond. Frissítéseket felnyomtad? Meg a logok ja..
Frissítek rendszeresen, Compiz nincs bekapcsolva. Illetve nem "kockáztam", ha gyárilag felteszi, akkor van fent. Logokat merre találok?
rainel/var/log vagy rendszer>adminisztráció>rendszernapló
Compiz még lehet bekapcsolva attól hogy kocka nincs. A megjelenítés(?) nél lehet kikapcsolni asszem..
a szöveges terminálokra sem tudsz átváltani? CTRL+ALT+F1 .. CTRL+ALT+F6 / CTRL+ALT+F8 CTRL+ALT+BACKSPACE ki tudja lőni a grafikus munkamenetet? Hálózatban van a gép? ssh-n be tudsz rá lépni? nem mondtad meg hogy indításkor melyik kernelt választod, ilyenkor KELL választani régebbi kernelt sudo bash (hogy legyen egy root shelled) apt-get install kerneloops őneki van egy felhasználói illesztése amely felugró ablakot tesz a képernyő közepére ha a kernellel kapcsolatos hibát észlel. apt-get install apport bug-buddy hibabejelentő eszközök apt-get install xchat és gyere fel a irc.freenode.net-re a #ubuntu-hu csatornára Ha szépen beregisztrálsz privátban is tudnak neked írni: http://freenode.net/faq.shtml#userregistration csinálhatsz belőle xubuntut, hogy kizárhasd a gnome hibáját: apt-get install xubuntu-desktop
Chronosigen: rendszer>beállítások>megjelenítés. már a második beállításnál is van compiz. nekem pl. kihajtogatott-leégő-füstölő menük, ablakok, kocka nélkül. na jó, csak néha. :) az elsőnél van teljesen kikapcsolva. de ha ki van kapcsolva, a cairo-dock csúnya, az emerald meg ki vagyon kapcsolva.
Ez a kerneloops okos dolog. Ha fagy, akkor tényleg fagy, semmilyen gombra nem reagál, nincs Ctrl+Alt+{F[1..12]|Backspace} se. És valóban, a /var/log/messages tartalmaz pár ilyen sort a fagyások után:
Feb 21 15:16:58 gyula-ubuntu64 kernel: [ 599.025338] compiz.real[5844]: segfault at 1ddb4 ip 000000000041024e sp 00007fff7a590550 error 4 in compiz.real[400000+3b000]
Feb 21 15:16:58 gyula-ubuntu64 bonobo-activation-server (rainel-10458): could not associate with desktop session: Failed to connect to socket /tmp/dbus-jLuWD23SqN: A csatlakozás megtagadva
Feb 21 15:17:03 gyula-ubuntu64 exiting on signal 15
Ilyet is találtam:
Feb 27 14:15:53 gyula-ubuntu64 kernel: [ 438.116666] compiz.real[5832] trap stack segment ip:41024e sp:7fff0b260a10 error:0
De ez is gyakori, és nem mindig van ott compiz:
Feb 27 13:12:12 gyula-ubuntu64 kernel: [ 49.344693] canberra-gtk-pl[5864]: segfault at 17a2870 ip 00007faf295409f9 sp 0000000041113c80 error 6 in libpulse.so.0.4.1[7faf29508000+4e000]
Lehet ez videokártya? Vagy HDD? Szabadidőmben próbálkozom vele, ha elfogytak az ötletek, akkor megyek IRC-re. Compiz nélkül egyelőre él, csak ronda.
Nekem nvidia kártya veszett össze az alaplapi integrálttal, akkor produkált ilyen követhetetlen fagyásokat. Kivettem a kártyát, alaplapival tökéletesen megy. Gondolom bios update megoldaná.
Üdv mindenkinek!! :) Tudom nem ide tartozik, de ha vki kopmetens a dologban, tudna nekem segíteni? A "Hogyan telepítsünk DirectX-t Wine-ra?" topicba írtam.. Köszönöm... :)
ChronosHelo! Nekem is lefagyott csomószor most a 10.04 ha jól írom a nevét. S leszedtem a Compiz fusion-t egy 40 perce azót nem fagyott be. Bár a beállítás varázslója még fent van. Lehet hogy tényleg amiatt fagyott volna ki? Rashiro