Sziasztok! Van egy Laptop-om benne egy 80gigás vinyóval! Most arra szeretnék vállalkozni,hogy teljesen "lemosom" a vinyót,és újra telepítem (csak Ubuntu!!!!). A 80gigából most csupán 74,5-öt lát a partícionáló. Van némi forgalmam,hogy mi lehet azon a kb. 6 gigán,de ugye azt sehogy sem tudom elérni! Létezik olyan módszer amivel minden(!) adatot le tudok formázni,és a lehető legnagyobb vinyót kapom? (tehát szeretném eltűntetni,ill. csökkenteni azt az érdekes,sehol sem látható,de mégis foglalt kb. 6gigát) Előre is köszönöm a válaszokat!!!
Formázás!!!!
terminálban: sudo gparted (liveCD alól)
AttisFormázod! Amit csak akarsz... Mellesleg honnan tudod, hogy a vinyód 80 gigás? Honnan tudod, hogy nem látsz 6 gigát? És honnan tudod, hogy 6 giga az, amit nem látsz? Mert, ha vinyóda 80 giga van írva, az nem azt jelenti, hogy annyit is fogsz látni.... Ennek a témának olvass utána. Mondjuk a váltószámokat se hagyd ki, 1024X1024 stb.
visitMásfél éve vettem a gépet.Első telepítéskor még 79,2 gigát írt ki teljes méretnek.Bevallom elég sok op.rendszert kipróbáltam,sok formázás+telepítés,és most már teljes méretnek 74.5gigát ír. A 6gigára pedig írtam,hogy kb.,és a váltószámokkal is tisztában vagyok!!! Olvastam különböző progikról,amik majdnem teljesen leégetik a vinyót,de gondoltam itt is megkérdezem!
AttisÉpp két napja jártam úgy, hogy teljes formázásnál szőrén-szálán eltűntek hőn szeretett bad sector-jaim :) Gondolom a Hitachi-IBM vinyó ismét tud valamit. Valószínű, hogy elrejtette őket, talán volt is "pótszektor", amit beállíthat helyettük. Tök logikus, hogy ezt csak teljes gyalukor merte megtenni, az már fogósabb kérdés, hogy rájöhetett-e biztosan erre a maga kis félvak szemszögéből? :) Mindenesetre remélem, hogy ekkora különbség mellett nálad nem ilyesmi a helyzet, és tényleg csak a szokásos "minden progi mást és mást ír" szindróma egy kis váltószámosdival megkócolva :)