kolinMilyen router? Amúgy nem linuxos probléma, hanem digis! Ma már fel vannak készülve a linuxos felhasználókra, anno még nem voltak, mikor én még digis voltam. A kérdésedre a válasz, igen tud segíteni a digis ügyfélszolgálatos!

giorgioA router TL-WR7400N típusú hívtuk már a routeres technikai támogatás hívószámát, akkor a következő a digi lesz köszi^^

kolinVan Ubuntus beállító program a routerhez kapott CD-n? Vagy rosszul értettem?

kolinNekem is Digi netem van, pontosabban LAN-net PPPoE tipusú Szolgáltató adott egy felhasználói nevet, ami nem(!) DIGINET, hanem pl.: gipszjakab-abc és egy Jelszót ami kis/nagybetűkból és számokból áll. Ezt pontosan írd be. Beírhatod a megadott DNS1 és DNS2 címeket, ha ez is rajta van a szerződéseden.. Mennie kell... Köze sincs az operációs rendszeredhez, lehet Win/Linux/Mac, csak lássa a routeredet, éppen ezért ez nem (csak) Linuxos téma. Ha nagyon elkutyultad a routeren a beállításokat, a rejtett gomb hosszú megnyomásával indítva resetelődik, és gyári értékkkel újra konfigolhatod. A routerhez adott CD-t nem szoktam használni, leírások, és esetleg firmware szoftvere szokott rajta lenni.

majteeTegyük hozzá azt is, hogy a gipszjakab-jelszó párost a routerben kell beállítani (a webes beállítófelület pont megfelel a célnak).

• htbc válaszolt erre.

Htibiés szerintem az sem mindegy hogy optikai kabel saját ip vel, lépcsőház routerrel vagy kábel, átalakitóval! Nekem kábel, ppoeconf a terminálba, és pöccre ment! (jó hogy utánna vissza kellett állitanom a többi beállitást mert elszállt a lan és wan) Az asus router is simán lenyelte a beállitásokat

htbcA fene se tudja hány fajta megvalósítása van. Nálam a gép mellett van az optikai végpont, abból megy a TV-hez a butító csatornák csomagja, a telefon tyúkbele is ide van csomózva és a net is innen megy egy D-link routerbe. Onnan tovább a gépekhez. Ismerősöm tömbházban lakik, ott a lépcsőházból megy három tyúkbél (TV, telefon, net).

HtibiNálunk lépcsőházanként van két egység az optikai kábel feldolgozására. A TV koaxon jön be, net UTP kábel négy erén, és ugyanannek a kábelnek két ere analóggá alakított telefonvonal. A lakásban van egy net/telefon passzív adapter. A TvNetworktől vette a Digi a hálózatot, amit átalakított. Azóta dinamikus IP kiosztás van, és nem kedveli a szolgáltató a routert, mivel feleslegesen "fogja" a kiosztható IP címeket. Állítólag egyfolytában egy hetes kapcsolat után új IP címet ad a rendszerük. Évek óta stabil, és gyors a rendszer, nincs okom panaszra.

majtee"ugyanannek a kábelnek két ere analóggá alakított telefonvonal" Nincs azon semmi 'alakítva': két ér, a nethez nincs használva, a telefon elfér rajta. ""nem kedveli a szolgáltató a routert, mivel feleslegesen "fogja" a kiosztható IP címeket"" Rossz magyarázat. Nem fog az semmit. Egyetlen WAN címe van, amit meg a belsőre kioszt, az a szolgáltató felé nem is látszik.

a mesterElnézést, rosszul fogalmaztam: a telefon IP alapú, ahhoz, hogy analóg telefont működtesse, csak kell átalakító - a lépcsőházi egységben. Mivel az UTP négy ere szabad, persze nem gond rátenni a telefonvonalat. Ha nem gond nekik a folyamatosan felkapcsolt előfizető, miért nem adnak az alapárban fix IP címet? Szolgáltató embere félretájékoztatott, amikor mondta, hogy több az előfizető, mint az általuk kiosztható IP cím? Pesze, hogy nem érdekli a szolgáltatót, hogy a routerem hány gépet szolgál ki, hány belső IP címem van, nem is látja. Ha nem lenne router, csak addig lenne kiosztva az aktuális IP címem, amíg a gépem fel van kapcsolódva, de a felkapcsolódott routert ugyanúgy "látja" a szolgáltató, mintha számítógép lenne.

majteeJa, oké. Így már értem, mit fog. Nos, ha jól tippelem, akkor 7/24-es előfizetésed van, tehát jogod van folyamatosan a neten lenni.

a mesterIgen, 7/24. Azért írtam, hogy nem kedvelik a routereket, de tudomásul veszik...

majteeLegyen az ő bajuk, nem azért fizetek, hogy kedveljenek, hanem azért, hogy szolgáltassanak. (De megjegyzem, hogy nekem még soha nem kommentáltak. :-))

Ennyivel később: 9 év