Üdv! Rövid keresgélés után írom a fórumbejegyzést, úgyhogy ha van valahol máshol is erről szó akkor lehet törölni/áthelyezni nyugodtan. Szóval a gondom a következő: Normál használat mellett néha elakad a zenelejátszás (banshee 1.43/intrepid). Ilyenkor a processzorhasználat hirtelen megugrik több másodpercre és ez alatt nem szól a zene. Le is kaptam prtscr-el. http://ubuntu-pics.de/bild/11519/k__perny__k__p_3_fufs1j.png Jól látható, hogy az amúgy max 1-2%-on lévő pulseaudio igen megugrik, úgy 50% körülire. Próbáltam más lejátszót is (rhythmbox), de azzal is épp ugyan ezt produkálja, így nem hinném, hogy ez a baj. Hogy mikor fordul ez elő azt nehéz megmondani, egyedül azt vettem észre ha véletlenül be van kapcsolva a Compiz, akkor sokkal gyakrabban fordul elő. Remélem tudtok segíteni, mert így elég élvezhetetlen zenét hallgatni. (mondjuk szerencsére nem percenként akad, de akkor is) A Hang beállításoknál minden ALSA-n van. lspci-ből az idevágó rész: 00:0f.0 Audio device: Silicon Integrated Systems [SiS] Azalia Audio Controller

robi_Sok oka lehet az baj. Próbáld ki Audacioussal. Az egyik gépemen nekem is volt egy hasonló problémám, de az előbb említett program megoldotta.

ricsi-pontazkipróbálom, bár azt annyira nem szeretem, mert amikor mozgatom az ablakát, akkor nagyon furán mozog...

robi_és az eltelt 2 perc alatt ez is éppúgy produkálta a hibát...

csak egy tipp: probald meg egy terminalbol elinditani a lejatszot. Igy remelhetoleg vmit kiir hogy mi is van epp...

leltarinduláskor: robi@ubuntu:~$ banshee [Info 11:37:48.417] Running Banshee 1.4.3: [Ubuntu 8.10 (linux-gnu, i486) @ 2009-03-22 07:10:10 UTC] Mirage - Open DB - URI=file:/home/robi/.cache/banshee-mirage/mirage.db,version=3 Mirage - Database version 3 is up to date ** (Banshee:14992): CRITICAL **: bp_get_position: assertion `IS_BANSHEE_PLAYER (player)' failed ** (Banshee:14992): CRITICAL **: bp_get_position: assertion `IS_BANSHEE_PLAYER (player)' failed ** (Banshee:14992): CRITICAL **: bp_get_position: assertion `IS_BANSHEE_PLAYER (player)' failed [Info 11:37:50.999] All services are started 2,332213s [Info 11:37:51.936] nereid Client Started ismét megakadt 1-2 másodpercre, de akkor nem írt ki semmit...

leltarezt találtam: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/pulseaudio/+bug/207135 sajnos nem túl jó az angolom, de lehet ez a probléma nálam is.

robi_baselinux most irt egy blogot a pulseaudio-val kapcsolatban. Lehet hogy neked is segithet az ott leirtakkal. http://ubuntu.hu/blog/blaselinux/howto-pulseaudio-javitas-rendszer-equalizer-tamogatas

robi_Azt tapasztaltam, hogy akármelyik lejátszó ha akadozik szétterhelt gépnél, akkor segít a nice érték mínuszba húzása a Rendszerfigyelőben. Azért írom, mert meglehet, hogy valami zabálja a procit, amikor akad a zene, így legalább közelebb kerülünk :)

PhazeCazt figyeltem meg, hogy hirtelen ugrik fel a processzorhasználat alacsonyról egy magas értékre, és amikor gyors megnézem, hogy mi használja a procit, akkor a pulseaudio az ami 50% körül van... de biztos van igazság abban amit írsz, mert ha fut a compiz akkor sokkal gyakrabban fordul ez elő.

Ennyivel később: egy hónap

most hogy frissítettem Jaunty-ra, nem megakad a zene, hanem egyszer csak elkezd pattogni és csak a pattogás hallható. aztán magától leállítja a zenelejátszót. benéztem a user.log-ba: Apr 29 17:38:10 ubuntu pulseaudio[7273]: module-x11-xsmp.c: X11 session manager not running. Apr 29 17:38:10 ubuntu pulseaudio[7273]: module.c: Failed to load module "module-x11-xsmp" (argument: ""): initialization failed. Apr 30 03:16:05 ubuntu pulseaudio[6471]: module-x11-xsmp.c: X11 session manager not running. Apr 30 03:16:06 ubuntu pulseaudio[6471]: module.c: Failed to load module "module-x11-xsmp" (argument: ""): initialization failed. Apr 30 11:25:16 ubuntu pulseaudio[4911]: module-x11-xsmp.c: X11 session manager not running. Apr 30 11:25:16 ubuntu pulseaudio[4911]: module.c: Failed to load module "module-x11-xsmp" (argument: ""): initialization failed. Apr 30 13:26:01 ubuntu pulseaudio[6764]: module-x11-xsmp.c: X11 session manager not running. Apr 30 13:26:01 ubuntu pulseaudio[6764]: module.c: Failed to load module "module-x11-xsmp" (argument: ""): initialization failed. Apr 30 14:36:59 ubuntu pulseaudio[6502]: module-x11-xsmp.c: X11 session manager not running. Apr 30 14:36:59 ubuntu pulseaudio[6502]: module.c: Failed to load module "module-x11-xsmp" (argument: ""): initialization failed. Apr 30 14:46:28 ubuntu pulseaudio[6502]: cpulimit.c: Received request to terminate due to CPU overload. Apr 30 14:46:52 ubuntu pulseaudio[7975]: main.c: Called SUID root and real-time and/or high-priority scheduling was requested in the configuration. However, we lack the necessary privileges: Apr 30 14:46:52 ubuntu pulseaudio[7975]: main.c: We are not in group 'pulse-rt', PolicyKit refuse to grant us the requested privileges and we have no increase RLIMIT_NICE/RLIMIT_RTPRIO resource limits. Apr 30 14:46:52 ubuntu pulseaudio[7975]: main.c: For enabling real-time/high-priority scheduling please acquire the appropriate PolicyKit privileges, or become a member of 'pulse-rt', or increase the RLIMIT_NICE/RLIMIT_RTPRIO resource limits for this user. Apr 30 14:48:32 ubuntu pulseaudio[7978]: cpulimit.c: Received request to terminate due to CPU overload. Apr 30 14:48:45 ubuntu pulseaudio[8758]: main.c: Called SUID root and real-time and/or high-priority scheduling was requested in the configuration. However, we lack the necessary privileges: Apr 30 14:48:45 ubuntu pulseaudio[8758]: main.c: We are not in group 'pulse-rt', PolicyKit refuse to grant us the requested privileges and we have no increase RLIMIT_NICE/RLIMIT_RTPRIO resource limits. Apr 30 14:48:45 ubuntu pulseaudio[8758]: main.c: For enabling real-time/high-priority scheduling please acquire the appropriate PolicyKit privileges, or become a member of 'pulse-rt', or increase the RLIMIT_NICE/RLIMIT_RTPRIO resource limits for this user. Apr 30 15:36:27 ubuntu pulseaudio[6457]: module-x11-xsmp.c: X11 session manager not running. Apr 30 15:36:28 ubuntu pulseaudio[6457]: module.c: Failed to load module "module-x11-xsmp" (argument: ""): initialization failed. Apr 30 15:55:43 ubuntu pulseaudio[6457]: cpulimit.c: Received request to terminate due to CPU overload. Azért nehogy ne lehessen egy 2GHz-es kétmagos gépen egyszerre netezni zenétlejátszani meg pl frissítéseket telepíteni...

Ha mp3 kiterjesztésű a zene, akkor egy ideiglenes megoldás terminálba telepíteni az mp3blaster nevezetű programot, és azon zenét hallgatni. Terminálos programmal még sose volt semmilyen problémém, remélem, neked se lesz... A realplayert kipróbáltad már linuxon? Az is egy jó kis program...

Sirálykaén még mindig nem a a lejátszó programban keresném a hibát...

végül most rászántam magam és legyalultam a pulseaudiot ezen leírás alapján: http://www.ubuntugeek.com/how-to-remove-pulse-audio-ubuntu-810-intrepid-ibex.html és láss csodát újraindítás után tökéletesen működik, a probléma megszűnt, pedig jól lestrapáltam a gépet :)

Ennyivel később: 10 nap

robi_Megkérdezhetem az utolsó lépés-nél mit kell csinálni? A többi sikerült, de az utolsót nem értem.

adikosaIgaz hogy ez Jaunty-ra van, de itt van egy masik verzio is: http://ubuntu.hu/forum/leirasok-dokumentaciok/ubuntu-jaunty-pulseaudio-kikapcsolasa