Terminálban a következő módon tudod nagyon egyszerűen: Kideríted, hogy épp melyik kernelt használod. Azt célszerű lesz meghagyni, mivel anélkül nem indul a rendszer :) erre szolgál az uname -r parancs. Ezután kilistázod a boot-mappában lévő kerneleket: cd /boot enter ls vmlinuz* Aztán így távolítod el azokat, amelyek már nem kellenek: sudo apt-get remove linux-image-verziószám-generic linux-image-verziószám2-generic Arra figyelj oda, hogy a jelenlegit, meg az eggyel előző számú kernelt hagyd fent, jól jöhet még ha valami gáz történik a későbbiekben. Eztán már csak frissíteni kell a grubot: sudo update-grub Sok sikert hozzá :)

gyarakilaszloGyenge angol tudásommal azt vettem ki, hogy az Ubuntu Tweak 0.5.0 csak 9.10-es disztróval működik. Igaz ez? Van esetleg régebbi verzió régebbi disztrókra?

• [törölve]

NyamciÚgytűnik, a 0.5.0 már csak Karmic-kal megy - különben már rég frissítenie kellett volna repo-ból...

Én olyat csináltam, hogy nagyon kellett az nvidia zárt meghajtó és mindet letöröltem, ami nem 2.6.24-24 volt. Ennek helyességét onnan következtettem ki, hogy a csomagkezelőben az nvidia glx-re ezt a kernelt írta ki. Aztán lehet, hogy egy vadtulok voltam, de most működik a zárt meghajtó, de vacakol a billentyűzet. Persze fogalmam sincs, hogy kell-e nekem ez a zárt meghajtó, mert egy MX400-zal nem megy sárkányt ölni az ember... A legfrissebb kernel 26 volt (mert ez 8.04). Majd kiderül, mennyire voltam okos.

A fentiek alapján a synaptic csomagkezelővel töröltem a régi kerneleket kb. négyet, de a grubból nem tüntek el! Ugyanúgy felsorolja az összeset. Milyen lépést hagytam ki? Vagy mi lehet a gond?

Nekem multkor meghalt az új kernel, azóta az 1-el régebbi verzióval üzemel a gépem, szerintem teljesen felesleges letörölni...

NyamciSzia. Valószínűleg még nem töröltél mindent. Ugyanis szokott lenni mindegyik kernelhez 2 header, illetve 1 image. Írd be a Synaptic keresőjébe (Ctrl+F) a kernelszám elejét, Karmicon 2.6.31. Ott fel lesz sorolva minden lényeges, csak arra figyelj, hogy a legújabbat hagyd fenn (én a legutóbbi kettőt szoktam).

Köszönöm a választ! Időközben sikerült a problémát megoldanom a Ubuntu Tweakkel. Viszont a synapticban a kijelölés teljes eltávolítása menüpontot választottam! Ezért, így nem a teljes függésékeket kellett volna letörölnie? Na mindegy. Csak ez zavaros egy kicsit. Egyébként nálam békén hagyta a legfrissebb kernelt, flottul működik minden és csak jobb így a grub.

NyamciBocsásd meg nekem, de a legérthetőbben itt van leírva : http://ubuntu.hu/node/13596#7 . Remélem ezen leírás alapján már tudod, hogy mit hagytál ki :) .

NyamciÉn eléggé gyáva vagyok, mert már volt egy-két rendszer összeomlásom, úgyhogy megkérdezném: Ugye, jól csinálom? http://kepfeltoltes.hu/100121/K_perny_k_p_www.kepfeltoltes.hu_.png

neoxxxSzerintem jó! Csak sokan azt írják, hogy célszerű megtartani az 1el korábbi kernelt is! Pont a bonyodalmak elkerülése végett.

NyamciVégülis vissza lehet telepíteni vész esetén. Törlés! Ami a másik, én 17-est használok, tehát a 16-os is mehet a kukába. Vész esetén vissza telepítés.

neoxxxCsakhogy éppen vész esetén nem fogod tudni egyszerűen visszatelepíteni, mert nem lesz hozzá rendszered :)

• jkop válaszolt erre.

Nyamci+1 A hétvégén pont emiatt szívtam... Legalább egy korábbit érdemes megtartani.

gömbi+1. Ha azt írjuk tartsd meg az eggyel régebbit is, akkor nem véletlenül írjuk azt, hogy tartsd meg az eggyel régebbit is. Hanem mert kellhet, és ha letörlöd, akkor nem lesz, és telepíteni se fogod tudni.