Rendszer átlagos terhelése Lucid Lynx ( MEGOLDVA )
Szerintem ne az átlagos terhelést nézegesd, hanem azt, hogy milyen gyors a rendszer. Ha ugyanolyan vagy gyorsabb: akkor szuper! Ha lassabb, akkor el lehet kezdeni keresgélni, de csak akkor, ha számottevő a lassulás. Egyébként nem ugyan azokat a programverziókat használod, ez okozhat nagyobb terhelést és némi örömöt afelett, hogy újabb funkciókat érhetsz el :) A top-ba egyébként több minden belejátszik, de hangsúlyos a proci és a ram. Nagyjából azt jelenti az ott látható első érték, hogy az utolsó 1 percben ennyi db program várt arra, hogy futhasson a processzoron. Ha valamiért ez magas akkor tovább kell vizsgálni. Okozhatja a memória fogyása (ezt láthatod a top-ban). Okozhatja a proci terhelése, illetve diszk lassúság is. Ha hálózaton keresztül futnak dolgot, akkor hálózat lassúság is okozhat magas load értéket. Utóbbi nálad nem valószínű. Érdemes még ránézni arra is, hogy milyen a proci és annak megfelelő rendszer van-e telepítve. Itt a 32 bit kontra 64 bit kérdésre gondolok. Több proci vagy procimag esetén nem teljesen mindegy a 4 GB RAM fizikai elhelyezése a gépben.
KálmánbátyámIgen..kezdünk arra menni...hogy mi harminc.. Szóval : kiraktam a panelra a Rendszergfigyelőt. Beállításoknál beadtam :Processzor, Memória, Hálózat, Terhelés ( Beállításoknál a pipát be. ) Ezeket szeretem látni. Elvannak ott működés közben ugye a panelon, mini-grafikonként, ha rájuk húzom az egeret, akkor viszont számszerű értéket is mutat. Jelenleg : Proci 4%, Memória : 9% használatban, 28 %gyorsítótár, Hálózat :Fogadás/Küldés 0 bájt, Rendszer átlagos terhelése : 1,2 -és ezt így írja pontosan. Az első 3 érték a Jaunty-n is nagyjából ennyi.. de az utolsó többnyire 0, vagy 0,1 ! És ez ütött szöget a fejembe: Itt a Lucid-on miért 10-12-szeres az átlagos terhelés.? És gond-e ez ? Azért kérdezem mert gőzöm sincs, mit mér, és mit ért alatta...? Köszi a linket, részletesen átértékelem , ami nem lesz egyszerű, tekintettel hogy a web-es fordításra vagyok utalva, vagy esetleg az élettársamra, aki beszél ugyan angolul, de az irodalmi angolt, és ilyenkor nem tudom, melyik fordításon röhögjek jobban... Szóval ez az izé már kezd nálam olyan érdekes lenni, mint a kisliba, aki állandóan iszik, és sose jár pisilni.. de azért kösz a türelmeteket.
Akkor most erről beszélgettek? http://ubuntuone.com/p/HVO/
Ez a hülyeség amúgy mérvadó? Mert, ha igen akkor nálam 0,21-0,33 között van.
Kicsit feljebb belinkeltem egy terjedelmes leírást arról , mi is az átlagos rendszerterhelés (avarage load) . Pihent aggyal átrágtam magam rajta , így ' nagyjából' kapisgálom mi is ez. De azt még mindig nem tudom milyen értékek jók, és milyenek nem. Szóval még mindig a " mennyi? harminc" ....
KálmánbátyámSzerintem ez a mervado a temaban (idezet a "man uptime"-bol): System load averages is the average number of processes that are either in a runnable or uninterruptable state. A process in a runnable state is either using the CPU or waiting to use the CPU. A process in unin‐ terruptable state is waiting for some I/O access, eg waiting for disk. Tehat egy futo processz epp a CPU-ra var, hogy csinaljon valamit, vagy valamilyen IO muveletet akar vegezni (pl. a vinyon bizgetni egy filet). Vagyis ez az ertek jelen esetben nem a CPU hasznalata miatt nagyobb (fentebb irtatok hogy a top-ban nem latszik kiugro CPU load) hanem vmilyen IO muvelet miatt.
kybersasaz elején írtad hogy lomhábbnak tűnik, ezt én is tapasztaltam de amint bezárom a rendszerfigyelőt, megszűnik. és pendrive-os rendszer mindig is lassabb lesz egy vinyóra telepítettnél (szerintem!!) alapból az egész témát nem igazán értem, egész új gép amin teszteled, működik? működik, többet eszik? újabb az előzőnél fejlődött ahogy újabb lesz valamivel növekszik a minimum követelmény is (szintén csak szerintem!!)
lacirtaKöszi, hogy próbálsz felhomályosítani. Szóvala az iotop ezt adja : (először látok ilyet, gőzöm sincs, mi micsoda..) Total DISK READ: 0.00 B/s | Total DISK WRITE: 0.00 B/s TID PRIO USER DISK READ DISK WRITE SWAPIN IO> COMMAND 1024 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? console-k~-no-daemon 1 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? init 2 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [kthreadd] 3 rt/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [migration/0] 4 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [ksoftirqd/0] 5 rt/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [watchdog/0] 6 rt/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [migration/1] 7 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [ksoftirqd/1] 8 rt/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [watchdog/1] 9 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [events/0] 10 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [events/1] 11 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [cpuset] 12 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [khelper] 13 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [netns] 14 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [async/mgr] 15 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [pm] 1040 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? console-k~-no-daemon 17 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [sync_supers] 18 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [bdi-default] 19 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [kintegrityd/0] 20 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [kintegrityd/1] 21 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [kblockd/0] 22 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [kblockd/1] 23 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [kacpid] 24 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [kacpi_notify] 25 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [kacpi_hotplug] 26 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [ata/0] 27 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [ata/1] 28 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [ata_aux] 29 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [ksuspend_usbd] 30 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [khubd] 31 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [kseriod] 32 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [kmmcd] 1057 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? console-k~-no-daemon 1058 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? console-k~-no-daemon 35 be/4 root 0.00 B/s 0.00 B/s ?unavailable? [khungtaskd] CONFIG_TASK_DELAY_ACCT not enabled in kernel, cannot determine SWAPIN and IO %
[törölve]
kybersasHát, a tünet engem arra az esetemre emlékeztet, amikor valami mérsékelten bugos háttérfolyamat végtelen ciklusban lövöldözött fel rövid ideig futó parancsfájlokat. Ezek túl rövid ideig futottak ahhoz, hogy a gnome rendszerfigyelő kiírja őket, de a terhelés megugrasztására alkalmasak voltak. Mindenképpen a "ps aux" kimenetét kellene böngészni (sőt: fájlba irányítani és pastelni valami pastebinre), ez kiírja az adott időben futó folyamatok nevét és parancssorát, ebből már el lehet indulni. Ja, és a lényeg: ha a terhelés tartósan 0,5 felett van (ezt a számot ne terjesszétek szentírásként, nem az!), miközben "nem csinálsz semmit", az több mint gyanús. A semmittevés nem indokol ennyinél több processzorhasználatot (régebbi gépeken se). Hogy miért lehet ez gond: romlik a felhasználói élmény, lassabbnak érződik a gép - mintha egy vírusos Windows előtt ülnél :), és hát az áramfogyasztás is a normális tartomány tetejéhez, mintsem aljához lesz közelebb.
[törölve]
KálmánbátyámAz alacsony értékek a jók :)
[törölve]Köszönöm. Szóval kezdőként jól látom én, hogy itt valami nem igazán stimmel. Lassúbbnak is tűnik, mint amit a Jaunty-tól másfél év alatt megszoktam. Kicsit pakoltam a rendszerre, testreszabtam, pdf-szerkesztő. cheese, skype, amsn, guvcview, gnome-baker, ubuntu-tweak, samsung-driver a nyomtatóhoz...ez-az... amik kialakultak hogy irodai használatra kellenek. És azt gyanítom, hogy ezek esetleg valamelyike csinálja a gubancot. És hónapok óta " legelészek " vele, és sehogy se boldogultam, azért tettem fel a kérdést. Az lenne ugye a problémám, hogy az én kezdő tudásommal hogy a fenébe tudnám tettenérni ?