Sziasztok! Régi windowsosként abszolút kezdő vagyok a linux világában. A dolog úgy kezdődött, hogy vettem egy költségtakarékos, abszolút alapszintű notit. Lenovo G505, 59-390274 (AMD E1-2100, 2GB, 500 GB, Integrated Graphics (Radeon 8210). Persze csak a "vasat" vettem meg, oprendszer nélkül. Úgy gondoltam, mostanra talán a linux is felfejlődött annyira hogy egy ilyen alapszintű gépre teljesen megfelelő lehet. Kipróbáltam többféle változatot. A Linux Mint 16 sajnos nem települt, videokártya hibaüzenettel leállt a telepítés. A Mint 13 32 bites verziója települt, de hibásan működik, video lejátszás abszolút rossz (VLC pld. csak állóképet ad, hang torz) Próbálkoztam az ubuntuval, a 13.10 desktop amd64 sajna a telepítés elején elakad (a nyelv kiválasztásig jutok el, utána a DVD meghajtó leáll). Viszont az ubuntu 12.04 szépen települt, szinte minden jól működik, még a mobilnetes modem is (Huawei E3131 T-mobile) is némi hezitálás után felismerte illetve elfogadta és működik. Egy gondom van még, de az elég nagy: a kijelző fényerejét nem tudom állítani. A billentyűzeten a funkciógombok között fel van tüntetve a fényerő növelés/csökkentés. A program érzékeli, mert megnyitja a kis ablakot amelyben látom hogy nőne vagy csökkenne a fényerő, de ténylegesen nem hajtja végre. És ez bizony nagy baj, mert most szerintem a maximális fényerőn megy, és nem akarom szétégetni a szemem. Nem tudom lenne-e valakinek ötlete, megoldási javaslata erre. Ha ez a gondom megoldódna, akkor általános célokra teljesen megfelelő lenne ez a szerény képességekkel rendelkező kis gép. Előre is köszönettel: laci

Ezt leltem: G580-on elvileg ez működött, hátha itt is: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2061653 A lényeg belőle: Nyitsz egy terminált (Ctrl+T) beírod:

gksu gedit /etc/default/grub
Megadod a telepítéskor megadott jelszavad A megnyíló fájlban megkeresed ezt a sort: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" kicseréled erre: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="acpi_backlight=vendor" Elmented a fájlt, és visszakapod a terminál ablakban a promptot. Beírod:
sudo update-grub
Ha a parancs hibátlanul lefutott, reboot és elvileg műxenie kellene a dolognak.

Kittus2De benne lehet hagyni a jelenlegi opciót is (a Grub beállításában). A Radeon-hoz nem kellene zárt driver? Találtam egy ilyet is: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-lts-raring/+bug/1249302 Ha jól látom, itt a zárt driver-t javasolják a fényerőre. Szóval valószínű, hogy minden tapasztalt probléma ahhoz köthető (annak hiányához). Gondolom a nyílt még nem ért el ehhez a modellhez, hiszen viszonylag új. Egy személyes megjegyzés: remélem ez változni fog, de jelenleg az AMD zárt driver támogatása a legrosszabb a videokártyák közül. Olyat is olvastam, hogy egyes modelleknél, melyekre még épp elérhető a zárt driver, de működik a nyílt is, az utóbbi jobban teljesít.

lev258A Radeonhoz sosem árt a zárt driver. :) A linkben arról is szó van, hogy működhet az acpi_backlight=vendor is. :) Sajnos tesztelni nemigen van módomban, h melyik a jobb megoldás, mert nincsen ilyen gépem, ezért nem tudok bővebben nyilatkozni a dologról... Ha a zárt driver megoldja, akkor vélhetően az, bár ahogy te is írod, koránt sem biztos. :) Annyit tudok, hogy a HD 7750 jól műxik Archon és Debianon a zárt driverrel (jobb, mint a nyílt), bár sztem lehetne még mit csiszolgatni rajta. :)

Ennyivel később: 21 nap

Kittus2Nagyon szépen köszönöm a segítségeket. Először is elnézést kérek a késői válaszért, sok minden történt/összejött. A lényeg: a javasolt dolgokat mind végigpróbáltam, de sajnos egyik sem oldotta meg a problémát, a program szépen mutatta hogy szabályzom a fényerőt, de a gép nem hajtotta végre. Végül többféle linuxot kipróbáltam, volt ami települt, volt ami nem, a lényeg mindegyiknél a probléma továbbra is fennállt. De végülis happy and a sztori vége, mert számtalan újratelepítés, szoftver frissítés után, egyszercsak megjavult, tudom szabályozni a fényerőt!!! Igaz, hogy ha agyoncsapnának sem tudnám megmondani hogy mitől javult meg, de most már lassan két hete jól működik. A 12.04 LTS verzió van feltelepítve, és ahogy teszteltem, a gép minden funkciója szépen működik. Emiatt azt hiszem jó ideig maradok ennél a verziónál, a dizájnja kimondottan tetszik, és itt a közösségi élet, és a segítőkészség még jobban. Mégegyszer köszönöm a segítségeteket. De azért hogy ne legyek probléma nélkül..... a családban esedékes volt egy másik gépcsere is, és gondoltam egy merészet, azon is legyen linux.... Így került még egy Lenovo G505 (mert azért az egy jó ár/érték arányos gép és már ismerem is valamennyire) de itt meg az ubuntu telepítésekor akadtam el, mert nem látja a wines partíciókat, azt mondja, hogy nincs a gépen oprendszer, a vinyót egyetlen összefüggő partíciónak látja. Itt nem merek továbblépni mert gondolom akkor a wint legyalulná. Jelenleg itt tartok, de erre még nem kérek segítséget, mert olvasom, már más megkérdezte, majd azokat a javaslatokat megpróbálom követni.

hillmanTipp: Állítsd le rendesen a windózt. Fast és secure boot opciókat nem árt kikapcsolni, hogy a fájlrendszer is rendesen leálljon. Utána próbáld meg a telepítést újra.

Ubuntu alatt a fényerőszabályozód működik? http://sugo.ubuntu.hu/11.10/power-brighter.html

KimariteLegalul van egy boot-olható Lenovo-s diagnosztikai CD linux alá. Nem ismerem :), de próbáld ki: http://support.lenovo.com/en_US/downloads/detail.page?&DocID=DS035826 G505-re is jó: http://download.lenovo.com/ibmdl/pub/pc/pccbbs/thinkvantage_en/linux-bootable-cd-2103639.txt Egy dmesg parancsot is le lehetne futtatni, miután nyomogattad a fényerőállító billentyűket, kimenet a pastebin.com-ra, linkje ide.

Ennyivel később: 20 nap

Kimariteismét elnézést kérek a lassú reakcióért, de történt egy-s más. A fényerő problémára kipróbáltam a javasoltakat, nem igazán voltak hatásosak, végül a fórumon többfelé olvasgatva, grimpitch leírása bizonyult hatásosnak, a sys/class/backlight könyvtárban, megkerestem a max brightness fájlt, és annak tartalmának módosításával sikerült beállítani illetőleg szabályozhatóvá vált a fényerő. Viszont később, "magától" is megoldódott a probléma, többszöri újratelepítés után, zárt ATI drivert tudtam letölteni a gépre, és azóta mindenféle manipuláció nélkül a fényerő jól szabályozható lett. Így ez probléma megoldódott. A másik dolog, a win7 mellé telepítés is megoldódott. Ott az volt a gondom, hogy a win telepítése után, az ubuntu 12.04 LTS telepítője, nem látta a wint telepítve, az egész vinyót üresnek látta. Végül nekem az lett a megoldás, hogy elsőre a linuxot telepítettem (de a linux telepítése előtt, a linux particionálójával az első partíciót (sda1) a windows számára hoztam létre. A merevlemezen annyit hagytam csak meg, amennyit összesen a linuxnak szántam. (folyt. köv.)

hillmanA windows/linux egy gépre telepítése, ahogy nekem sikerült, inkább kimásolom a leírásomat (Lenovo G505, win7/ubuntu 12.04 LTS) Megjegyzés2: előfordulhat olyan eset, hogy a Windows telepítés után, a Linux telepítésekor, a Linux lemezkezelője, nem látja a merevlemezen a már feltelepített Windows-t, az egész lemezt egybefüggően, egy partícónak látja. Ha így telepítenénk a Linuxot, az nyilvánvalóan tönkretenné a már feltelepített Windows-t. Ebben az esetben más módszer lehet a célravezető: kezdjük a Linux telepítésével. Ekkor a merevlemez partícionálását a Linux telepítőjével fogjuk végezni, mégpedig így: létrehozzuk az első partíciót (sda1) és szabadon hagyjuk (a Windows-nak, mérete akkora legyen, hogy elférjen rajta maga a Windows plusz a tárolni kívánt fájlok is). Ezután a következő partíció (sda2) a Linux swap file-nak lesz létrehozva (cserehely, mérete kb. akkora mint a RAM mérete – max. 5 GB). A következő partíció (sda3) a Linux-disztribúciónak lesz létrehozva, ext4 fájlrendszerrel, mérete max. 20 GB legyen. Csatolási pont: / . A következő partíció (sda4) a Linux alatti, felhasználói fájlok és állományok helye lesz, mérete a merevlemezen rendelkezésre álló helytől függ. Fájlrendszere ext4, csatolási pont /home. Ezután hagyjuk a Linux telepítőt végigfutni. A Linux telepítése után, most jön a Windows telepítése, a Win telepítőlemez behelyezésével. Amikor eljut a Win telepítő oda, hogy a merevlemezen hova települjön, első lépésként töröljük a szabadon hagyott partíciót (a Linux telepítésekor, a Windows részére létrehozott, sda1 partíciót). Ezután hozzunk létre a Win részére egy elsődleges partíciót (Win 7 esetén kb. 80 GB), és erre telepítsük a Windows-t. (a lemezen még szabadon maradt helyből, már a windows lemezkezelőjével hozunk létre egy meghajtót, a Win alatt használni kívánt fájloknak, állományoknak). Ezután hagyjuk a Win telepítőt végigfutni. Ha mindent így csinálunk, kis szerencsével, mind a Windows, mind a Linux indítható lesz a gépen, a bekapcsolás után szinte azonnal megjelenő GRUB ablakában, a menüből kiválasztva (első sorban a Linux, alatta a Windows, és ha nem avatkozunk be, pár másodperc várakozás után indul a Linux betöltése). Előfordulhat, hogy ezután a Linux nem tud betöltődni. Ez esetben újra kell telepíteni. Újra telepítéskor a Linux lemezkezelője látni fogja a már előzőleg létrehozott partíciókat, itt tehát ne változtassunk, ezekre a partíciókra telepítsük a Linuxot újra. Ezek után remélhetőleg mind a Windows, mind a Linux indítható lesz a gépen, a GRUB ablakában való kiválasztással. Hát nekem sok szenvedéssel, sok próbálgatással/újratelepítéssel, két gépen is szépen összejött, már tesztelgetem őket napok óta.

hillmanKöszönjük a leírást. Még annyit tennék hozzá, hogy A Linux rendszerbetöltő/választó menü (Grand Unified Bootloader) láthatóságára a "GRUB2 újratelepítése" is jó megoldás a Windows későbbi telepítése után. Valamint a fényerő gondokra a sys/class/backlight értékbeküldés vagy szerkesztgetés segít igen, az elmondottakon kívül (zárt driver telepítés).

Ennyivel később: 8 év