Előzmény. Egy kis ünnepi és ünnepek előtti fejlesztéssel elkészült a Systemback következő főbb verziója is, az 1.2.0-s. Nagyon sok minden módosításra került a kódban, ami új funkciókat meg számos hibajavítást és optimalizálást takar. Bekerült pár új beállítási lehetőség és egy beállítások menüpont, ezzel együtt pedig újra lett definiálva a konfigurációs fájl is (amiben a beállítások vannak rögzítve). Időközben fény derült pár kritikus hibára az 1.1.3-as verzióban, de azt már nem akartam frissíteni, így csak ajánlani tudom, hogy térjetek át erre az újabbra. A kompatibilitási fejlesztések (memóriakártyák támogatása, jobb UEFI támogatás és jobb együttműködés az újabb Ubuntu kiadásokkal) miatt ez egyébként is elég jó ötlet. :-) Ha bármi hibát tapasztaltok, vagy csak van valamilyen javaslatotok, ötletetek, írjatok bátran. :-) Ha segíteni szeretnétek a program honosításában, akkor azt is szívesen veszem. Jelenleg a magyar és a legfrissebb, indonéz nyelvi csomag teljes, az összes többiben kisebb-nagyobb hiányosságok találhatóak. A Systemback telepítéséhez és frissen tartásához érdemes felvenni a PPA tárolóját:

sudo add-apt-repository ppa:nemh/systemback
sudo apt-get update
sudo apt-get install systemback
Valamint az általános telepítőfájlok és a forráskód elérhető a SourceForge oldalán. Viszont az új verzió csak Ubuntu 14.04-től felfele érhető el, mivel Qt 5.2-es függőséggel rendelkezik. Ez azt is jelenti, hogy a Debiannak is csak a testing ágával kompatibilis jelenleg.

Nekem ma frissítésként települt és remek.

Üdv. Krisztián ! A SourceForge oldaláról letölthető csomag, 5 .deb fájlt, (és 1 Gambas mappát) tartalmaz. Az egyik telepített rendszeremen (LM-13) lévő Systemback, ebből az 5-ből, viszont csak 3-mat. (a Synaptic tanúsága szerint ) A Systemback, e 3-al is kifogás nélkül működik ! Kérdésem: a másik 2-re, (a linken ? jelölt) szükség van e ? És ha igen, milyen esetben ? http://kepfeltoltes.hu/150206/K_perny_k_p__www.kepfeltoltes.hu_.png

lala2Nincs szükség azokra csak ha Qt4-es felületet szeretnél (mert mondjuk KDE-t használsz).

Ennyivel később: 16 nap

Debian Jessie-n LiveUSB készítésekor nem aktívak konvertálás ISO-vá valamint a kiírás USB-re. Szerencére ha a beállításokban be van pipálva az automatikus ISO készítés úgy megcsinálja azt. *Szerk.: Már nem csinálja meg az ISO-t. Először azt hittem azért mert kevés ahely. Adtam neki egy nagy ext4 es merevlemezt de csak a home-ba akarja ott meg csak az sblive-nak van hely.

XubuntuuuA kezdőoldalon a jobb felsőben a /home van megadva? Munkakönyvtár, mentés helye? Állítgass át mindent a nagy Ext4 partícióra, és úgy próbáld.

XubuntuuuAnnak sem lesz elég egy idő után. És egészen biztos, hogy kevés a hely hozzá, mert azon kívül még a kép méretével lehetnek problémák (4 GB-os határ). A "Kiírás céleszközre" gomb akkor aktív ha egy elkészült kép és egy céleszköz ki van választva. Nem látok a kódban semmi olyat ami ezt meggátolhatná.

KendekPedig már vagy 100 alkalommal használtam a systemback-et és ez eddig nem volt probléma Ubuntu alapokon. Most használnám először Debianon. Nincs 3GB se a mérete és 15GB hely van hozzá.

XubuntuuuÉs ha becsatolod a home alá valahova azt a merevlemezt (mount)?

XubuntuuuFura. Megpróbálom majd reprodukálni ezt a problémát, bár egyébként nem jelezte még senki más. Az érdekes az, hogy a konvertáláshoz a gomb ugyanazt csekkolja mint mikor közvetlen készül a .iso kép. Milyen fájlrendszert használsz? Esetleg problémák lehetnek a szabad hely felderítésével. Én a grafikus felület kirajzolásánál is tapasztaltam anomáliákat Debian alatt (a GNOME miatt). Néha nem rajzol ki egyes frissítéseket, mint például, hogy egy gomb aktívvá válik. Bár ennek kevesebb az esélye nálad mert a törlés gombbal nincsen probléma. De azért megpróbálhatod az egeret átmozgatni fölötte, illetve az ablakot odébb helyezni.

KendekKészítettem egy Linux Mint virtuális gépet. Ahhoz csatoltam a Debian virtuális gép lemezét. Átmásoltam a Debianról a Mintre az sblive filet. http://i.imgur.com/gspLFTU.png És ott alakítottam át ISO-vá. A hiba nem az én készülékemben van.

XubuntuuuMeg fogom nézni, Debian 8-as virtuális tesztgépem nekem is van. De igaz, hogy mostanában nem teszteltem rajta a Live készítést és konvertálást, szóval bármi is lehet.

Kendeka jól emlékszem az install pack-ot telepítettem innen: http://sourceforge.net/projects/systemback/files/1.2.0_stable/

XubuntuuuOké, én a daily csomagokkal nézem amint a mostani feltöltésem elkészül. Kicsit el vagyok csúszva az 1.2.1-es verzióval, úgyhogy gyorsan csekkolom, hogy tudom-e reprodukálni ezt a problémát. Most már számos hibajavítást meg teljesítménybeli és memóriakezelési optimalizálást besuvasztottam, úgyhogy lassan ki kéne adni.

XubuntuuuElsőre azt mondanám, hogy nem tudom reprodukálni a problémát: teszt_1 De úgy tűnik, hogy másodjára sem állíthatok mást: teszt_2 Viszont a gombok legfrissebb állapotának kirajzolásával vannak gondok. Van, hogy csak akkor látszik az aktív állapot mikor az egérmutatót áthúzom felette. Bár ezzel egyelőre nem tudok mit kezdeni, tekintve, hogy a GNOME-on (és a Cinnamon-on) kívül (gondolom Mutter probléma) mindenhol máshol jó. Szóval biztosan van valami probléma nálad, de egyelőre nem tudom, hogy mi. Mint mondtam, a kiírás is akkor lesz aktív ha egy eszköz és egy kép ki van választva. Nincs olyan ami ebben az esetben visszatarthatná a gomb aktívvá tételét, csak ennyi feltételnek kell teljesülnie.

XubuntuuuHát jól van, egyelőre már mindegy. Csekkold le majd az új verzióval is (1.2.1), azt a mai nap folyamán még kiadom. Ha azzal sem jó valamilyen oknál fogva, akkor majd nekiállok feltelepíteni egy friss Debian-t KDE asztali környezettel. Bár annak e tekintetben nem lehet semmi jelentősége sem.

KendekVan olyan egy soros scripted, ami a rendszerről a felhasználó beállításaival live iso-t készít?