simike Akkor olvasd el légy oly kedves a hozzászólást, amire válaszoltál!
Csak te tudod, hogy mit és hogyan módosítottál a rendszeren, te tudod megmutatni, mi annak a fájlnak a jelenlegi tartalma, amit piszkáltál. Csak te tudod megadni a kért parancskimeneteket, nem adtad.
Nem vagyunk ott a gépednél. Ezért bizonyos dolgokat csak te tudsz, ha nem árulod őket el, az senki másnak nem lehet a hibája.
Olyat se illik csinálni, hogy nyitsz egy témát, aztán a felénél azt írod, mindegy, jó ez így, majd nyomogatom az entert.
Elsősorban neked kell akarni a megoldást és mindent megtenni érte. Ha szükséges, akkor bővíteni hozzá jelenkegi ismereteidet. Az nagyon helytelen hozzáállás, hogy nehogy azt mondjátok nekem, hogy buta vagyok, mert azon felmérgelem magam.
Nem is mond senki ilyet, de butaságot mindenki csinál néha. Például parancskimenetet lefényképez, körbevág, aztán fényképként betesz egy hozzászólásba, ahelyett, hogy fogná a karakteres tartalmat és egyszerűen szövegként beillesztené.
Próbáld meg néha egy picit a túloldan ülő és neked segíteni próbálók helyébe képzelni, tiszteld az idejüket, energiájukat és tudásukat, melyet ingyen rád, az általad felvetett problémára áldoznak!

csuhas32 "fényképként betesz egy hozzászólásba, ahelyett, hogy fogná a karakteres tartalmat és egyszerűen szövegként beillesztené"

Egy tabletten internetezem. A windowson, vagy a pendrive-linuxon nincsen regem.

Egyébként meg belefáradtam ebbe az egészbe. Nem tudtok segíteni, ezért aztán belém köttök. Ezt most itt abbahagyom. Zárható a topik. Nem jövök ide többet közétek!

simike a pendrive-linuxon nincsen regem.

😱

simike Nem tudtok segíteni, ezért aztán belém köttök.

Nehéz.
      Most csináltam neked (csak neked!) egy videót.

• Szerkesztve

csuhas32 Megpróbáltam a kevés információ ellenére rekonstruálni VirtualBoxban a hibát:

1. kísérlet
        Legacy mód
        Win10 telepítése a VirtualBox automatizmusával, semmin nem változtatva.
        Új lemez hozzáadása a géphez, Linux Mint 22 Cinnamon telepítése.
        (Az automatizmus nem engedte kiválasztani a nyers lemezt, szóval kézzel particionáltam. 512 MB EFI System, a többi a rendszerpartíció, a rendszerbetöltőt véletlen az sda-n hagytam.)
        Az első indításkor nem volt GRUB, rögtön a Mint töltött be.
        Az /etc/default/grub fájlban a #GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false sor elől kivettem # jelet, aztán sudo update-grub
        Lett ijesztő GRUB, 30 másodperctől számolt vissza.
        Újra az /etc/default/grub fájlt szerkesztése következett.
        A GRUB_TIMEOUT=10 értékét átírtamGRUB_TIMEOUT=0-ra, mentettem a fájlt.
        sudo update-grub
        Újraindításnál 30 másodpercről visszaszámoló GRUB jelent meg.
        Átírtam a GRUB_TIMEOUT=0,1-re, sudo update-grub
        Újraindításnál nem láttam a GRUB-ot.
        Visszaírtam az értéket 10-re, update-grub. Sokat kellett várni, mire az újraindításnál betöltött a rendszer (lehet, hogy volt GRUB ;-). )
        A sudo update-grub-nál felfigyeltem valamire. Ez az /etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg fájlból is dolgozik, ráadásul először a /etc/default/grub-t nézi és utána ezt.
        Belekukkantottam. Ott volt a végén a GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false sor.
        Betettem utána a
        GRUB_TIMEOUT=0
        sort.
        sudo update-grub
        Lehet, hogy itt volt a kutyus elhantolva.
      • klt kedveli ezt.
      • Szerkesztve

simike Egy tabletten internetezem. A windowson, vagy a pendrive-linuxon nincsen regem.

A regisztrációja mindenkinek az ubuntu.hu oldalon van, nem a tableten vagy más eszközén. Minden böngészővel rendelkező rendszeren be lehet jelentkezni, a Linux Mint ilyen, úgyhogy ez csak egy buta kifogás.

Ha valaki nem tudja mi a fontos, akkor adjon meg minél több információt és mutassa mit csinál, mutassa a kiadott parancsokat, a reájuk kapott válaszokat és az egyéb változtatásai eredményét, lehetőleg mindezt karakteresen. Majd aki tudja, mi a fontos, átfutja ezeket és kiválasztja belőlük.

Amennyiben mutattad volna sok egyéb mellett a sudo update-grub parancs kimenetét így:

teszt@teszt-VirtualBox:~$ sudo update-grub
      [sudo] teszt jelszava:         
      Sourcing file `/etc/default/grub'
      Sourcing file `/etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg'
      Generating grub configuration file ...
      Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-38-generic
      Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-38-generic
      Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
      Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
      Found Windows 10 on /dev/sda1
      Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
      done
      teszt@teszt-VirtualBox:~$ 

akkor esélyünk lett volna benne meglátni, hogy a Mint a /etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg fájlból is dolgozik, írtam én neked, hogy a szomszéd csapját tekergeted, miközben nálad folyik a víz, és ez talán vissza is igazolódott, mert hiába szerkeszted a /etc/default/grub fájlt, ha esetleg az /etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg a meghatározó.

Ne légy benne olyan biztos, hogy nem tudunk segíteni, lehet, hogy a hozzáállásod, a stílusod miatt neked már nem nagyon akarunk. :-(
      Az hogy valaki megköszöni a segítséget, szép dolog, de az általa felvetett problémához és a fórumtársakhoz való hozzáállása legalább ilyen fontos.
      Nem volt részedről cat /etc/default/grub, sudo parted -l, de inxi -F kimenet sem, pedig van ami még kérve is volt, de akkor sem. Azt is többszöri kérdés után is harapófogóval kellett kihúzni, hogy a másik rendszer Windows 10.
      Plusz a „nem vagyok buta” hiszti, a hagyjuk, majd nyomogatom az entert és az adott rendszer valamint a fórumtársak hibáztatása, leszólása, ha valami NÁLAD nem működik.

Így bizony nehéz valakinek segíteni. Te még nem segítettél itt senkinek, úgyhogy nem tudhatod, de ha egyszer majd megpróbálod, rájössz.

• Szerkesztve

Kedves Olvasók!
      Egy témában a téma gazdájának akarata „szent”, esetleg megpróbáljuk lebeszélni az ötletéről, de végül is az ő rendszerén azt csinál, amit szeretne.

Amikor feltelepítetek egyedüli rendszerként egy gépre egy Linuxot, akkor kezdetben lehet, hogy nem is jelenik meg a GRUB, aztán az első kernelfrissítés után meg már igen. Két vagy több Linux kernellel történő indulás közül tudtok választani, alapesetben soha nem használjátok, a 10 vagy akár 30 másodperces visszaszámolás azt az érzetet kelti, hogy lassú a rendszerindulás, ha ezt az időt nem szeretnétek kivárni, akkor minden egyes rendszerinduláskor egy-egy entert ütni örökös felesleges mozdulat.

Épp ezért ezt az értéket én is csökkenteni szoktam, lassabb felhasználó esetén 5, gyorsabb reflexű felhasználó esetén 2 másodpercre. Ez már nem sok idő, de mégis marad idő a beavatkozásra.

Mert például ha egy kernelfrissítés után az új kernellel nem indul a rendszered, akkor a GRUB-ból könnyen kiválaszthatod a korábbit, vagy többször láttam olyat, hogy a rendszer hibázott, az /etc/fstab fájlba hibás bejegyzés került és a rendszer a következő indításánál vészhelyzeti (emergency) módba került, ilyenkor a GRUB-ból a csökkentett módú indítás még elérhető, ahonnan ez a hiba javítható.
      Amennyiben a GRUB_TIMEOUT= értéke nulla, akkor ezektől a lehetőségektől elestek, feltétlen egy másik telepített vagy live rendszerre és, azt hiszem, nagyobb tudásra van szükség a hiba elhárításához, ezért ezt én senkinek nem javaslom. Ha valaki nagyon nem szeretné látni a GRUB-ot, akkor esetleg még a GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden sorral lehet játszani az én elképzelésem szerint. Ekkor is ott van a GRUB, csak nem látszik, helyette egy fekete képernyő szerepel a beállított visszaszámolási értékig (mondjuk 2 másodperc), és egy gombnyomással előhívható, ha jól gondolom.

Már szinte hallom is a kérdést, nálam mekkorára van állítva a GRUB visszaszámolási ideje?
      Úgy van, ahogy a rendszer éppen létrehozta, ugyanis én a rEFInd rendszerválasztót használom, de hogy válaszoljak is, annak a visszaszámolási ideje 5 másodpercre van állítva. Ha már a GRUB-ot kell indítani, az nálam magában nem normál állapot, szóval ilyenkor teljesen mindegy, hány másodperctől számol vissza.

• Szerkesztve

csuhas32 Amennyiben a GRUB_TIMEOUT= értéke nulla, akkor ezektől a lehetőségektől elestek,

A SHIFT nyomogatása nem hozza elő? Én úgy tudom igen.
        Másik: Ha telepítés után nem nem csinálunk update-grubot, akkor szerintem a GRUB nem keres és így nem is talál másik rendszert, ezért meg sem jelenik. Ezt akkor sem teszi, ha pld rendszerfrissítés alkalmával lesz egy másik kernel is telepítve. Vagyis szerintem a GRUB csak akkor jön elő - és pazarolja értékes másodperceinket - , ha egy másik oprendszerről is tud.

• Szerkesztve

sömike Virtuális gépen nekem most SHIFT-re sem jött elő a GRUB, lehet, hogy élesben más a tapasztalat.
          A másikat se vitatom, lehet, hogy rosszul emlékszem, tévedek. Azt viszont tartom, hogy a 2 másodperc GRUB-megjelenés egy jó opció, akkor lehet pontosan tudni, mikor lehet beavatkozni a szokásos ügymenetbe és ez az idő olyan gyorsan eltelik, hogy amúgy nem hátráltat senkit.

csuhas32
            Én odáig elmerészkednék hogy: A grub megjelenítése jó és ajánlatos opció. Az időzítés pedig adott felhasználó reakció ideje szerint változhat. Ahogyan le is írtad. Az tökéletes.
            Megj.: " ... és pazarolja értékes másodperceinket ..." közbevetést ironikusan biggyesztettem ide, csak mindig elfelejtem kitenni a helyes írásjelet.

sömike Van egy gépem egyetlen Debiannal és megjelenik a GRUB. Nem tettem érte semmit. Lehet, hogy ezt picit rendszere válogatja. Nekem tegnap a Win10 mellé tett Mint 22-n a GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden sor alapból nem volt kikommentelve, úgyhogy még az is lehet, hogy nem is kellett volna aktiválni az os-probert, már eleve volt GRUB Win10-zel, csak én nem láttam.