Az itt felsorolt parancsokról csak egy soros leírást találhatsz. Ha bővebb információkat szeretnél kapni róluk, akkor használd a man parancs_neve parancsot. access Eldönti egy fájlról, hogy elérhető-e. adduser Új felhasználó felvétele a rendszerbe. ae Teljesképernyős szövegszerkesztő. apropos Keresés kézikönyv nevekben es leírásokban. arch A gép architektúrájának kiírása. at Parancsok ütemezett futtatására. atrun Későbbi futtatásra várakozási sorba helyezett feladatokat futtatja. awk Mintakereső és feldolgozó nyelv. basename Levágja a könyvtárat és a végződést a fájlnevekről. bc Lebegőpontos kalkulátor nyelv. cat Fájlokat fűz össze és kiírja a standard kimenetre. cd Könyvtárváltás. chgrp Fájlok és könyvtárak tulajdonosi csoportjának megváltoztatására. chmod Fájlok és könyvtárak hozzáférési engedélyek beállítására. chown Fájlok és könyvtárak tulajdonosának megváltoztatására. chroot Megváltoztatja a gyökérkönyvtárat és végrehajt benne egy programot. chsh Bejelentkezési parancsértelmező állítása. chvt Az aktuális virtuális terminál megváltoztatása. cksum Ellenörző összeg képzése és bájtok megszámlálása egy fájlban. clear A terminál képernyőjének törlése. clock A felhasznált processzoridő megállapítása. colrm A fájlból oszlopokat távolít el. cp Fájlok másolására. cpio Fájlokat másol archívumokba és archívumokból. cut Fájlok sorainak részeit írja ki. crontab Parancsok időzített végrehajtását lehet ütemezni a segítségével. ctrlaltdel Beállítja a Ctrl-Alt-Del billentyűkombináció funkcióját. date Kiírja vagy beállítja a rendszerdátumot és -időt. dc Tetszőleges pontosságú számológép. dd Másolás közbeni fájlkonverzióra. deallocvt A használaton kívüli virtuális konzolok felszabadítása. df Szabad lemezterület összegzése. dialog Párbeszéddobozokat jelenít meg shell-scriptekben. dir Könyvtárak tartalmának listázása. domainname Megjeleníti vagy beálllítja a rendszer NIS/YP-tartománynevét. dnsdomainname Megjeleníti vagy beálllítja a rendszer DNS-tartománynevét. du Összegzi a lemezfoglalást. dumpkeys Kiírja a billentyűzet megfeleltetési táblázatát. echo Kiírja a szöveg egy sorát. edquota Felhasználói kvóta módosítása. egrep Mintához illeszkedő sorokat nyomtat. eject Kiadja a cserélhető adathordozót. env Program futtatása megváltoztatott környezetben. expand Tab karakterek szóköz karakterekké konvertálása. export Globális változó megadása. false Sikertelenül nem csinál semmit. fdflush Kényszeríti a hajlékonylemez-meghajtót a lemezcsere detektálására. fdformat Floppylemezt alacsony szinten formáz. fgrep Mintához illeszkedő sorokat nyomtat. file A fájl típusát próbálja megállapítani. find Fájlokat keres egy könyvtárstruktúrában. finger Felhasználói információk megjelenítése. free Kiírja a rendszerben szabad és elhasznált memória mennyiségét. fsck Fájlrendszer ellenőrzése és javítása. fstab Statikus információ a fájlrendszerekről. ftpcount Megmutatja a pillanatnyi ftp felhasználókat osztályonként. ftpd DARPA Internet File Transfer Protocol szerver. gpm Kivágás és beillesztés segédprogram és egérszerver virtuális konzolokra. grep Mintához illeszkedő sorokat nyomtat. gzexe Végrehajtható fájlok tömörítése. gzip Fájlok tömörítése vagy kicsomagolása. gunzip Fájlok tömörítése vagy kicsomagolása. head Fájlok első részének kiírása. hexdump ASCII, decimális, hexadecimális, oktális dump. hostid A rendszer host id-jének beállítása. hostname Megjeleníti vagy beálllítja a rendszer hostnevét. httpd Apache hipertextátviteli protokoll (hypertext transfer protokoll) szerver. hwclock A hardveróra (Real Time Clock) lekérdezése és beállítása. ifconfig Egy hálózati interfész konfigurálása. inittab A sysv-kompatibilis init processz által használt inittab fájl formátum. install Fájlok másolása és attribútumaik beállítása. joe Szövegszerkesztő. kbdrate Beállítja a billentyűzet ismétlési sebességét és késleltetési idejét. kernelversion A kernel fő verziószáma. kill Megállít egy processzt. killall Név szerint állíthatjuk meg a processzeket. ld Egyedi tárgy-fájlokat végrehajtható programmá szerkeszt. ldd Kiírja a program által használt megosztott könyvtárakat. less Szűrőprogram fájlok tartalmának kiírásához. ln Fájlok közötti kötéseket (linkeket) hoz létre. locate Mintához illeszkedő fájlokat nyomtat a fájlnév adatbázis(ok)ból. ls Könyvtárak tartalmának listázása. lsattr Megváltoztatja a fájlok attribútumát az ext2 fájlrendszeren. lsmod Listázza a betöltött kernel modulokat. man Formázza és kiírja az on-line kézikönyvlapokat. manpath Kiírja a felhasználó kézikönyvlap keresési útvonalát. mesg Terminálokra üzenetek küldésének engedélyezése/tiltása. mkdir Könyvtár létrehozása. mkfs Fájlrendszer létrehozása. more Szűrőprogram fájlok tartalmának kiírásához. mount Fájlrendszer csatlakoztatásához. mv Fájlokat nevez át. newer Összehasonlítja a fájlok utolsó módosításának idejét. nisdomainname Megjeleníti vagy beálllítja a rendszer NIS/YP-tartománynevét. od Fájlok ömlesztése (dump) oktális és más formában. passwd Felhasználói jelszó megváltoztatása. pico Egyszerű szövegszerkesztő a Pine Composer stílusában. pine Program e-mail es internetes hírek kezelésére. ping Adott rendszer működésének ellenőrzése. ps A futó processzeket mutatja meg. pwd Kiírja az aktuális (munka-) könyvtárat. readlink Szimbolikus link tartalmának kiírása. rm Állományok eltávolítása. rmdir Törli az üres könyvtárakat. rmmod Eltávolítja a paraméterként megadott kernelmodult a memóriából. route Az IP routing tábla kiírása/megváltoztatása. rsh Távoli shell, programok távoli futtatására. sed Folyamszerkesztő (stream editor). seq Számok sorozatát írja ki. setterm A terminál tulajdonságainak beállítása. shutdown A rendszer leállítására/újraindítására használható. sleep Várakozás meghatározott ideig. slist Az elérhető NetWare szerverek listája. sort Szövegfile sorainak rendezése. split Darabokra hasítja a fájlokat. ssh Secure shell client (remote login program). stty A terminál vonal beállításait változtatja meg, illetve írja ki. su Indít egy shellt más user és group ID-vel. tac Fájlok összefűzése és nyomtatása fordítva. tail Kiírja a meghatározott fájl utolsó részét. talk Beszélgetés egy másik felhasználóval. tar Archiváló segédprogram. tee Olvasás standard bemenetről, írás standard kimenetre és fájlokba. telnet Kapcsolat létesítése másik géppel. test Fájltípust ellenőriz és értékeket hasonlít össze. touch Fájl időbélyegének megváltoztatása. tput Inicializál (beállít) egy terminált vagy lekérdezi a terminfo-t adatbázist. true Nem csinál semmit, sikeresen. tty Kiírja a standard bemenethez kapcsolódó terminál nevét. umask A fájlgenerációs maszk értékének beállítására illetve kiírására. umount Fájlrendszerek lecsatolása. uname Rendszerinformációkat ír ki. unarj Kicsomagoló az ARJ archiváló segédprogramhoz. unexpand Szóköz karakterek tab karakterekké konvertálása. uniq Egy rendezett fájlból kiszedi a duplikált sorokat. uptime Kiírja mennyi ideje fut a rendszer. vdir Könyvtárak tartalmának listázása. vlock Konzol záró program. wall Üzenetküldés valamennyi felhasználó termináljára. watch Program figyelése frissítéssel. wc Fájlokban található bájtok, szavak és sorok számát írja ki. whereis Meghatározza a parancshoz tartozó bináris, forrás és man-lap fájlok helyét. which Megmutatja a parancsok teljes elérési útját. who Megmutatja, ki van bejelentkezve. whoami Az érvényes felhasználói azonosítót írja ki. whois Internet felhasználói név könyvtár szolgáltatás. write Üzenet küldése másik felhasználónak. xargs Beolvas és végrehajt egy parancssort a standard input-ról. yes Karakterlánc ismételt kiírása megszakításig. ypdomainname Megjeleníti vagy beálllítja a rendszer NIS/YP-tartománynevét. zcat Fájlok tömörítése vagy kicsomagolása. Remélem segítetek bővíteni a gyűjteményt... (Eredeti forrás: http://www.ektf.hu/~rinf/node924.htm )
Terminál parancsok rövid bemutatása
Ez tetszik, köszi
Üthetnél egy sortörést, mert szétfolyik a szemem, meg nem látni ha ránézékel hirtelen, hogy melyik parancs melyik magyarázó szöveghez van. :D + Blogba inkább való! :) Jó cucc, thx, üdv, Gorkhaan
Asszem ültél előtte eleget, mire összeraktad! Szép munka! A formai kivitelezésen viszont tényleg érdemes lenne elgondolkozni. Pár enter-t én is javasolnék. Ami már nehezebb és hálátlan feladat, a csoportosítás. Mindenesetre valamiért olvasás közben megnyitottam egy terminált... :) Hálás köszönet! :)Pali
Nagyon jó leírás Köszi! El is kezdtem a számomra ismeretleneket kpróbálni. Készítettem egy másik felhasználót gondoltam kipróbálom a write parancsot, küldök neki egy üzenetet. De ezt írta ki :( write: vendeg has messages disabled. Hol tudom engedélyezni az üzenet küldést ennek a felhasználónak?
(hogy is volt az a póló, amin rajta van egy rakás ilyen parancs? A HUP-on is láttam, csak sehol nem találom...)
Javítva:)
témához kapcsolódó háttérkép:)) http://farm4.static.flickr.com/3166/2926684745_7968ef5e92_o.jpg
Hello! Múltkor láttam valahol egy parancsot, de nem jegyeztem meg. A lényege az volt ha terminálban elindítottam egy programot, majd ha a terminált bezártam, a program ugyanúgy futott tovább. Pl ez akkor tud hasznos lenni ha be ssh-zol egy távoli szerverre amin egy hosszabb folyamatú programot szeretnél futtatni. Viszont azt a gépet kiszeretnéd kapcsolni amin elindítottad a folyamatot. Így a gép kikapcsolása után a szerveren tovább futna a program. Esetleg valaki tudna nekem segíteni, hogy melyik ez a parancs? automi
nem a bg-re gondolsz?
http://data.hu/get/306932/terminal.pdf.html