arth2oKimontad a kulcsmondatot: még a Windowshoz sem értett. Ezért tudott úgymond lazán rászokni a Linuxra. Nem azzal van a gond, hogy valami förtelmesen nehéz lenne a Linux kezelése, mert nem az. Nem ezen a ponton bukik meg a mutatvány. A nehézségek akkor jönnek, amikor valaki elkezdi hiányolni a jól megszokott alkalmazásait Linuxon. Nővérednél ilyen nem volt, ezért vált nehézségek nélkül Linux-felhasználóvá.
Hasonló a helyzet, ha valaki csak internetezésre használja a gépét. Nála sem lesz nagyobb akadály az áttérésnél. Ellenben ha valaki pl. éveken át keményen használta az MS Wordöt, Excelt, stb, akkor hiába jobb, stabilabb, hiába nyújt többet az OpenOffice, egyszerűen nem azt szokta meg. Ezen túl, ha munkára használja, számos kellemetlenség érheti. (Hiába lehet menteni az MS formátumaiba, én is volt, hogy megjártam, amikor "szétcsúszott" egy prezentáció, és csak akkor láttam, hogy gond van, amikor élesben, PowerPointban megnyitottam. És ennél nagyobb gondok is adódhatnak...)
Na és a játékosokat se felejtsük el. Nem azon van a hangsúly, hogy ne lennének Linuxra játékok, hanem azon, hogy a sokak által jól megszokott kedvenc "slágerjátékok" nem futnak el rajta.
Ezért keményebb dió szerintem a Win->Linux váltás, mint pl. az IE->Opera. Itt nem csak egyszerűen a megszokás dominál, hanem jópár más tényező is.