[törölve]Miért ne lehetnének benne plusz funkciók? Miért ne lehetne egyetlen power-tool szoftverrel helyettesíteni az IRC/RSS/Torrent/levelező klienst? Miért kéne mindehhez külön programot használni? Így olyan az egész, mint egy nagytudású program, amivel a mindennapi online tevékenységed minden fontos része elvégezhető, anélkül, hogy a tálcádon 3-4 másik program is meg legyen nyitva.
Az Opera már jó ideje nem 'csak' egy egyszerű(?) böngésző, hanem egy webes alkalmazáscsomag. Viszont aki nem akarja teljesen kihasználni, az egyszerűen nem aktiválja benne a plusz funkciókat, hanem használ helyettük külön programokat. Az egyszerű usereknek eleve az sem könnyű, hogy rájöjjenek a plusz funkciók aktiválásának módjára. Ha viszont kíváncsiak rá, ott a help. Eleinte én se tudtam, hogy hol van elrejtve benne ez a sok funkció, aztán szép lassan rájöttem.
A reklám, és a tőkeerős, elterjedt felhasználói bázissal rendelkező multicég-háttér hiányával én is egyetértek, mint ok.
És az eddigiek alapján úgy látom, hogy Linux-körökben a closed source a legnagyobb akadálya az elterjedésének. Viszont a Win-usereket nem hinném, hogy a dolog ezen része különösebben érdekelné (hiszen ingyé' van, oszt' kész :), szóval ott még mindig nem egyértelmű az Opera mellőzésének oka.