garferiNem, nem haragszunk... Akinek nem tetszik, nem olvassa. :P

DattiAzért, mert félnek, hogy változás lesz a felhasználóbarátság, bolondbiztosság és egyéb felszíni dolgok terén. Konkrétabban: félnek, hogy veszít jelentőségéből a jól megszokott parancssor. Persze attól nem kell félni, hogy lesüllyed arra szintre, mint a Windowsban levő MS-DOS parancssor (kb. alig lehet parancssorból valamit elvégezni), de már most is sok olyan művelet van, amit egyre többen, egyre gyakrabban GUI alól végeznek, és nem a jól bevált parancssorból. Igazán én azt nem értem, hogy miért ekkora probléma a barátságosabb felhasználói felület térhódítása. Akit zavar, annak ugyanúgy ottvan a parancssori felület, a maga összes alkalmazásával.

inverzstickNem egy embert ismerek, aki Win Millennium/95/98 alatt simán legyalulta a rejtett fájlokat, mivel azok csak "feleslegesen foglalják a helyet", meg "úgysem használom semmire". Linuxon ezzel kapcsolatban kicsivel jobb a helyzet, mert az alapértelmezett felhasználó nem root-ként jelentkezik be, így pl. nem fogja tudni kinyírtni a /boot könyvtárat. Az meg miért baj, hogy nem csak rendszergazdák, rendszerprogramozók, informatikusok és "kockák" használják a Linuxot? Nem ez lenne a cél, hogy minél többen használják ezt a rendszert? Akkor meg hol a gond? :-D

[törölve]Azért csak jobb érzés látni, hogy a kedvenc rendszerünket nem csak a felhasználók fél százaléka használja. :-) Emellett nagyon is számít, hogy mennyien használják. Minél többen használnak egy rendszert, annál többen fognak fejleszteni rá. És minél több alkalmazás készül az adott rendszerre, az annál jobb nekünk. :-)

És ezt a százalékot honnan veszik? Ennyien töltötték le/rendelték meg valamilyen formában? Netalán ezeket telepítették új note/netbookokra, asztali pckre? Érdekes, nem annyi az az annyi. Én azért már használgatom néhány részét a 9.04-nek de van amiben még nagyon nem erősködik -inkább erőlködik és maradt 1-2 esetre a win. Másik oldala: beajánlottam/bemutattam néhány ismerősömnek (ami alapból benne van + néhány apróság mivel nekem nagyjából netezni van), tetszett is nekik de néhány nap használat után majdnem hardvercsapást kaptam a fejemre, hogy már azonnal tegyem nekik vissza az xp-t vagy épp a vistát -ami egyébként grubban benne van csak ki kéne választani bootidőben (jól mondom?) de hát az értelem itt kezdődne -ami nem sok van egyeseknél. Nekik marad a windóz (meg a kőbunkó) mert nekik való mi meg haladni akarunk a korral és a környezetünkkel.

TBC_z87az lenne a cél? ezzel nem értek egyet! szerintem a cél az lenne, hogy aki használni akarja, az normálisan tudja használni... gondolok itt elsősorban a hardvertámogatásra, hogy sok gyártó egyáltalán nem ad ki linuxos drivert, és nem is segíti a közösséget, hogy írjon magának... ha azt vesszük alapul, hogy sok felhasználó esetén a gyártók is jobban odafigyelnek a linuxra, egyetértek veled de én nem akarok rábeszélni senkit a linuxra. rólam tudják suliban is hogy linuxot használok, szal ha kérdésük van, hozzám jönnek oda. én válaszolok is, de csak akkor mondom hogy próbálja ki valaki a linuxot ha látom értelmét. múltkor pl odajött 1 srác hogy meséljek neki róla, mert hallotta hogy counter strike-ban több fps-t lehet elérni linux alatt -.-" hát mondom én ilyenről nem tudok, rakd fel nem nehéz, próbáld ki de max 2 nap után menni fog vissza a windows. tehát ha valaki így áll neki (semmi utánaolvasás vagy ilyenek) akkor sztem csak az lesz amit inverzstick már leírt...

SanciNem sokat írtál az okokról... Amúgy meglátogatottabb oldalak statisztikájából van szedve az adat: Facebok, Mycpace, Google, stb... Valaki tudja mennyi cd-t rendelnek egy verzió kijöttével a shipit-en az emberek? Legalább az biztos adat lenne...

pewieÉn mondjuk nem rendeltem mégis van gyári lemezem:) igaz hogy az erdő közepén volt:)

pewieHa valoban a netes statisztikak alapjan keszul a dolog akkor talan hiheto... bar ez jelentheti azt is hogy a linuxosok aktivabb netes eletet elnek mint a windowsosok... En linuxos vagyok es en aktivabb netes jelenlettel birok mint a felesegem aki windowsos - bar netezni o is linuxon szokott - Na ennyit a statisztikarol. Nalunk otthon ugyanis alabol a tuzfalon van net, es a windows alol belepunk a tuzalra XMING-reven es a netet mar linuxon kapja kicsi parom...

winetuValaki tuti elhagyta. Olyat egy emberről sem feltételeznék hogy szemetel erdőben, pláne nem azt hogy eldob egy Ubuntu CD-t :D

kacsrikAkárhány dolog is torzítja a statisztikát, a 0.39%-os növekedés egy év alatt azt jelenti, hogy 0.63%-ról lett 1.02%! Ez hatalmas növekedés. Több mnt 60%! Létezhet ez egyáltalán? Ennyire nyomulnának a linuxos netbookok?

garferinem feltétlenü ide mert aztsem tudja mi a windows mi a linux csak egy linuxra áthívni próbálja ki mien?

netről veszik akkor az tves lehet mert ki tudja hányan használják net nélkül,és hányan másoltatták maguknak már meglévő lemezről... szerintem többen vagyunk

Helysebítés: 1% felett az olyan linux felhasználók száma, akik nem használnak AdBlockot ;)

CruelAngelTelepített AdBlock mellett nem lehet megállapítani a böngészőt? Egyébként meg a növekedési ütem akkor is hatalmas.

Ennyivel később: 8 nap

Most olvastam.... http://www.terminal.hu/cikk.php?article_id=115892 Komolyan lehet venni? Ha igen akkor ez nagyon kemény.

Ennyivel később: 3 év

Ez a krapek annyira hülye, hogy fáj! "A Windowsal ellentétben, a Linuxhoz nagyon nehéz alkalmazásokat találni." Bárhogy nézem, nekem a synaptic azt írja, hogy 31233 csomag listázva. Egyébként is, ki nem szarja le, hogy hány százalék az operációs rendszerek piacán a linux részesedése? Engem momentán nagyon nem érdekel, azt sem bánom, ha csak 100 embernek lenne, csak maradjanak meg az alkalmazások! Ráadásul a marhája még fogalmazni sem tud, meg a helyesírása is kívánnivalót hagy maga után. Hogy szeretné ezt a Dr. Szöszi!