A kezdeti nehézségek után sikerült Wubi-val felrakni a Kubuntu 9.04-et.
Először nagyon örültem is neki. Azonban miután 1 napi használat során 2x kellett resetelni a gépet, mert csontra befagyott az egész rendszer, egy icipicit csalódott vagyok...
Fagyás alatt azt értem, hogy se az egérkurzor nem mozdult, se a billentyűzet nem reagált.
Korábban már igyekeztem némi információt gyűjteni a neten arról, hogy mit lehet tenni, ha lefagy a Linux, és a legjobb link, amit találtam, a következő volt:
http://forums.techguy.org/unix-linux/622164-dont-hit-power-button-if.html
Továbbá még valahol olvastam az Ctrl+Alt+Backspace-ről (restart X-Server), meg a Ctrl+Alt+F1/F7 (text mód/grafikus mód váltás).
A fagyás körülményei: Amarok-ban zenelejátszás, Opera, Krusader, aMSN futott, meg egy CPU-terheltséget jelző plazma widget.
Három kérdésem lenne a témával kapcsolatban:
Ad 1: Mi a kénköves istennyiláért fagy le így?
Saját tippem az volna, hogy a Wubi kevés swap-ot csinált a rendszernek. Ez annyiból valószínű, hogy a rendszermonitorban mintha 256 MB swap-ot láttam volna (nem 100%, de így rémlik), egy 512 MB RAM-hoz.
Ha ez a gond, akkor gondolom csak RAM-bővítés segíthet, mert a Wubinak (legjobb tudomásom szerint) nem lehet megadni a swap méretét (egyébként 18 GB helyet adtam meg telepítési méretként, szóval lett volna miből gazdálkodni).
Másik tippem, hogy tényleg igazak a KDE4 instabilitásáról és kiforratlanságáról szóló pletykák, de hogy ennyire, azt nem gondoltam volna.
Ad 2: Általánosságban mit érdemes csinálni, mit lehet kezdeni a Linux-szal, ha lefagy?
Ad 3: Hogy lehetne egy MINDEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT működő billentyűkombinációt beállítani a Rendszermonitorhoz?
Mert Win-ben a Ctrl+Alt+Del megnyomásakor szinte mindig 'megrázta' magát a rendszer, és felébredt álmából, visszatért a fagyás mélyégeiből, de Linux alatt hirtelenjében azt se tudom, hová nyúljak. Ez pedig így nagyon gáz.
Előre is köszönöm a segítséget!