csuhas32köszi,ez érthető,végig csináltam úgy ahogy írtad,le is futott minden,de sajnos a wifi kártya így sem megy.windowson beüzemeletem,tehát működöképes. tesko@ubuntu:~$ lsusb Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 001 Device 005: ID 0cf3:1006 Atheros Communications, Inc. Bus 001 Device 003: ID 0402:7675 ALi Corp. Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub tesko@ubuntu:~$

roguesItt én most kevés vagyok, illetve jelenleg ennél jobban nem tudok benne elmélyülni sem. Az általad betett linken azt írják, hogy a 12.04 már alapból kezeli ezt az eszközt. Arra esetleg nem akarnál váltani? Illetve ezen a vonalon maradva kérdezném a rovattársakat, hogy: – Jól sejtem, hogy az eszköz támogatottságának kulcsa a kernelben keresendő? – A 10.04-re feltenni egy frissebb kernelt (olyat ami már a 12.04-ben van alapból) járható út volna-e, lehetséges-e?

trttesko@ubuntu:~$ iwconfig lo no wireless extensions. wlan0 IEEE 802.11bgn ESSID:"FritzBox" Mode:Managed Frequency:2.437 GHz Access Point: 00:1C:4A:05:64:9D Bit Rate=54 Mb/s Tx-Power=15 dBm Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off Power Management:on Link Quality=68/70 Signal level=-42 dBm Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:10 Invalid misc:2776 Missed beacon:0

csuhas32Úgy tűnik, szépen működik a cucc, csatlakozott is. Ugye a Hálózatkezelőben beállítottál mindent? Esetleg még a dmesg | grep wlan0 ill. a route -n nm-tool parancsok kimenete is segíthet a megoldásban.

roguesSzerintem meg nem jó. Megpróbáltam lefuttatni, nem megy végig. Nálad végig ment, vagy hibával leállt? Csak kellene a terminál teljes tartalma a pastebinre. Próbáljuk meg script nélkül telepíteni. (Nehogy azt hidd, tudom hogy kell. :)) Itt a compat-wireless Readme-je. (Érdekes, hogy a ./configure-make-make install szentháromságnak itt csak két eleme szerepel. Én csak egy iparos vagyok, megyünk a Readme szerint, ha valaki érti is a dolgokat, és ellenvetéssel él, azt még meg is köszönöm!) Térjünk vissza az elejére, szóval ott az Asztalon a három állomány, terminált nyitsz. cd Asztal/compat-wireless-2012-05-10 sudo su make make install Ha lefutott, próbáld meg az újraindítást. (Korábban azt írtad, hogy az ar9271.fw be van már másolva a lib/firmware-be, úgyhogy azzal most nem foglalkozunk, feltételezem még ott van.) [Lehet, hogy még mindig nem lesz jó, akkor ne se csüggedj, ha jó sokáig dolgozott a gép a make után, és nem volt hibaüzenet (figyelj, vagy másolj a pastebinek valamelyikére!), akkor jó úton vagyunk. Van egy sudo modprobe rész, elnézést, de ebben a témakörben járatlan vagyok, fejből nem megy. Megpróbálok rákeresni, volt róla szó itt a fórumon, nem is egyszer. Vagy talán olvas minket valaki aki vágja. Ha magától nem megy újraindítás után, akkor azzal majd betöltjük.

csuhas32sudo modprobe rész: Az nm-tool kiírja, hogy melyik kernelmodult használja az eszköz.

trtez egy acer netbook és a benne levő kártya csatlakozik,a tp-link usb wifi nem a hálozatkezelőben mit kellene beállitani? az asszony laptopján megy a tp-link is is 11.04 en,csak nálam nemakaródzik.

• trt válaszolt erre.

trtKöszi szépen! (Bár ez így nekem még kevés, de lehet hogy csak én vagyok ezen a téren gyenge. Szóval az nm-tool-ra kidobja a drivert, amivel a sudo modprobe parancsot ki kell egészíteni? Ha esetleg a kérdező is annyira bizonytalan mint én, akkor az is jó lehet, ha az nm-tool kimenetét szintén feldobja valamelyik paste-ra, aztán majd valamelyikőtök áldását adja a megfelelőre.)

• trt válaszolt erre.

csuhas32Nem. Ha egy működő drájvert dob ki az nm-tool, akkor az már betöltődött a rendszerindítás során – és már nem kell a modulbetöltő parancs. Csak arra gondoltam, hogy egy kártyánál több működő driver közül lehet választani, amelyek közük az egyik jobb, a másik kevésbé jó. (És persze, csak pár cucc esetében van ez eset, de hogy pontosan melyiknél, azt nem tudnám megondani.)

roguesSüsd meg, ezt eddig nem írtad. Akkor ez is okozhatja a második WLAN-interfész makrancoskodását. Teljesen kikapcsolod a belsőt a próba idejére (kapcsolóval, BIOS útján, stb), vagy bekapcsolva hagyod?

csuhas32[*Magyarázat, vagy ha úgy tetszik megjegyzés a ,,Szerintem meg nem jó"-hoz: Az sh ./tl-wn322g_install.txt futtatására letölti a compat wirelesst, kicsomagolja, aztán ez az üzenet van a terminálba írva: cd: 6: can't cd to compat-wireless-2.6.tar.bz2 ./tl-wn322g_install.txt: 7: ./scripts/driver-select: not found make: *** No targets specified and no makefile found. Stop. Aztán persze jön három-enteres rész, de annak a vége meg ez: make: *** No rule to make target `install'. Stop. **** Installation failed. Aborting package creation. Cleaning up...OK Bye. Ha ilyen van nálad is, akkor azt én nem nevezném rendben lévőnek.)]

csuhas32"make: *** No rule to make target `install'. Stop." Akkor nem 'make install', hanem valahogy máshogy kell installálni.

• trt válaszolt erre.

a mesterRossz könyvtárban kiadott 'make install' paranccsal is megkaphatjuk ezt az üzenetet. De láthattuk, az előző 'make' lépés sem ment,és ennek az oka ez: "cd: 6: can't cd to compat-wireless-2.6.tar.bz2" Vagy át kell írni azt a fájlt, vagy ugyanezzel az erővel kézzel is bepötyöghetjük a terminálba.

trtbocs hogy nem írtam ezt.igazából ez a wifi usb arra kell néha hogy messzebről is tudjak netezni,van hozzá egy házi antennám.régen is volt egy hasonló ilyenem,azzal szépen ment.azzal csatlakoztam a netre amelyikkel akartam.ezek nem zavarták egymást.

• trt válaszolt erre.

roguesAkkor GOTO http://ubuntu.hu/node/10561#comment-442827

roguesÉn most elakadtam, de megpróbálom összefoglalni, hátha ránéz valaki más, és kiszúrja mi a hiba. Volt egy kiinduló leírásunk, de az abba lévő szkript hibát dobott. A compat wireless-t ezért megpróbáltuk a szkript kihagyásával, a compat wireless readme-je alapján feltenni. Elvileg sikerült is. Az ar9271.fw be van másolva a /lib/firmware-be, javulás azonban nem tapasztalható. Mi maradt ki? A szkript futtatásakor szerepelt egy rész, amit compat-wireless radme alapján történt telepítése során én nem láttam. Nem tudom van-e jelentősége. A szkriptből néhány sor: ... cd compat-wireless-* ./scripts/driver-select ath9k_htc make checkinstall ... Ezért megpróbáltam megnézni mi van a compat-wireless*/scripts/driver-select-ben, de ez nekem nem mond semmit. *** Megpróbáltam még valamit: cd /tmp/compat-wireless-2012-05-10/ sudo su ./scripts/driver-select ath9k_htc make checkinstall És lefut! :) További teendők a...A folyamat lefutása közben kapsz egy kérdést: részt követően erre vonatkozóan már lejegyzésre kerültek. Sajnos eszközöm nincs, amivel tesztelni tudnék.

roguesletiltod (leállítod) a belső wifit kitéped a külsőt visszadugod vársz dmesg listát mutatsz, értelemszerűen csak annyit a végéről, amennyi releváns

csuhas32Nálam így érintetlen 10.04-ről kiindulva lefut: Alkalmazások-> Kellékek -> Terminál sudo su (A jelszavunk begépelése közben biztonsági okokból nem fogunk változást látni a képernyőn, végén természetesen enter, mindig enter.) apt-get -y install build-essential checkinstall (A telepítéssel kapcsolatos kérdésre feleljünk igenlően [y majd enter].) cd /tmp wget http://wireless.kernel.org/download/compat-wireless-2.6/compat-wireless-2.6.tar.bz2 tar xjvf compat-wireless-2.6.tar.bz2 rm compat-wireless-2.6.tar.bz2 cd compat-wireless-* ./scripts/driver-select ath9k_htc make checkinstall [A folyamat lefutása közben kapsz egy kérdést: The package documentation directory ./doc-pak does not exist. Should I create a default set of package docs? [y]: Üss egy entert (Ez van a leírásban!). Ekkor: Please write a description for the package. End your description with an empty line or EOF. >> A >> mögé írd be: ath9k_htc, tehát a sornak így kell kinéznie: >> ath9k_htc aztán enter. Újabb >> , megint enter és az Enter a number to change any of them or press ENTER to continue: megjelenésekor szintén enter. (A leírásból ez következik.)] cd /lib/firmware wget http://joubert.hu/attachments/article/26/ar9271.fw sync reboot Remélem tudtam segíteni!