ha angolul tudsz találtam neked egy ilyet hátha segít: https://help.ubuntu.com/community/RecoverLostDiskSpace
Újratelepítés (korábban volt: Nincs elég hely? Közben a meghajtónak 15%-a foglalt csak...)
1. Root kukáját is nézd meg, már nekem is sikerült teleszemetelnem.... 2. Valami Backup megoldás nincs bekapcsolva?
scoobydoo1234du: a következő könyvtár nem olvasható: ".local/share/Trash/expunged/3290474575/plugins/amsnplus": Hozzáférés megtagadva du: a következő könyvtár nem olvasható: ".local/share/Trash/expunged/3290474575/skins/WinMSN7": Hozzáférés megtagadva 64K .local/share/Trash/ Ezt írta ki nekem a fenti parancsra, nem értem miért az amsn skin-jét írta a válaszba...
kanyi1. A root kukáját hogyan nézzem meg? Nekem teljesen ki van most ürítve a szemetesem, szóval az a veszély most szerintem nem fenyeget :) 2. Alap beállításokat hagytam mindenütt, kivéve ahol olvastam valami okosságot, de rendszer-visszaállítást (tudtommal) nem állítottam át. Konkrétan ezt hol lehet megnézni?
inigoKöszönöm, megpróbálok valamit okoskodni ezzel a partícionálásal. De anno mikor 3 felé bontotta ismerősöm valamit elronthatott, mert azóta a Partiton Magic 8 program sem tudja átméretezni. Így is nekifogjak? ---------------------------------------------------------------------------- Készítettem képernyőképeket a dokumentációban leírt programokról: 1. http://kepfeltoltes.hu/view/090801/K_perny_k_p-Rendszerfigyel__www.kepfeltoltes.hu_.png 2. http://kepfeltoltes.hu/view/090801/K_perny_k_p--dev-sda___8211__GParted_www.kepfeltoltes.hu_.png 3. http://kepfeltoltes.hu/view/090801/K_perny_k_p-Lemezhaszn_lat-elemz__www.kepfeltoltes.hu_.png
Peteén nem vagyok túl profi ebben, de elég fura, hogy az a host-ba csatolt valami és a boot-ba csatolt tök ugyanakkora(ugyanaz van két helyre felcsatolva?). másrészt és ez a lényeg mindegyik partíciód ntfs, itt tehát wubi-val telepített ubunturól van szó, amiről eddig nem szóltál. ezzel meg aztán semmi tapasztalatom, de nem lehet, hogy valahogy ez kavar be? ott nem valami képfileban van tulajdonéppen az ubuntu és nem lehet, hogy annak a mérete valahogy kicsit? mert mellesleg a root partíciódon pont annyi hely van, hogy egy egy gigás file már ne férjen oda. nem lehet, hogy a home-od ezen belül van és ugye itt van a wine mappája is és ezért nem tudsz telepíteni és ide töltene le a torrent is? szerintem ez lesz a gond. az ubuntud abban a 10 gigás képefileban van és az megtelt. szerk: vagy most így nézegetve lehet, hogy az egész sda6 partíción az ubuntu van csak ezen belül vannak valami ál partíciók és ezek egyike a root és csak ez telt be? még egyszer soha nem használtam ilyen wubit szóval fogalmam sincs, hogy megy ez. mindenesetre szerintem, ha már egy külön partíció erre lett szánva, akkor nem biztos, hogy jó ötlet volt nem normál ubuntuként felrakni(saját ext3 vagy ext4 file rendszerre), hanem így. mert ezen túl, amibe most ütköztél amúgy is lassabbak így a lemezműveletek. ez a wubi arra jó, ha valaki anélkül akarná feltenni windows alá az ubuntut, hogy bármit particionálna és ugyan úgy viselkedik az ubi, mint egy normál wines program és könnyen lehessen letelepíteni is az ottani programok eltávolításával. magyarul minden következmények nélküli kipróbálásra.
inigoAzért csatoltam a képfájlokat, mert nem igazán tudtam volna elmondani, amit látok. :) A feltelepítés az úgy történt, hogy egy fórumban olvastam, hogy formázzuk meg előtte a telepítésre kiválasztott meghajtót és partition magic-kel telepítsük rá. A telepítésnél kiírtam a Live CD-t és feltettem a Windows mellé, tehát Windowsról indítottam el. Minden adatom ki van írva a D meghajtóra, szóval semmi személyes nincs itt, csak ami majd gondot okozhat, hogy a játékaimat telepítsem újra. Az megoldás lenne, hogyha Windows-ról megformáznám a meghajtót és utána újratelepíteném az Ubuntut? Ha újratelepíteném, akkor hogyan tegyem? Gondolom, hogy nem Windowsról wubi programmal, de akkor hogyan? Nem lenne probléma a gép újratétel, mert nincs sok dolgom :) és rászánnék egy délutánt nyugodtan, ha ezzel megoldódnának a gondok. Vagy esetleg van valami megoldás erre? Ezer köszönet a válaszért. :)
Peteszerintem azt kellene végig gondolnod, hogy mennyire akarod hosszabb távon, sokat használni az ubuntut. mert ha nem, vagy még nem tudod és próbálgatnád még, akkor szerintem egyszerűbb, így ezen a telepítésen belül megoldanod a problémáidat. pl ha a wineal nem a home-ra telepítenél, hanem valahova, ami nem a rooton(ezen belül a homeban) van, akkor talán menne. ugyan ez igaz a torrentre is, ha máshova töltenél, akkor szerintem menne. amúgy a rendes telepítés, úgy néz ki, hogy az ubuntu cd-ről bootolsz és vagy ott a telepítést választod egyből, vagy amikor bement a Live módban ott is lesz az asztalon egy telepítés ikon. az egész sacc 20 perc. és ekkor a telepítő fogja megformázni, amit kell, mert nem ntfs filerendszer lesz, hanem ext3 vagy ext4(ez az újabb és jobb, gyorsabb, de még nagyon új). továbbá partícionálás is fog történni a telepítés során és végig kell gondolnod, hogy ezt, hogyan szeretnéd. minimum kettő lesz egy root(az ubi) és egy swap(ez ami a lapozófile a winben), de talán célszerű még többet is csinálni, pl a home-ot külön partícióra rakni, mert ha később újratelepítenél, akkor megvan az az előnye, hogy ez érintetlenül megmarad(és itt az összes beállításod és wine játékaid). továbbá ekkor kevésbé ütközik abba az ember, hogy kifogy a helyből a root-on. ekkor a win alapból nem fogja látni a linuxos partícióidat, hanem kell egy drivert felrakni, ami ezt tudja. a linux látja alapból az ntfs-t. amúgy ilyen telepítésről biztos van valami a súgóba részletesebben. vagy fórumokban, ha kell még info. egyébként úgy tudom olyat is lehetne, hogy a mostani telepítésedet átvinni egy rendes telepítésbe egy partícióra, de ez itt nálad lehet macerás lenne, mert már ugyanazon a partíción van, amit át akarnál vinni és ahova át akarnád vinni. de a wine és home mappádat talán mindenképp elmentheted, mert azokat visszamásolva az új telepítésbe talán működni fognak. azért írom, hogy talán, mert más lesz a partíció kiosztás, meg nem tudom, hogy az, hogy wubis volt nem kavar e be, de egy próbát megér. esetleg azt is lehetne a mostani telepítsen belül, hogy a rootot megnövelni és akkor is megoldódnának a problémáid, de ezt nem tudom lehet e valahogy.
inigoAz Ubuntut hosszú távra terveztem. Nem igazán tetszett a belassult Windows, a gyakori lefagyások, a hibaüzenetek és miután utánaolvastam, akkor ajánlották az Ubuntut. Hogyha Windows-t használok, az csak a nyomtatás miatt van. Kipróbáltam már, hogy nem ide mentek torrenttel, firefox-szal. Akkor semmi gond nem volt, de már az a másik meghajtó kezd megtelni, ez pedig 60 Gb-ból csak 15 Gb-ot foglal el... Ezért kellene megoldást találni. Wine-nál nem tudom beállítani, hogy melyik legyen a másik mappája, csak tallózni tudom (Browse C:/Drive...) Ubuntu CD-ről való bootolás annyit tesz, hogy berakom a CD-t és újraindítom a gépet, esetleg még ott a boot menüben is kell valamit ügyeskednem? Egy mappa kapacitását hogyan növeljem meg? Ha azt tanácsolod, hogy rakjam újra a gépet, hát akkor megpróbálom, azon ne múljon. Lehet tényleg macerás lenne, mert így a telepítés nagyon sok időt vett igénybe, feltelepítettem és utána sokáig csak frissített. De az az oldal, ahonnan néztem, hogy Windows mellé hogyan telepítsek azt írta, hogy így, hát azért is gondoltam így. Tehát a bebootolás után leformázza az E meghajtót (ahol most az Ubuntu van)? Vagy ezt külön nekem kellene megoldani? A másik az, hogy most akkor ez a különböző mappákra való bontása, hogy is van Ubuntunál? Akkor ha netán újratelepíteném milyen kiosztásban használjam majd? Mert eddig nem tudtam, hogy ezeket a telepítésnél be lehetne állítani. Ha újratelepíteném megpróbáljam ezt a tutorialt használni? http://www.hogyan.org/ubuntu-904-telepitese Itt a partícionálásnál külön meghajtóra és a harmadik meghajtóra választom, az úgy oké? Köszi :)
Petemostani rendszered: ha megnézed az első képedet, akkor láthatod, hogy az sda6on belül van egy 60gigás üres rész. ez elérhető pl a /boot vagy /host címen. ide elmehetnél és megnézhetnéd, hogy mit találsz. ezt lehetne használnod. valami olyasmi van itt, hogy az sda6 partíció fel van osztva két részre ebből 10 giga az ubuntu root(a rendszer), amin belül van a home mappád is. és van még ott valahogy a többi. de, hogy pontosan ez, hogy van azt nem tudom, még soha nem láttam ilyen wubit, lehet nem lenne rossz, ha valaki olyan idetévedne, aki már látott. szóval, hogy az sda6-on belül, hogy tudod megnövelni ezt a root nevű leválasztmányt azt nem tudom. az is lehet, hogy sehogy. mindenesetre attól a maradékot még kellene, hogy tud használni. (tehát nem egy mappa kapacitását kell növelned. szerintem annyi van itt, hogy van az sda6 partíciód, azon van egy 10 gigás kép fileban az ubuntu(mint egy virtuális gép, ha tudod az mi), és te mindig ebbe próbálsz meg másolni, de ez tele van. de attól még ott a maradék. ez a kép file olyan, mint egy iso file, amit cdre szoktál írni :) (vagy úgy képzeld el, mint egy olyan tömörített álomány, aminek fix mérete van, lehet bele rakni és kivenni dolgokat, de a mérete fix, itt 10 giga és ezt te elérted) új rendszer. a leírás, amit linkeltél az pontosan mutatja a képeket, amivel találkozni fogsz(és elég jónak tűnik). bootolás után abba a menübe kerülsz amit ott látsz a képen, az első menü pont a cdről kipróbálás, a második a telepítés. majd a telepítés egy pontján jön a formázás, de nagyon jó ez a rész és úgy néz ki, hogy ezt csak egy végső jóváhagyás után csinálja meg addig akár visszavonhatod a dolgot. szerintem úgy kellene, hogy a "partíciók saját kezű megadása(haladóknak)" pontot választod(a leírásban nem ezt választja), itt a mostani sda6 helyén készíted el ami kell(tehát ezt törlöd, akkor lesz egy 70 giga particionálatlan helyed és arra dolgozol). mondjuk a rootnak adsz 10 gigát(bár, ez lehet kicsit túlzás, attól függ mennyi nem wineos programot telepítesz, nekem most ez 4,1 gigát foglal a 10ből, de nem vagyok túl nagy telepítő)), a swapnek a fizikai memóriád kétszeresét(hacsak nem eleve rohadt sok van), a maradékra meg csinálsz egy különálló home-ot. ez így egyelőre biztos jó lesz(ha valahol elakadsz e közben, akkor nyugodtan kiléphetsz vagy nyomhatsz egy visszát, mert még semmi nem lesz). még pl azt lehetne csinálni, hogy a home-on csak a beállításokat tárolod és az adatokat külön, de ez nálad nem hiszem, hogy jó lenne(meg amúgy sem biztos, hogy van értelme), mert sok helyet fog igényelni a home a wine miatt, meg eleve van még egy partíciód adatoknak. mondjuk ha szinte csak ubuntut fogsz használni, akkor lehet majd jobb lenne, ha az adataid nem ntfs, hanem ext3 vagy 4 partíción lennének, mert igaz, hogy az ntfs-t is olvassa és írja a linux, de kicsit erőforrás igényesebb, amikor ilyet ér el a saját file rendszere helyett. de szerintem ezt most nem kell, de jó ha tudsz erről. még azt kell eldönteni, hogy milyen filerendszert akarsz használni(elég sokféle lehetőség lesz), vagy az ext3-at talán ez az alapértelmezett, vagy az ext4-et kellene. ha konzervatívabb, vagy maradja a 3 nál, ha bátrabb válaszd a 4-et. utóbbi gyorsabb és modernebb, de még új, így valami nagyon minimális esély lehet van, hogy gond lesz, bár elég valószínűtlen. (a swapnál nem kell megadni filerendszert asszem) Tehát a mostani sd6 helyén 3 partíciód lesz, egy swap, egy root és egy home. azt, hogy most neki állj e a telepítésnek azt neked kell eldönteni. ahogy kedved van. ha sikerül használnod az sda6-on lévő üres helyet és elvagy így a mostanival, akkor elodázhatod, amíg tapasztaltabb nem leszel, de akár neki is állhatsz. !!!!mindenesetre, ha neki állsz gondoskodj róla, hogy elmentsd az adataidat az sda6ról!!!!!! és, ha a telepítőben nem vagy biztos, hogy melyik az rész amit most particionálnod kell, akkor inkább ne csináld, mert az gáz lenne, ha leformatálnád pl az adataidat vagy a winedet :D (de elég egyértelmű kell, hogy legyen, mert egy 70 gigás particiód van) egyébként miért csak a win-nel tudsz nyomtatni? és mi volt az eredeti leírás, mert lehet az elég félreérthető és akkor vissza kéne jelezni neki, hogy kicsit pontosítson.
inigoAkkor ha újratelepítem csak azokat a dolgokat írjam ki ami az sda6-on van (E meghajtó)? Mert a C meghajtó (Win) és D meghajtó (adat) biztonságban lesz akkor a telepítés után? Az újratelepítést azt hogyan "értelmezzem"? Mivel ez wubi-val lett feltelepítve, akkor töröljem le úgy, hogy Xp --> Start --> Kellékek --> Programok telepítése és törlése --> Ubuntu 9.04? Vagy esetleg formázzam meg Xp-ből a meghajtót, vagy csak toljam be a CD-t és mehet? A partíciók saját kezű megadása(haladóknak) részben kiválasztom a jelenlegi sda6-ot. *Root: 10 GB (bár sok win-es játékot, programot használok, lehet érdemesebb lenne 15 GB esetleg több?) *Swarp: RAM-ból 2 GB van a gépben, akkor legyen ez 4 GB, erre értetted? *Home: maradék Ugye jól gondoltam a leírást? Szerintem holnap kiírogatom a fontosabb dolgokat, amik megtermettek az utolsó biztonsági mentés óta és nekifogok. Lehetséges, hogy kipróbálom az ext4-et, ha azt mondod, hogy azzal sem lehet igazán gubanc. Ha netán a beállításoknál elakadnék, akkor készítek róla PrintScreen-t, feltöltöm és megkonzultáljuk, ha neked is jó! :) Kicsit Win-es felfogással az sda6 akkor az E meghajtóm? :D Másik fórumtémám a nyomtatással kapcsolatos, ide leírtam mindent: http://ubuntu.hu/node/12063 Az eredeti leírást és a pontosítást nem igazán értem, hogy mire mondtad. Netán van valami fontos szerintetek, amit újratelepítés előtt érdemes kiírni a Wine mappán kívül? Melyik CD/DVD író programot ajánljátok? :$ Köszi a választ! :)
Pete"Akkor ha újratelepítem csak azokat a dolgokat írjam ki ami az sda6-on van (E meghajtó)? Mert a C meghajtó (Win) és D meghajtó (adat) biztonságban lesz akkor a telepítés után?" ha nem nyúlsz hozzájuk, akkor biztonságban vannak :D de volt már itt olyan, aki leformázta a winjét :D ha minden igaz be fogod tudni azonosítani, melyiken van az ubuntu és a többit ne piszkáld, ha bizonytalan vagy akkor még menet közben abbahagyhatod. "Az újratelepítést azt hogyan "értelmezzem"? Mivel ez wubi-val lett feltelepítve, akkor töröljem le úgy, hogy Xp --> Start --> Kellékek --> Programok telepítése és törlése --> Ubuntu 9.04? Vagy esetleg formázzam meg Xp-ből a meghajtót, vagy csak toljam be a CD-t és mehet?" Hát lehet elegánsabb, ha leszeded a win alatt. nem az ubuntu szempontjából, hanem a win miatt, hogy ne maradjon ott a telepített programok között. a particionálást és a formázást, majd az ubuntu telepítővel csinálod. "*Root: 10 GB (bár sok win-es játékot, programot használok, lehet érdemesebb lenne 15 GB esetleg több?)" nem mert a wines játékaid a home-odban lévő .wine mappába kerülnek (most is megnézheted, hogy azon belül található a C: mappád), ami most külön partíción lesz, ami részben pont ezért lesz jó, hogy emiatt nem telhet meg a rootod. "*Swarp: RAM-ból 2 GB van a gépben, akkor legyen ez 4 GB, erre értetted?" hát, lehet elég lenne akkor kevesebb is, mert igazából nagyon keveset fogja használni, viszont, ha használod a hibernálást(pl laptopról van szó), akkor ilyenkor a memória tartalmát is a swapbe menti el, tehát akkor kellhet esetleg. ha nem akarsz hibernálni, akkor szerintem tedd 2 gigára és ez is sok lesz, főleg mert azért nincs olyan marha sok helyed. "Kicsit Win-es felfogással az sda6 akkor az E meghajtóm? :D" bizonyos értelemben igen. de linuxon az magának a partíciónak fizikai értelemben az azonosítja(vagy hogy mondjam), amikor felcsatolod a file rendszerbe, akkor olyan néven fog szerepelni, amilyen mappába csatolod. pl annak a particiónak, ahova a home-od kerül is lesz egy ilyen sda jellegű azonosítója, de az nálad a /home/felhasználóneved mappa alatt lesz megtalálható. tehát míg winen a külön partíciók külön betűk alá rendeződnek, addig linux alatt, minden egyetlen fává áll össze, aminek gyökere a root( / ). "Az eredeti leírást és a pontosítást nem igazán értem, hogy mire mondtad." ami alapján ezt wubi-val telepítetted külön partíciót csinálva és azt sem tudva, hogy ez most wubi és nem normál install :) "Netán van valami fontos szerintetek, amit újratelepítés előtt érdemes kiírni a Wine mappán kívül? Melyik CD/DVD író programot ajánljátok? :$" hát ha ki kell írogatnod, mert nincs helyed máshol a winyán, akkor lehet gyorsabban megvan újratelepíteni a játékokat(bár nem tudom mennyiről van szó), főleg, hogy ezt csak tippelem, hogy menni fog, mert lehet a wubi miatt nem fog(de ha gondolod megpróbálhatod, max nem megy). amúgy meg a saját adataidat írd ki, ha van ott valami. levelezésed, dokumentumaid, zenéid ilyesmi.
inigoA kiírásnál csináljam úgy, hogy átmentem a D (adat) meghajtóra és Nero-val kiírom Xp-n, vagy pedig itt valamelyik programmal? Melyikkel egyszerűbb és biztonságosabb? Ha minden jól megy, akkor holnap délelőtt kimásolgatom a cuccaimat, aztán pedig nekifogok a gépújratételnek úgy, ahogy mondtad. :) Ha sikerült rögtön válaszolok majd. Köszönöm a gyors és készséges segítségeteket! :)
inigoLenne most egy "kis" probléma. Letöröltem az Ubuntut a Windows programjai közül és láttam, hogy kevesebb is lett a hely. De hiába rakom be a telepítő cd-t és kattintok arra, hogy reboot now, semmi sem történik, csak újra feldobja az ablakot. Windowsból nem tudom felrakni... Megpróbáltam úgy, hogy beállítom, hogy CD-ről bootoljon, na ez sem sikerült. Alapból a CD egységről kellene indulnia, de valahogy "figyelmen kívül" hagyja. Most olvassa, 10 másodpercig fekete képernyő, aztán oprendszerválasztás. A boot menüben levő oprendszerek között, hogyan lehet takarítani? Mert a régi Ubuntu és Vista menüjét jó lenne onnan kitörölni. Valakinek valami ötlet? Hogyan oldjam meg? Sürgős lenne! :)
PeteCsak beleolvastam a gondjaidba, Ubuntu, Vista, XP. Úgy látom elég nagy a választék. Ha most fent van egy XP, ami elvileg jó, akkor veszed a telepítőlemezét, bootolsz arról, és ott választod a javítást. Mikor megkapod a parancssort(illetve a kurzort), akkor beírod, hogy: fixboot fixmbr Ezzel rendbe rakod az XP bootolását. A Vista másképp indul, nem ismerem, az XP-ben a boot.ini fájlt kell kitakarítani. Ez az induláskori választómenü. Ha az XP már rendesen indul, és nincs gondod vele, akkor lépj tovább csak. "Windowsból nem tudom felrakni..." Az Ubuntut ne akard az XP-ből felrakni, az megint a wubi-s változat lesz.
Telepítéssel kapcsolatos probléma az, hogy a Demo and full installation-re kattintva újraindul az ablak és nem történik semmi, ha itt azt választom, hogy help me to boot from cd, akkor végigmegy a csík és a végén kiírja, hogy a felmerülő hiba miatt az alábbi fájlt keressem meg (olyan hosszú, hogyha bemásolom, akkor nem jeleníti meg a hozzászólásom). Ha az install inside Windowst választom, akkor kiírja, hogy talált már egy korábbi telepítést és azt távolítsam el. Bebootoláskor egyáltalán nem tudom feltelepíteni az Ubuntut. Valaki segítsen, mert most nagy bajban vagyok. :(
PeteSzia Pete ! Akárki csinálta neked a particionálást, vagy nem számított arra, hogy másik oprendszert is akarsz feltenni, vagy csak simán elrontotta. Nem csoda, hogy nem tudtál 1 G-t, vagy nagyobb fájlt feltenni, mert csak 934 MB szabad helyed volt. Mindegy, hogy wine-vel próbáltál, vagy torrentel, vagy bármi mással. Az ideális megoldás az lenne, ha le tudnád menteni a pótolhatatlan adataidat valahova és ha lenne egy Windows telepítő cd-d. Ez utóbbi csak akkor kell, ha ragaszkodsz a Windowshoz. Ha ez megoldható, szólj és szívesen segítek, az egészet újra megcsinálni. Egyébként az volt a baj, hogy a Windowsos "E" meghajtóra telepítetted az Ubuntut, ezáltal ez lett a /host meghajtód, ezt pedig alapból a Windows alá telepített Ubuntu nem engedi csatolni. A telepítésnél megadtad neki, hogy mennyi helyet használhat, kénytelen ennyiből gazdálkodni. A Linuxban nincsenek meghajtók, hanem fájlrendszer van. Az a partíció, ahova telepítetted, az a gyökér, minden más meghajtó (pl másik partíció, másik vinyó, pendrive, stb) a /media könyvtárba csatolódik be könyvtárként, kivéve ha telepítésnél egy nem eltávolítható meghajtót nem csatoltál be máshova, vagy nem módosítottad az /etc/fstab fájlt, de ez hosszú történet, kezdőként ne nagyon próbálkozz vele. Szerk: Ha jobban belegondolok, elegendő a probléma megoldásához az is, ha Windows alól az "E" meghajtódat TELJESEN ! kiüríted. Ha ezt meg tudod oldani, viszonylag gyorsan és egyszerűen orvosolni tudjuk a problémád.
HtibiLe tudnád írni nekem lépésről lépésre, hogy hogyan gondolod? Mert ahogy letöröltem az Ubuntut, az sehogyan sem indul el. Már Vista sincs a gépen, azt is letöröltem, de a boot menüben ott maradt. Most nincs nagy választék, csak XP van és az Ubuntut nem tudom újra felrakni. Ha nem XP-ből akarjam felrakni, akkor hogyan? Hiába próbálom meg bebootoltatni a gépet róla, sehogy sem sikerül... 10 másodpercig olvassa a cd-t, aztán meg semmi, jön az ablak és tölti az xp-t. Most lehet az olvasóm a rossz? Vagy akkor most ha kiírom egy mp4 lejátszóra (pendrive szerű) akkor rakjam fel onnan? Hiába rakom bele a lemezt, beírja, hogy a CD-lemezről való indításhoz nyomjon meg egy gombot és továbblép az oprendszer választóba. Lehet, hogy a CD meghajtóval lehet a gond?
sanya66Aki a partícionálást csinálta utána beismerte, hogy rosszul készítette, de számított rá, hogy másik rendszert is akarok készíteni. Most akkor az a helyzet, hogy van a C meghajtón az XP, ez működik rendesen. D meghajtóm ADAT meghajtó, ezen már csak 10 GB szabad hely van, ide nem akarok már semmit menteni. Az E meghajtóról letöröltem az Ubuntut úgy, hogy start-->vezérlőpult-->programok telepítése és törlése-->ubuntu, de ezek után is ott maradt menüben valamiért. Most az E meghajtó akkor üres. A saját gépben kapcsoljak a meghajtó teljes megtisztítására? Megkerestem a Windows XP telepítőlemezt, az Ubuntu lemez is megvan, de lehet, hogy azért vacakol ennyit, mert a CD meghajtóm a rossz?:S XP lemezzel nem tudtam a fixboot és a fixmbr parancsokat lefuttatni, mert mikor behelyeztem a lemezt annyit írt ki, hogy CD-lemezről való indításhoz nyomjon meg egy gombot, aztán már operációs rendszert kellett választani. Vagy ezt hol és hogyan kellene alkalmazni? Nagyon köszönöm a gyors és készséges segítséget!:)