Mate91Szia! Az én gépemen alapból ment, de meglepő módon, amikor hozzákapcsoltam USB-n egy kínai telefont, annak a kameráját is látta webkameraként, és működött is (Csííz-el ellenőrizve) A te kamerád - ha jól értettem - egy Logitech QuickCam Express kamera. Honnan vetted, hogy nincs supportja? Ajánlom figyelmedbe a http://www.quickcamteam.net/devices oldalt, különösen a http://www.quickcamteam.net/devices/non-uvc-webcams szekcióját. Itt - elvileg - azt írja, hogy a te kamerádhoz van driver. (0870 ST602 Logitech QuickCam Express Logitech QuickCam for Notebooks Labtec WebCam driver: qc-usb )http://qce-ga.sourceforge.net/ Ez azt jelenti egészen pontosan, hogy a te webcamodhoz a QuickCam USB camera driverre lesz szükséged. Ezt megtalálod a http://qce-ga.sourceforge.net/ oldalon. (ott letöltheted) Ott van a teljes installálás menetének leírása is. A kamerát a Csííz (Cheese) progival ellenőrizheted a leggyorsabban, ez a Telepítés/eltávolítás menüpontban felpakolható az Ubira. Remélem tudtam valamennyit segíteni. U.i.: A Google a te barátod! Használd!!!!!!!!! Megjegyzem, nem igaz az a megállapításod, hogy nagyon sok kamerának nincs linux supportja. Körül kell nézni, mert nagyon sok csapat dolgozik a témán! Üdv: Shiva72
Problémák az Ubuntu 9.04-el [MEGOLDVA]
Verona007Ha rendesen be van configolva a kártya, nincs vele semmi gond. Én egy kicsi, 128-assal hajtom az asztali gépet, és a Compiz minden további nélkül, gyönyörűen és szaggatásmentesen fut. (a kocka-effekttől kezdve a blur-ig, minden!) Tehát javaslatom: Ülj le, olvass át minden fellelhető dokumentációt, aztán kezdd el előröl, mert valamit nagyon benéztél! Nem kell kapkodni, csak lassan. De javasolnám, hogy ha valóban Linuxozni akarsz Windows helyett, akkor a win-es beidegződéseidet hagyd el! A "Köszi mindkettőtöknek, sikerült feltelepítenem, de csak miután átneveztem ati.run-ra, addig sehogy sem volt hajlandó elindítani." írásoddal kapcsolatban: ha egy file-t futtatni akarsz, akkor először is futtathatónak kell lennie. Nem akarok most távoktatást tartani, a fórumtémák között találsz ezzel kapcsolatban bőséges információt, akár kezdő szinten is. Egyébként ha bent vagy abban a könyvtárban, ahol a futtatható file van, és így írod be: ./ati majd ütsz egy TAB gombot, akkor a file nevet hozzácsapja a parancshoz, és már csak egy enter-t kell böknöd rá. Valószínűleg Te elírtad a file nevet, ezért nem ment! Üdv: Shiva72
Shiva72Köszi ezzel majd elszórakozok kicsit. A Google barátom már sokat segített a terminálos telepítős dolgokban, itt abból indultam ki, hogy sok fórumon írták, hogy ez a webkamera egyszerűen nem működik Linux alatt. De legközelebb akkor jobban utánajárok. Ja, és ameddig a webkamerát próbáltam telepíteni, rájöttem, hogy telepítsem a TV tunerem, szóval az már megoldódott :) Igaz akad a kép, de az nem a TVTime hibája.
Shiva72Megpróbáltam bekapcsolni a zárt drivereket, mert nem volt jobb ötletem, a rendszerrel semmi gond, begyorsult a kép, megy a 3D, de képtelen vagyok filmet nézni, mert egyszerűen nincs kép a lejátszóban. Hogyan tudom kikapcsolni a zárt drivereket és leszedni az ATI drivert? Azt írja az ATI zárt meghajtóra, hogy az eszköz másik verziója már használatban van. Gondolom akkor ez nem is aktív.
Mate91Szia! A videot lehet hogy azert nem latod, mert nem jo az xorg beallitasok. Nalam ezek vannak az xorg.conf-ban es mennek a videok es a 3D is rendesen: ... Section "Device" Identifier "aticonfig-Device[0]-0" Driver "fglrx" Option "UseFastTLS" "1" Option "TexturedVideo" "on" Option "VideoOverlay" "off" Option "OpenGLOverlay" "off" BusID "PCI:1:0:0" EndSection Itt igazabol a TexturedVideo, VideoOverlay es OpenGLOverlay beallitasok a fontosak, a tobbit nem igazan kell allitgatni. Ezen kivul javaslom probald meg vlc-vel vagy smplayer-rel lejatszani a videokat. Erdemes a kimenetet XVideo-ra allitani (pl. vlc-nel Eszkozok --> Beallitasok --> Video menupont alatt)
Mate91Ez egy file, a /etc/X11/xorg.conf az eleresi utvonala pl. igy tudod szerkeszteni: nyomsz egy ALT+F2-t, majd beirod: gksu gedit /etc/X11/xorg.conf ezutan bekeri a jelszavadat, majd a szovegszerkesztoben megkeresed azt a szekciot, ahol az ati drivert betolti: Driver "fglrx" ez ala beilleszted ezeket: Option "TexturedVideo" "on" Option "VideoOverlay" "off" Option "OpenGLOverlay" "off" elmented, majd reboot...
lacirtaKöszi, sikerült, újraindítottam, és mostmár HD filmeket is lazán lejátszik. Már csak egy gond van: amint bekapcsolok valamilyen effektet a Megjelenés menüben, onnantól kezdve szinte nem is tudok filmet nézni, mert annyira akad. Teljes képernyőben viszont megint jó. Az effektek mellett a programok is sokkal lassabban indulnak. Nem tudod, mi lehet a baj?
Úgy tűnik, most minden megfelelően működik, a videókat is lejátsza, és minden egyéb is működik. Szóval köszi a segítségeteket :)